樂仔〞 發表於 2022-5-8 12:40

FBI2 發表於 2022-5-8 08:43
我諗成個巴士界,除左低B黃之外,冇人會反對948加強服務,不過低B黃是外太空思維,唔會明。 ...

其實 948 呢條線都幾搞笑
當年係九巴唔願加班先 , 否則都唔會 948 夜晚 6 點幾天后係連續幾班新巴
而家就風水輪流轉 , 到新巴唔想加班

koneotis 發表於 2022-5-8 12:42

FBI2 發表於 2022-5-8 12:36
據聞有巴士公司申請948轉時段制,但被另一間拒絕。

948唔同時段客量分別都頗明顯,拒絕都好正常

ATSE40 發表於 2022-5-8 14:07

koneotis 發表於 2022-5-8 12:14
我理解而家排90或者有困難,不過如果改20分鐘一班的話,大可以排100分一單再重新安排時段
...

948 而家最煩係而家搭正搭半對開時間,唔塞車啱啱好去到對站就有自己公司車開。即係唔私走等接近一個鐘先可以返轉頭,一係安排食兩個鐘飯接下部車再回程;私牌又係要一個鐘等自己公司開車,即係無論如何部車都有一個鐘無生意做,都搞到條線比理想狀況差。

Ricky403 發表於 2022-5-8 14:13

koneotis 發表於 2022-5-8 11:32
呢個問題只要運吉肯initiate,就可以傾下改20分鐘一班時順手執執時間表,係睇在運吉願唔願意啫
...

最近一次加時好似都係由運署主導
講真,930X 934搞成咁,無乜期望

FBI2 發表於 2022-5-8 14:21

ATSE40 發表於 2022-5-8 14:07
948 而家最煩係而家搭正搭半對開時間,唔塞車啱啱好去到對站就有自己公司車開。即係唔私走等接近一個鐘先 ...

將307成個模式擺落948度就搞掂啦,條線行車時間又似307,前景又靚過307。

KelvinSJ743 發表於 2022-5-8 16:12

koneotis 發表於 2022-5-8 18:42

KelvinSJ743 發表於 2022-5-8 16:12
其實 107 模式都可以
例如下繁 1700 新,1707 九,1714 九,1720 新,1726 九,1732 新,1738 九,1743 九,1748...
個問題唔係下繁,而係繁忙時間以外30分鐘一班時段,一係就調轉兩間公司班次,一係就加到20分鐘一班算

williamau 發表於 2022-5-8 19:38

koneotis 發表於 2022-5-8 18:42
個問題唔係下繁,而係繁忙時間以外30分鐘一班時段,一係就調轉兩間公司班次,一係就加到20分鐘一班算
...

其實將一邊總站既開出時間互換,即係新巴開00,九巴開30咪得囉,90分鐘行一單連休息應該無問題掛

Ricky403 發表於 2022-5-8 20:11

williamau 發表於 2022-5-8 19:38
其實將一邊總站既開出時間互換,即係新巴開00,九巴開30咪得囉,90分鐘行一單連休息應該無問題掛 ...

運署主導先得,九新自己圍內好難傾得掂數
但運署感覺上唔係好想再理 (至少今屆之內)
不過兩繁同夜晚服務理應影響不大,因為九巴一直有出加班車,新巴話就話拒絕正式加班,但都會派非正式加班車,當然數量不及九巴多

brianso198 發表於 2022-5-8 20:26

Ricky403 發表於 2022-5-8 20:11
運署主導先得,九新自己圍內好難傾得掂數
但運署感覺上唔係好想再理 (至少今屆之內)
不過兩繁同夜晚服務 ...
有期夜晚反而係新巴出加班車仲多過九巴

星期一至五110柯打果架明明都好爆 唔知點解都仲係開20分班
反而新巴係有開加班車

後來見果架柯打成日都上唔哂畀新巴食左堆客先肯開加班車

條線其實唔係唔值得做10分班
不過以而家個情況

似乎10分班既時段應該係夜晚

頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18
查看完整版本: 有民間組織準備發起持續性針對948的行動