xdxd 發表於 2021-5-30 10:28

teddybus 發表於 2021-5-30 10:21
去海逸總站搭都得添
不過我次次見親都係最多四分一坐滿出漆咸道
成日講到頂閘頂閘,人呢? ...

咁認真講,紅磡/黃埔過港島靠紅隧真係唔方便,除非痴線到喺經尖東再喺康莊道橋底U-turn…
但回程就真心快嘅。
115都係回程好好多啦…

hongkonger1997 發表於 2021-5-30 17:12

我想知40條減班路線涉及邊條?會唔會影響山上地區?

慈雲山/富山/竹園山上地方鐵路未能直達,如果縮減巴士服務,對山上居民不公平

如果減班涉及山上路線,係咪可以提供接駁巴士路線/增加轉乘優惠/紅隧線提供雙向分段補償?

JX9097 發表於 2021-5-30 17:40

hongkonger1997 發表於 2021-5-30 17:12

慈雲山/富山/竹園山上地方鐵路未能直達,如果縮減巴 ...

講「公平」?
真係天真過天真嬌...

hongkonger1997 發表於 2021-5-30 17:49

teddybus 發表於 2021-5-29 09:58
樓主驚土瓜灣居民轉晒搭港鐵
經富山嘅巴士會cut班?
定謀住cut咗嘅巴士資源上富山?

經富山嘅巴士會cut班,鐵又去唔到,山上居民雙重損失,兩頭唔到岸

EX-TL 發表於 2021-5-30 17:51

慈雲山/富山/竹園山上地方鐵路未能直達,如果縮減巴 ...

減班一定涉及到山上路線啦, 唔係講笑!

屯馬線一期通車後同港鐵增設轉乘優惠嘅市區路線應該係高危, 間接同人講呢堆線係同屯馬線有重疊, 未全通前做住接駁先, 全通咗就cut班.

xdxd 發表於 2021-5-30 18:25

我就建議唔好同富山大帝嗌交啦…

ricky 發表於 2021-5-30 18:28

teddybus 發表於 2021-5-30 10:21
去海逸總站搭都得添
不過我次次見親都係最多四分一坐滿出漆咸道
成日講到頂閘頂閘,人呢? ...

107P在紅隧口前一定唔會頂閘,但在紅隧口會上大部分乘客至全車滿座

hongkonger1997 發表於 2021-5-30 19:12

EX-TL 發表於 2021-5-30 17:51
減班一定涉及到山上路線啦, 唔係講笑!

屯馬線一期通車後同港鐵增設轉乘優惠嘅市區路線應該係高危, 間接 ...
巴士線重組唔一定唔好,但要達到雙贏,以北區為例,70X路線迂迴引致客量偏低,九巴要求取消,但取消後九巴不斷加強北區過海巴士服務,亦開辦更直接的277E往返上水及東九,連不少早已轉投港鐵的乘客亦回流巴士

另一個例子,港鐵將軍澳綫通車後,將軍澳區過海巴士路線客量大跌,九巴多次要求取消692,但幾乎每次受到區議會及居民抗議與反對,直至2013年九巴提出開辦將荃線,作為取消692的交換條件,692才成功取消

290/A開辦後,客量不斷上升,九巴不斷加強服務,其分支路線290X更於2018年底提供每天全日服務

由此可見,巴士路線重組可以令巴士公司和居民達到雙贏,今次屯馬綫亦一樣,如果3B/5/5C/116減班可以加強2F特別班/3X/5X/203X/302/302A班次,甚至提供全日服務,對居民未必係壞事,問題係九巴肯唔肯做

teddybus 發表於 2021-5-30 19:30

ricky 發表於 2021-5-30 18:28
107P在紅隧口前一定唔會頂閘,但在紅隧口會上大部分乘客至全車滿座

因為好多係搭鐵路轉車去南區
特別係冇鐵路嘅香港仔同數碼港

User12345678910 發表於 2021-5-30 19:33

個人認為運吉可能會好似當年建議咁強行將297 93K合併為293
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 土瓜灣居民會否改搭港鐵?