castanopsis 發表於 2020-1-30 23:15

S3bl430 發表於 2020-1-30 12:19
分拆87D九龍段仲有一個問題...屯馬線
268/9B 前車可鑑呀

如果我係九巴,我會諗87D點保住旺角/佐敦客, 多過開一條特快尖咀線明搶港鐵客

唔同意
馬鞍山來往旺角油麻地佐敦,屯馬線開通都唔見得會快過宜家
特別係鑽石山一樣係無跨月台轉車,油旺搭屯馬線感覺同宜家一樣咁差咁多站
你就算唔改,87D班油旺客都唔見得會有幾大流失
反而點樣保住尖沙咀客先係重點

你放心
尖沙咀馬鞍山特快唔會係268/9B翻版

268/9B差
主要原因係巴士速度上,根本完全比唔上6個站就返到元朗既西鐵
北行尖沙咀上車去到眾坊街屈返落佐敦道,搭西鐵已經去緊錦上路
南行做唔到遠離西鐵既佐敦/彌敦道一帶

馬鞍山唔同
尖沙咀上屯馬線,去恆安足足14個站,觀感同西鐵差好遠
而馬鞍山本身唔少住宅區都離地鐵站有距離
恆安/耀安/錦英苑/廣東道搭地鐵,要加多5-15分鐘步程/駁腳時間
巴士只要尖東直飛恆耀,吸引力係好大

當然,尖沙咀線非繁基本盤差,做唔做得到全日難講
但至少下繁1600-0000,以致上繁部分時段,尖沙咀馬鞍山特快係有得做

leo_ku 發表於 2020-1-30 23:25

leo_ku 發表於 2020-1-30 23:28

S3BL100 發表於 2020-1-30 23:32

KW2523 發表於 2020-1-30 20:26
尖沙咀佔81C客量唔少,縮短去九龍站城河東真係冇問題?

我上面建議用一條線由廣源經第一城掃晒成個城河東,青沙尖咀特快

S3BL100 發表於 2020-1-30 23:34

paul2357paul 發表於 2020-1-30 21:54
小瀝源硬銷逆向89X走線感覺太差,
因為小瀝源直接入既83X已經存在左多年。

我幾時有叫過逆走?

KW2523 發表於 2020-1-30 23:38

leo_ku 發表於 2020-1-30 23:25
尖東站係大站大把人落車, 到時要搵位坐有幾難?屯馬線講緊繁忙時間3.5 分鐘一班。
舒適度唔係一切, 81C...
閱讀理解差唔緊要,我copy多次俾你睇

我由頭到尾都講緊富豪花園,沙乙博同大圍,亞公角同海皮要快搭鬼81C

尖東一定會有一定人次落,不過係咪有位就應該要睇彩數;P 繁時鐵路連第一個中途站都未必可以坐,呢啲中間嘅站更加可能全日冇位

同時你條全youtube最慢嘅片亦反證明81C時間唔差,10分鐘到海防道,53分半到乙明,而行去搭鐵就七個字左右,81C慢個幾兩個字

KW2523 發表於 2020-1-30 23:45

S3BL100 發表於 2020-1-30 23:32
我上面建議用一條線由廣源經第一城掃晒成個城河東,青沙尖咀特快

睇漏咗,謝指正

paul2357paul 發表於 2020-1-30 23:58

S3BL100 發表於 2020-1-30 23:34
我幾時有叫過逆走?

係你自己講到明拆條 283X 廣源到第一城後掃晒城河東:funk:,事實上仲冗長過89X反向行:curse:,因為89X都唔會兜埋小瀝源先至出入大隧。

同埋做大小瀝源優先出入仲好,因為九龍段可以乘機入埋住宅區做埋來往恆大返學既反向客源:lol,大家都知西九龍一帶唔會點樣夾到經大隧口既巴士線。

S3BL100 發表於 2020-1-31 00:01

paul2357paul 發表於 2020-1-30 23:58
係你自己講到明拆條 283X 廣源到第一城後掃晒城河東,事實上仲冗長過89X反向行,因為89X都 ...

廣源到第一城其實咪同 49X 281A 一樣:L

castanopsis 發表於 2020-1-31 00:02

leo_ku 發表於 2020-1-30 23:28
油旺坐屯馬線, 可以係何文田站轉車, 反正屯馬線月台轉兩層扶手梯可到觀塘線月台,
到時旺角油麻地客可以咁 ...

旺角無論鑽石山定何文田轉車,都係搭咁多個站,而佐敦繼續要轉兩次車
然後計計下原來現有搭法站數最少
所謂87D旺角會流失唔少客源,真係唔知你點推論出來

更加唔好話87D油旺客本身無幾多方法可以提速
最多同81C重組飛走埋一城以致亞公角街
但呢組線本身既得利益者太多,唔似得86C/286C話重組就重組
比較起來,要改善87D,尖沙咀特快始終最值得做
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 87d/281a路線過長?