FBI2 發表於 2022-2-22 20:31

gordon0530 發表於 2022-2-22 20:28
302都走左數啦

老運好似明恰慈雲山咁,302回程又冇,89A又冇,唔知係咪馬生係度玩野.

edhong 發表於 2022-2-22 20:33

gordon0530 發表於 2022-2-22 20:19
25A如果無改路或cut時,25最終行翻電車路,咁到時兩條都係行電車路,又重疊又無聯合班次,咪仲浪費資源,都 ...
最硬膠咪就係呢度囉,使唔使電車路有齊25、25A咁巴閉啊。
咁鍾意電車路,其實25A拉到落金鐘做總站,25金鐘後軍器廠街出行灣仔北,再加個轉乘咪得囉。

mak5052 發表於 2022-2-22 20:33

214P_world 發表於 2022-2-22 20:20
秀茂坪終於有中西區特快,如果係全日就更好

條新線行英皇道, 只不過是昔日 601 上環特復辟 (只不過只做上秀, 安達臣) (其實整一條大上托版 673 會更好?)
另外:
1: 建議 976, 976A 在皇崗一地兩檢 (好像都是明年) 時拉入新皇崗口岸 (就好像澳門的 25B, 102X 咁, 但看不出開 976A 之必要, 自己反而建議開 933A/989A, 畢竟柴灣爭取過荃灣, 新城市線)
2: 建議 30X 擺金鐘西 (跟 967 行), 這樣似乎順路少少 (其實去會展站, 做薄扶林道的沙中線接駁會不會更好?)

3: 25 往中環改行電車路, 不如也入番大坑取代埋 5B 大坑特

新城九 發表於 2022-2-22 20:34

全部全日既都無晒,cut904變兩繁就留響度

hp8961 發表於 2022-2-22 20:35

KW2523 發表於 2022-2-22 20:26
之前燈謎提嘅好多野似乎都ban哂
933全日E11C/P75/96/97削減服務4X/30X合併930搬入MOT全部都冇咗影 ...

燈謎嘅cut 96唔涉及中西區

214P_world 發表於 2022-2-22 20:36

條新線行英皇道, 只不過是昔日 601 上環特復辟 (只不過只做上秀, 安達臣) (其實整一條大上托版 673 會更 ...

雖然仍然要落英皇道,但秀暉樓直落東隧已經快過其他車,慳咗好多個站

qunow 發表於 2022-2-22 20:37

91+94合併唔加班話夠載,但最繁忙一小時載客率係49%+47%=96%,預咗趕客落鐵?

qunow 發表於 2022-2-22 20:39

條新線行英皇道, 只不過是昔日 601 上環特復辟 (只不過只做上秀, 安達臣) (其實整一條大上托版 673 會更 ...

金鐘站一樣做到沙中接駁

ATE7025 發表於 2022-2-22 20:40

KW2523 發表於 2022-2-22 20:26
之前燈謎提嘅好多野似乎都ban哂
933全日E11C/P75/96/97削減服務4X/30X合併930搬入MOT全部都冇咗影 ...

其實之前嘅post有分兩類,第一類係以燈謎嘅形式寫來年路線改動,呢啲幾乎全部都係一早喺RPP草擬左嘅內容,並且已經全部經由運輸署同意
第二類係直接將有關路線嘅改動寫出嚟。用得呢個形式post出街嘅一般都只係一啲巴士公司單方面草擬緊,未入紙嘅改動,要知道巴士公司每年年中就已經要交定下年嘅巴士路線計劃。所以年尾先諗出嚟嘅改動係唔會趕得切即上RPP,最快都要等下年。

bestwishes706 發表於 2022-2-22 20:41

70P拉上石排灣轉全日過到小巴嗰關?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 22-23中西區RPP