tszhinchan3 發表於 2021-5-26 14:39

屯馬線二期擬在下月通車,有咩巴士會GG?

286M、89B、89C、85A、85B……
仲有咩線會再cut班?

Kj2052 發表於 2021-5-26 15:12

估計5a短時間內取消

tszhinchan3 發表於 2021-5-26 15:19

Kj2052 發表於 2021-5-26 15:12
估計5a短時間內取消

啟德機場巴士自從搬機場之後好多線都越做越差

Quanta 發表於 2021-5-26 15:23

tszhinchan3 發表於 2021-5-26 15:19
啟德機場巴士自從搬機場之後好多線都越做越差

5A幾時變咗啟德機場巴士?
個機場搬咗廿年佢服務範圍先擴展至舊機場一帶...

Ohm 發表於 2021-5-26 15:26

悶唔悶啲,又係呢個題目,次次都係討論差唔多嘅嘢
不如留返有實際啲嘅消息先至再開post啦

B.B.B. 發表於 2021-5-26 15:43

6c

kei_hk 發表於 2021-5-26 15:54

Ohm 發表於 2021-5-26 15:26
悶唔悶啲,又係呢個題目,次次都係討論差唔多嘅嘢
不如留返有實際啲嘅消息先至再開post啦 ...

無錯

近年已經採取新方式處理巴士線

唔會鐵路一通車就cut巴士服務﹐而係睇乘客的選擇﹐巴士載客量的變化作出適當的調整。

真係通車後一個月﹐睇左乘客變化的轉變﹐才作出討論都未遲。

VA73@2A 發表於 2021-5-26 16:01

Quanta 發表於 2021-5-26 15:23
5A幾時變咗啟德機場巴士?
個機場搬咗廿年佢服務範圍先擴展至舊機場一帶... ...

1975年3月-6月 5A曾經拉過去啟德機場+全日
之後又縮返去九龍城

Btw:我個人覺得11,85B,286M(如果唔改去慈雲山的話)會取消

281M今年RPP話就減淨來回各一班,唔知會唔會Cut埋佢

Justshamxx 發表於 2021-5-26 16:57

kei_hk 發表於 2021-5-26 15:54
無錯

近年已經採取新方式處理巴士線

我唔知你嘅近年係咩意思,但係以一個喺千禧後出世嘅本人嚟講,「近年」通車嘅鐵路線只有如下:

2014年12月28日:西港島綫通車(港島綫西延至堅尼地城),亦為逾五年內港鐵系統首次擴展;
當日取消M47,由43M取代。

西營盤站延至2015年3月29日啟用,5月中亦是大部分擬定的巴士路線重組的實行日期,然而「西區交通」專頁等人一直批評相關重組;
2016年10月23日:觀塘綫由油麻地延至黃埔;
唯一取消的路線是212,先在12月31日大幅削減班次,後在2017年7月1日取消。
2016年12月28日:南港島綫通車,因為只有三卡,最密亦只有三分半鐘一班,疏導路面交通能力成疑。

我覺得上面三個鐵路項目覆蓋嘅範圍唔夠大,亦都唔係嗰種覆蓋晒咁多個區,更加唔係突然間為當區交通服務帶來大幅提升嘅工程,但係沙中綫正正就係嗰種工程,佢更加係實現昔日地下鐵路計劃嘅最後一塊拼圖(1967年初初提出地鐵時嘅路線圖中,荃灣、觀塘、柴灣、港島西先後享有鐵路服務),照計一定令唔少居民快速轉投嘅(只要特別渲染剛才提及嘅嗰一點嘅話),一切重組計劃亦都會順利推行。

LN9267 發表於 2021-5-26 17:06

Justshamxx 發表於 2021-5-26 16:57
我唔知你嘅近年係咩意思,但係以一個喺千禧後出世嘅本人嚟講,「近年」通車嘅鐵路線只有如下:

2014年12 ...

有區議員希望重組計劃盡快提交去區議會討論,但我覺得運輸署做法與之前不同,想看定情況才改。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 屯馬線二期擬在下月通車,有咩巴士會GG?