RyanPun 發表於 2021-6-7 15:28

tszhinchan3 發表於 2021-6-7 14:07
其實去啟德一樣同屯馬綫撞到正
就算冇屯馬線一樣,286M一樣最終都係死,係去拉邊都死,主因顯然係77區客量太低,屯馬線一期通車定全線通車嘅時間點,只會加速286M死亡。
當初一期通車前,大家仲爭拗緊點拆上大老山嘅線變77區直出、取代286M功能嘅時候,我已經好早講過,不論286M定89C直出都好,77區經沙田醫院直出大老山係注定唔會夠客夠班次做得到密過20分鐘一班,係大家堅持認為77區溝富安(甚至其他區)直出係有得做咁解。

M722 發表於 2021-6-7 15:38

加補償轉乘分段89C<>82X/84M/85M,兩程合共$7.6.

avianwind 發表於 2021-6-7 16:47

放心吧
80M/281M/82X/84M/85M
對九巴而言是鐵路駁腳

今年唔搞
下年都會搞
:lol

tszhinchan3 發表於 2021-6-7 17:03

RyanPun 發表於 2021-6-7 15:28
就算冇屯馬線一樣,286M一樣最終都係死,係去拉邊都死,主因顯然係77區客量太低,屯馬線一期通車定全線通 ...

咁當然77區+富安夠客條件係89D要同時飛富安,89C先可以cover到富安所有客。不過實際運作一定唔會做得比89D好。用89C分拆換286M取消後果未必係好,但而家個情況係286M必定取消,換唔到任何補償,對77區係雙輸局面。不過如果當初區佬肯用呢個方向同九巴deal,到最後就算九巴唔接受,都起碼可能爭取到89C加強特班,而唔係而家咩都冇局面。
睇返而家286M客量,89C全日非繁比返半個鐘一班唔經石門做補償,咁286M取消遇到個壓力就未必好似而家咁。

JX9097 發表於 2021-6-7 20:38

放心吧
對九巴而言是鐵路駁腳

84M/ 82X好大機會會再提重組
80M/ 281M直頭係眼中釘,留低機會近乎零
85M...都冇乜好搞,錦英又唔近鐵,而且客量亦唔算差

S3bl430 發表於 2021-6-7 20:58

放心吧
對九巴而言是鐵路駁腳

我諗82X重要性分分鐘因為屯馬線全通而上升,廣源經大隧出黃大仙鑽石山真係快

js904 發表於 2021-6-8 07:19

S3bl430 發表於 2021-6-7 20:58
我諗82X重要性分分鐘因為屯馬線全通而上升,廣源經大隧出黃大仙鑽石山真係快 ...

好多區外人係唔知道82X好好客而且又唔近鐵,情況同85M差不多。呢班客有唔少係出九龍轉鐵,屯馬全通對佢哋係同而家冇分別

天空之神 發表於 2021-6-8 09:34

JX9097 發表於 2021-6-7 20:38
84M/ 82X好大機會會再提重組
80M/ 281M直頭係眼中釘,留低機會近乎零
85M...都冇乜好搞,錦英又唔近鐵, ...

其實我諗老九會想留80M 做貴價區內流水
反而陰乾81K

DIH 發表於 2021-6-8 09:45

286M係1997年開辦,2004年馬鐵通車我已經預佢會取消,2020年屯馬一期通車我又預佢會取消,結果拖下拖下2021都未必取消到(通車後半年,隨時已2022),已經算苟延殘喘好耐。以286M的路線其實屯馬出土瓜灣唔係好關事,主要睇屯馬一期的影響,但一年過去仍然健在,可能到頭來可以keep到兩繁都未定。

須知道搭鐵由馬鞍山出鑽石山,車費貴286M一半,非繁行車時間286M佔優,佢當然未至於大旺場但又有一批捧場客咁。

285 發表於 2021-6-8 09:51

DIH 發表於 2021-6-8 09:45
286M係1997年開辦,2004年馬鐵通車我已經預佢會取消,2020年屯馬一期通車我又預佢會取消,結果拖下拖下2021 ...

如果繁忙時間照留 286M,非繁忙時間比 89C 兜鑽石山一圈取代有冇得搞?
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12
查看完整版本: 286M要點樣改好