KG1428 發表於 2021-6-2 00:16

286M要點樣改好

如題

當286M會在屯馬線全通後6個月佈取消

消息一出,令沙田馬鞍山區議員即時撲出來反對
而黃大仙區議員更建議286M轉型以避免取消

如果要轉型其實只有2種
1)286M同84M合併 (本人建議)
把286M延長至樂富,經沙田第一城/威爾斯親王醫院
提供一個方法,由鞍泰區去威爾斯親王醫院
儘可能把新286M,志蓮淨苑後跟11C行到龍翔道後再跟7M回樂富
樂富開出則行全段黃大仙道/鳳德道,至鑽石山站後入新界再依84M行法,再在富安花園食81C行法回馬鞍山市中心
2)286M上慈雲山
因為2個區議會傾左低不獲TD接納

大家認為點樣把286M轉型??

FBI2 發表於 2021-6-2 00:19

而家問題係,政府和九巴聯手擺明要斬286M,上慈雲山寧願搵第二條沙田線上去或開條新線,都唔會搵286M. 所以根本冇得轉型,死梗.

Quanta 發表於 2021-6-2 00:21

冇乜好研究啦

兩邊地區都支持嘅改線方法,
運輸署為咗唔俾你成功爭取就企硬要取消

PS8851@182 發表於 2021-6-2 00:31

流星☆雨 發表於 2021-6-2 00:38

上繁開兩班慈沙,兩班77區出鑽鐵,留左四部車,受唔受;P

認真,三個字:冇得改

地區人士個方向根本錯
慈雲山應該爭取隊死3B換條去到沙田市中心既路線
馬鞍山海皮應該爭取286M交車俾89C同石門全日分拆

事到如今都係惟有及早回頭,盡量爭取減車用返落區入面

shakugan2005 發表於 2021-6-2 00:48

上繁開兩班慈沙,兩班77區出鑽鐵,留左四部車,受唔受

馬鞍山應該爭取殺89C換取保留286M, 286M轉80X/83X平過快過89C, 除非89C唔落小瀝源路; 就算濱景分段後85X轉80X/83X都平過89C

2076 發表於 2021-6-2 01:03

上繁開兩班慈沙,兩班77區出鑽鐵,留左四部車,受唔受

其實如果當初77區係爭取用286M換89C全日分拆,可能宜家89C已經係直出線。

77區冇左286M之後,就再沒有籌碼爭取89C分拆,要爭取就要宜家搞。

當然,條件係拆完仲可以cut到2部車以上。

paul2357paul 發表於 2021-6-2 01:29

2076 發表於 2021-6-2 01:03
其實如果當初77區係爭取用286M換89C全日分拆,可能宜家89C已經係直出線。

77區冇左286M之後,就再沒有籌 ...

當286M好似阿布泰咁樣黎個爆搭可唔可行
960果D試過

Ravenclaw 發表於 2021-6-2 01:48

首先,比你拉到條286M上慈雲山,除時只系變電梯線...

慈雲山往來新界東,往新界個轉車站系鑽石山,往九龍個轉車站系彩虹總站,唔見得286M上慈雲山會改變到呢個情況...

因為拉得上慈雲山肯定經鑽石山站,唔會比佢直接上落山,咁我鑽石山站轉唔好? 反方向彩虹總站轉3D/3M仲好...

個重點系拉286M上去唔會般到班人去大隧轉車,仲未計大隧轉車站使用已經夠高,咪搞...

唔系轉車?咁我又好有興趣想知一條連碩門都唔經既286M,可以有咩非轉車同電梯線需求?

定系好唔滿意小巴19M既服務?

慈雲山比條去大圍既獅隧線佢可能仲多客...

2076 發表於 2021-6-2 01:53

paul2357paul 發表於 2021-6-2 01:29
當286M好似阿布泰咁樣黎個爆搭可唔可行
960果D試過

如果馬鞍山居民能夠維持半年爆搭286M,286M就唔駛死。

但請諗下實現的可能性有多高。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 286M要點樣改好