teddybus 發表於 2021-5-30 19:35

xdxd 發表於 2021-5-30 18:25
我就建議唔好同富山大帝嗌交啦…

一條鐵路全線通車就引到咁多大帝出嚟,差坑口大帝未出聲,不如搵條線做 青衣 《》富山,等班大帝搭飽佢地。

ricky 發表於 2021-5-30 21:33

teddybus 發表於 2021-5-30 19:30
因為好多係搭鐵路轉車去南區
特別係冇鐵路嘅香港仔同數碼港

全紅隧線得佢一條去到數碼港

61233 發表於 2021-5-30 23:27

kay 發表於 2021-5-30 23:39

其實無得估,下個月咪知結果。但數據反映無鐵既地方由巴士主導,到鐵路通左計,鐵路主導,非常常見。堅尼地城好多都唔近鐵路啦,但無一棟樓巴士通勤佔到過半數,足以證明鐵路有幾大影響力。

teddybus 發表於 2021-5-30 23:48

leo_ku 發表於 2021-5-30 00:55
呢d group圍爐取暖睇壞腦呀,同埋身體最誠實,叫他們塞巴士塞係土瓜灣上路那陣唔好跳落巴士轉鐵呀。 ...

你搭41碌長沙灣道那陣都唔好跳落巴士轉鐵呀

paul2357paul 發表於 2021-5-31 00:11

kay 發表於 2021-5-30 23:39
其實無得估,下個月咪知結果。但數據反映無鐵既地方由巴士主導,到鐵路通左計,鐵路主導,非常常見。堅尼地城好 ...

但起碼例如數碼港華富貴置富薄扶林去紅磡土瓜灣因為柯士甸站方便左來往,亦有多個渠道帶旺970/X,971,973都係好事。
唔好覺得107P真係好神,其他佢再加鐘都係膠著,北行真係對準香隧塞車好應。

xdxd 發表於 2021-5-31 00:14

paul2357paul 發表於 2021-5-31 00:11
但起碼例如數碼港華富貴置富薄扶林去紅磡土瓜灣因為柯士甸站方便左來往,亦有多個渠道帶旺970/X,971,97 ...

其實107P仲可以用嚟救南洋上唔到115堆客嘅…
仲有呢,107P九龍嘅主客源係紅磡黃埔,而西隧口去柯士甸站都唔稱得上近,益到26系就有啲可能啦…

Gary_B 發表於 2021-5-31 00:18

但起碼例如數碼港華富貴置富薄扶林去紅磡土瓜灣因為柯士甸站方便左來往,亦有多個渠道帶旺970/X,971,97 ...

有心轉鐵既 油麻地佐敦而家都轉得 轉巴既佐敦道加士居道有大把

使鬼留到而家行餐死去你個柯士癲咩

teddybus 發表於 2021-5-31 00:29

ricky 發表於 2021-5-30 21:33
全紅隧線得佢一條去到數碼港

即係佢靠鐵路轉車客,唔係黃埔啦

paul2357paul 發表於 2021-5-31 01:32

Gary_B 發表於 2021-5-31 00:18
有心轉鐵既 油麻地佐敦而家都轉得 轉巴既佐敦道加士居道有大把

使鬼留到而家行餐死去你個柯士癲咩

諷刺既係,柯士甸站來往土瓜灣搭鐵一程過,佐敦站搭鐵反而轉折。
正如大把客情願揀東鐵一程過到紅磡站轉巴士過海既原理相若。
呢類半程鐵路半程巴士跳板客很強調鐵路果程要直接巴士果程都要直接卜達致通勤效率最優化。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 土瓜灣居民會否改搭港鐵?