AVW28 發表於 2022-5-3 09:02

av335 發表於 2022-5-2 12:21
耀和耀平行過去而家40E個站,其實都仲係合理步程

係本身恆安邨近公園果幾座(恆日、恆月)真係行遠咗幾 ...

唔好話40E,搭X89D或988係消防局對面落車,行返你講恆安果幾座都覺得遠。

tszhinchan3 發表於 2022-5-3 09:23

RyanPun 發表於 2022-5-2 14:06
其實現階段馬市加恆康街、再搭多個錦暉苑同富安,另外就十四鄉搭後山,已經係最佳拆線方案,再做少少資源 ...

另外要留意係現時錦駿苑近馬鞍山路會計劃起巴士站,到時巴士經唔經大水坑都可以停站,而欣安邨亦有天橋連接。換句話講,欣安好大機會會行去新站坐快車,到時77區堆巴士線一定雪上加霜!

ricky 發表於 2022-5-3 11:38

AVW28 發表於 2022-5-3 08:57
你的推測都合理,如果以商業活動和消閒娛樂黎講,去官塘點都多過去九龍城。但問題係無左獅隧線,區議員咪 ...

如果要番獅隧車,85調上去穗禾苑,88X唔變,但80M一樣cut班變繁時線,我覺得穗禾苑仲蝕。

Lawliet 發表於 2022-5-3 16:58

流星☆雨 發表於 2022-5-2 03:03
難啲 運輸署近年都想長沙灣道東行減車
(但西行又俾加喎 就係咁難以理解)

堆紅隧線減班 都夠quota 比一個鐘2~3班既86a既
非繁計 九龍方向86a 主要客源都係深水步一帶
改青沙未必會慢南昌街燈陣好多
而且改循環我諗應該計過數可以慳到車
唔係無理由賣大包咁提呢個方案出黎
(定想夾埋86c改大角咀一齊做)

FBI2 發表於 2022-5-3 17:03

ricky 發表於 2022-5-3 11:38
如果要番獅隧車,85調上去穗禾苑,88X唔變,但80M一樣cut班變繁時線,我覺得穗禾苑仲蝕。 ...

穗禾有81k和280x已經好夠皮

流星☆雨 發表於 2022-5-3 17:13

Lawliet 發表於 2022-5-3 16:58
堆紅隧線減班 都夠quota 比一個鐘2~3班既86a既
非繁計 九龍方向86a 主要客源都係深水步一帶
改青沙未必會 ...

如果改行長沙灣道,的確對深水埗而言可接受得多

石硤尾,講真都係保住條86最實際

JX9097 發表於 2022-5-3 17:29

其實有條88X直達九龍東都係好事(同時可以做堆大老山轉車)

反正80M點都留唔住
只係時間性可以再夾夾
或者睇下有冇可能拆2條線

psypericarp 發表於 2022-5-3 20:31

JX9097 發表於 2022-5-3 17:29
其實有條88X直達九龍東都係好事(同時可以做堆大老山轉車)

反正80M點都留唔住

如果取消80M,可唔可以考慮換269D 或者263 上去,可以拉少少火炭返工客

ricky 發表於 2022-5-3 21:51

咁總站夠位放多一條85或88X都好嘅。

JX9097 發表於 2022-5-3 22:46

psypericarp 發表於 2022-5-3 20:31
如果取消80M,可唔可以考慮換269D 或者263 上去,可以拉少少火炭返工客

269D/ 263唔會拉上去啦
穗禾總站咁細仲塞啲12.8上去做乜
(都未計拉上去要用多幾多部車,效益唔高)

落果火炭真係要城隧車
一係打48P主意
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11
查看完整版本: 沙田區議會就 22-23 RPP 討論