paul2357paul 發表於 2020-1-31 01:33

S3BL100 發表於 2020-1-31 00:01
廣源到第一城其實咪同 49X 281A 一樣
計埋誇區配搭就唔同講法。
49X係沙田區直接來往荃灣區,港鐵來往相對迂迴及鬥快既能力很高,相比起咁既沙田段一線走天涯尚可接受。雖然我亦同意部分時段最好都出下沙田段較快既特班。

但照copy49X沙田段改搭來往油尖旺就擺明與港鐵唔夠快,因此完全不能接受,而且即係變相承認81C86C86沙田區段既冗長係合理而自打咀巴。:dizzy:

好似280X我已經嫌佢唔上唔落,試過撞正沙市幾個位塞車搞到尖沙咀去禾輋花足成個鐘,條線簡直名譽掃地::'(
https://www.youtube.com/watch?v=KESFhEY-xg0

0q9w8e 發表於 2020-1-31 03:10

castanopsis 發表於 2020-1-31 00:02
旺角無論鑽石山定何文田轉車,都係搭咁多個站,而佐敦繼續要轉兩次車
然後計計下原來現有搭法站數最少
所 ...

我反而覺得87D應該要拆新界段
烏溪沙/泥涌/十四鄉都冇車出油尖旺
將來要佢地碌落第一城先上公路太唔人道
長遠應該87E兜埋利安錦英轉全日(九龍擺中港碼頭)
87D縮落馬市
黎緊馬鞍山路有新樓應該唔怕跌客

bennyho1004 發表於 2020-1-31 08:11

大前題87e要9.4先得

Ricky403 發表於 2020-1-31 08:23

bennyho1004 發表於 2020-1-31 08:11

如果淨係拆新界段,87E擺紅碼,利安同紅磡站分段$9.4就得

10598C 發表於 2020-1-31 10:15

咁樣拆法海皮一係繼續慢碌81C,一係就送比黨鐵,仲要繼續冇旺角線

真係要做烏溪沙的話,最合理係早繁後87D延長由烏溪沙站開,繞經烏溪沙路、耀沙路,再經利安 錦英 馬市 恆耀,直上公路出市區

81C分拆做 耀安至紅磡站 同 富安至尖沙咀
前者新界段行海皮 富安 第一城,九龍段經旺角
後者由81C縮短至富安而成

至於81C同281A拆就係另一個課題

bennyho1004 發表於 2020-1-31 10:58

10598C 發表於 2020-1-31 10:15
咁樣拆法海皮一係繼續慢碌81C,一係就送比黨鐵,仲要繼續冇旺角線

真係要做烏溪沙的話,最合理係早繁後87 ...

一係就搵埋86c重組,286c全日9.4,如果馬鞍山非繁要全日尖沙咀特快就用青沙轉乘,順手推高280x/286c客量。如果係咁就只拆新界段已經可以。
87e搬去紅磡站,係鳥溪沙加9.4分段,加經錦英再係馬鞍山路直出獅隧。87d就縮落馬市好似681咁直出獅隧,281x全日加經石門同旺角。281b全日,兩繁開條尖沙咀青沙特快,一條學281a+280x,另一條學286c+280x

0q9w8e 發表於 2020-1-31 18:06

快咁多收貴你少少唔過份姐
最多咪南行烏鐵加$10.5分段

0q9w8e 發表於 2020-1-31 18:10

bennyho1004 發表於 2020-1-31 10:58
一係就搵埋86c重組,286c全日9.4,如果馬鞍山非繁要全日尖沙咀特快就用青沙轉乘,順手推高280x/286c客量 ...

286C專心做西九算啦
最多經大角咀道落埋維港灣
另外86C都應該經一經海皮
等佢地有西九直車

bennyho1004 發表於 2020-1-31 18:28

0q9w8e 發表於 2020-1-31 18:10
286C專心做西九算啦
最多經大角咀道落埋維港灣
另外86C都應該經一經海皮

286c當然主力做西九,總站可以放白田。
但非繁海皮應該無能力食到一條全日西九線。
到時有班人貪快用286c去青沙轉車咁有助加密286c同埋間接有特快尖沙咀俾87d。
咁87d就可以同81c專心拆新界段

0q9w8e 發表於 2020-1-31 18:56

bennyho1004 發表於 2020-1-31 18:28
286c當然主力做西九,總站可以放白田。
但非繁海皮應該無能力食到一條全日西九線。
到時有班人貪快用286c ...

86C仲有沙角/一城/富豪花園既
所以我話286C應該去奧海城
等馬鞍山去石硤尾既客撐住86C
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 87d/281a路線過長?