hongkonger1997 發表於 2021-5-28 23:02

土瓜灣居民會否改搭港鐵?

土瓜灣居民歡迎屯馬綫通車 有小巴商憂路線重疊生意大減 據悉九巴多條路線受影響
http://cablenews.i-cable.com/ci/news/article/37/738853?fbclid=IwAR2OM7lB5e93bboZDht7-OsXOu4PRic9P6xbKz19PSsXuENSvT-A6tc6xxo

我想問在土瓜灣居住或工作的朋友,下月27日屯馬綫通車後,會否改搭港鐵?還是繼續使用現有巴士線?

鴨咀帽 發表於 2021-5-28 23:21

新聞入面條26號小巴就算啦, 本身同巴士競爭都頹頹地
早幾年自從九巴有ETA之後, 26都少左好多客
佢都係專心做海逸客算啦

EX-TL 發表於 2021-5-28 23:49

住土瓜灣嘅同事話同區好多人因為車站工程醜聞而對新綫持負面睇法, 而且一向用開路面交通工具或渡輪, 只要路面情況唔係嚴重惡化, 都會繼續慣常出行方法, 外區客我睇用港鐵係以生客為主, 即係嗰啲唔係去開, 甚至去都未去過土瓜灣嘅人, 一定會搭新綫去發掘舊區.

PSKYeung 發表於 2021-5-28 23:54

鴨咀帽 發表於 2021-5-28 23:21
新聞入面條26號小巴就算啦, 本身同巴士競爭都頹頹地
早幾年自從九巴有ETA之後, 26都少左好多客
佢都係專心 ...
我見到新聞(無線)講的小巴線是27M,該線的土瓜灣總站和土瓜灣站出口好近,的確有危機。

石頭 發表於 2021-5-28 23:57

價錢同路面情況係重要因素,過海如果貴巴士好多,唔會多人搭過海~

qunow 發表於 2021-5-29 00:00

問題係去新界西、旺角、深水埗、港島東,鐵搶到幾多客

leo_ku 發表於 2021-5-29 00:07

xdxd 發表於 2021-5-29 00:09

qunow 發表於 2021-5-29 00:00
問題係去新界西、旺角、深水埗、港島東,鐵搶到幾多客

深水埗方面應該難啲,始終鐵都係有啲麻煩(轉兩次/行一段距離)
12A一定保到優勢,但6C會比漆咸道拖累…

PC2625 發表於 2021-5-29 00:25

繁忙時段難免被鐵搶較多客, 因為理大一段漆咸道長期塞車, 至於非繁, 可能影響較細, 例如土爪灣去油麻地/旺角坐鐵要轉車, 去銅鑼灣/灣仔東如紅隧不太塞/唔塞會較有優勢, 去新界西向來需求不見高, 否則九巴晨早拉條 61X 好似 85/85B 繞經浙江街及新柳街, 至於新界東亦是, 即使冇鐵, 需求量亦不高, 見 85 系列同 89 系列班次比較就知 !

鴨咀帽 發表於 2021-5-29 00:47

PSKYeung 發表於 2021-5-28 23:54
我見到新聞(無線)講的小巴線是27M,該線的土瓜灣總站和土瓜灣站出口好近,的確有危機。
...

無線講果條27M更加令人可恨,短短路程收$7.4,班次疏繁忙時間又難上車
祝佢早日上路
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 土瓜灣居民會否改搭港鐵?