s3n370 發表於 2021-12-1 01:55

teddybus 發表於 2021-11-30 03:17
人哋簽咗名,唔通又要同小朋友彙報咩?嘿嘿

算啦,剩係匿埋對住D數字鑽牛角尖嘅人,
係咁諗野架啦。

份例嘅數字就係計過度過,
只要架車跟足例,
就可以滿足到條例嘅立法原意同設計原則,
目的咪係俾D一般程度嘅人,可以跟住格仔剔剔剔,
唔駛下下要搵人又轆swept path又計一大輪數先批到囉。

AVBWU291 發表於 2021-12-1 02:09

tridents 發表於 2021-11-29 23:07
未必關事,現今車款好多電子野,而呢堆電子野亦會自我保護,如引掣過熱會自動調低輸出或比極油仍唔肯行, ...

出哂report話關軚氣不足事喎,除咗961交廣對出嗰單之外

s3n370 發表於 2021-12-1 05:02

kingprowm 發表於 2021-11-30 02:19
其實搵嶼巴批單層車上荃錦會唔會冇 AAU 咁傷車,維修成本冇咁高

如果最終用唔到 E6M,九巴不如申請用高地 ...

51爆到冚果陣,嶼巴自己仲水深火熱。
更重要係,就算運輸署批,
九巴自己唔係無人無車,
搵街車做肯定有伙記會搵少佐,伙記都唔肯制下話?

況且以每星期行足7日嘅M仔,
傷極都係玩到中年先搵車替。
E6M數目多咁多,又剩係行週末紅日,
傷極有個譜。

s3n370 發表於 2021-12-1 05:16

kei_hk 發表於 2021-11-30 02:11
374A 無與時並進﹐的確係事實。

好彩的係署長有豁免權﹐否則真係整個社會被玩死。

其實呢D無乜爭議嘅修例,唔係你諗嘅被拖慢。
“拖慢”嘅通常係响大爭議修例果陣,
拎出嚟做擋箭牌做下樣咋。

舉個例新隧道通車,又或者早前政府收回東隧咁,
都要必先修改政府隧道規例,加新嘅隧道入去,
咁條例先至應用到落新隧道。

你有無聽過因為修唔切例而通唔到車、交唔番俾政府?

GA6072 發表於 2021-12-1 06:32

係咁諗野架啦。

雙層唔夠載

出部三層6.2米高

咁樣唔夠鑽牛角尖

GA6072 發表於 2021-12-1 06:51

s3n370 發表於 2021-12-1 01:49
你嘅原則最大問題係,拎住死數當原則。
同埋假設佐所有最差嘅情況擺埋一齊。
好似巴士唔係鐵路列車,唔係 ...
偏唔知所有交通設施,
都係科學同控制手段嘅合體咁得意嘅?

就講呢part

所有路既標準路寛就3.5m
標準車寬就2.5

你巴士就2.55m闊掃多成1.1-1.2m
就係隔離車即錯

訓練多左,每個carlo落場之前舞左幾多個小時?

咁企係度等車既人?
渣果個係塊鏡睇到幾多

一次就多少少
再一次就多少少
無原則底線既

Day 1唔戴口罩唔食得飯
Day 2多少少嘟code唔食得飯
Day 3多少少唔打針唔食得飯
.....
Day N唔捐肝唔食得飯

呢啲唔係叫進步lor 唔該

teddybus 發表於 2021-12-1 07:42

係咁諗野架啦。

小朋友連簽名嘅資格都冇
聲稱報官報ICAC又冇人騷佢
淪落到只可以喺網上做怨婦
嗰浸酸味真係濃到呢。。。

FBI2 發表於 2021-12-1 07:54

偏唔知所有交通設施,

但事實是如此? 香港已經進入一個打橫來既社會,除左尊重和接受,沒有其他方法。

小roy 發表於 2021-12-1 09:35

偏唔知所有交通設施,

邊個急彎位夠膽淨係比 3.65m 闊嘅,可以同我炒咗佢。

FBI2 發表於 2021-12-1 09:41

小roy 發表於 2021-12-1 09:35
邊個急彎位夠膽淨係比 3.65m 闊嘅,可以同我炒咗佢。

不過有一點我同意6072兄既,就係2.55m闊既問題,的確有不少車長反映行港島南區和山頂取位上要比較小心,唔敢頭文字d。
頁: 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36
查看完整版本: E6M上荃錦