HR1377 發表於 2021-11-28 21:20

Phoenix 發表於 2021-11-28 21:09
請問E6M仲有多少架未出牌?

現時E6M仲有18輛未出牌

GA6072 發表於 2021-11-28 21:23

tomchen 發表於 2021-11-28 20:34
關於軸距,尾跨距比例有篇舊文可參考:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-825734-1-1.html

入面有up到本TPDM

入面有個好令人興奮既表

好多人對同款車但唔同公司唔同數據表示不解

其實就係有正確驗多次畫圈
同只係尾軸減七百五既分別
第二係MDR係用既環境係可以比佢用
但係E6M,91頭,40XX就唔應該比

edhong 發表於 2021-11-28 21:43

TR1614 發表於 2021-11-28 21:55

051039 發表於 2021-11-28 14:35
如果佢用350匹版都有成1400Nm,就算唔係B8L個Tune咁進取都唔會太失禮
而家副偈得1250Nm咪即係短豬/歐二短 ...

E400橫偈 1350Nm放盡黎行都比人話 overpowered
Streetdeck用 1400Nm 直偈應該唔單止唔失禮,仲好好力
何況依家珀島啲 Streetdeck用耐左,感覺反而好力左,上斜改善不少。

TR1614 發表於 2021-11-28 22:00

小roy 發表於 2021-11-28 00:22
RAS 唔可以當作轉向系統,咁然後呢?又關 cap 374a 咩事呢?
無料扮四條,淨係識拎第二啲人做擋箭牌,最憎 ...

最乞人憎唔係無料嘅人, 冇人識哂全世界嘅野
但係以為自己好勁好型,九唔搭八咁 reply人,又曲解人意思再乘機串人一穫就好乞人憎。

kingprowm 發表於 2021-11-28 22:12

edhong 發表於 2021-11-28 21:43
我都係第一次見有人話黃良柏有良心,可能我平行時空太耐

我只係從服務質素去睇,嶼巴假日 3M 11 23 服務水平算係咁啦

唔似得 51 服務質素咁差

051039 發表於 2021-11-28 23:10

成日話上山要用voith
咁嶼巴用ecomat批A51咪死得?
二手A91,R33仲有批RC2呀,假日入去打仗啲車全部用Ecolife喎
再講,64K,91/91M都要爬山㗎啦
柴斜線用車都係zf多過voith喎

小roy 發表於 2021-11-28 23:15

TR1614 發表於 2021-11-28 21:55
E400橫偈 1350Nm放盡黎行都比人話 overpowered
Streetdeck用 1400Nm 直偈應該唔單止唔失禮,仲好好力
何 ...

其實,一路係嶼巴聽番嚟嘅,係講緊 E400 副水箱已經較到長著,散熱都係有問題 ..

小roy 發表於 2021-11-28 23:24

a

GA6072 發表於 2021-11-28 21:23
入面有up到本TPDM

入面有個好令人興奮既表

Tomchen 兄篇引文有個 point 好值得你留意,TPDM 只係 Guideline / Design manual冇法律效力,一切以 Ordinance 為準。

至於你話 MDR 用既環境係可以比佢用,而 11.3m MMC 就唔應該比,憑咩?
就憑你話唔得就唔得?Evidence 呢?
如果嶼巴買架 11.3m MMC 放係嶼南就得,咁點解九巴買架 E6M 係九龍新界行就唔得?而家大嶼山獨立咗?

比你做官都解釋唔到啦。

clivetock 發表於 2021-11-28 23:31

TR1614 發表於 2021-11-28 22:00
最乞人憎唔係無料嘅人, 冇人識哂全世界嘅野
但係以為自己好勁好型,九唔搭八咁 reply人,又曲解人意思再 ...

技術嘢我唔識評論,但佢既然講到運吉比E6M出牌係不合法危害公眾安全,唔該去老廉/申訴專員舉報,或者去入稟法庭JR運吉,咁先係維護公眾安全
同埋有理據就清清楚楚講,唔好講少少似是而非嘅嘢之後叫人自己參透,咁樣想其他人點同你討論?你舉報運吉上到庭唔通又叫個法官自己參透?

頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30
查看完整版本: E6M上荃錦