brianso198 發表於 2022-5-8 00:14

cky 發表於 2022-5-8 00:12
據聞候任特首團隊也關注948現時班次和服務時間不足的問題。

吓?我有冇睇錯?小志隻寵物會留意特定某條巴 ...

雖然我都會質疑會唔會關注成咁

不過以前73B都搞到上陳帆既層面既話
都唔可以排除

但未有確實資料時我覺得只供參考

brianso198 發表於 2022-5-8 00:17

williamau 發表於 2022-5-8 00:03
我就係長安上車既其中一個
一黎行去青衣站一大段路, 去到香港站又行一段路

我都試過長安全948過港島不過係新鮮感

你問我, 我唔太介意行去坐東涌線既
不過有948坐下 車程上又唔算話耐得好離譜既話
坐下都OK既

ahken 發表於 2022-5-8 00:33

10598C 發表於 2022-5-7 23:13
青衣客源單向呢點我相信大家都明,不過當隔離 930X 都全日 20 分鐘一班時
成個青衣島都仲係捱基本班次 30...

都係屎水作怪,冇計

kingprowm 發表於 2022-5-8 01:17

brianso198 發表於 2022-5-7 23:47
呢個都算

最慘係948連長安唔知乜事都嘔到客出黎

長安都有人肯搭 948 咪係好事囉

東涌線服務咁差,而 948 搭正搭半有車開,俾我都搭 948 啦

仲有地鐵係萬能咩,香港站行去中環站行餐死,灣仔銅鑼灣站上月台太深,上返去幾咁麻煩

我假日下午搭過 948,其實客量山上山下都各佔一半,已經唔係以前咁主要集中山上,山下都越來越多人接受 948

流星☆雨 發表於 2022-5-8 01:22

似乎呢個民間組織係仲有得參加選舉嗰啲:L

既然李公公團隊都疑似有關注948咁大陣仗
直接等7月1號李公公升職之後叫凱婷行政指令咪得

brianso198 發表於 2022-5-8 01:22

東涌線服務咁差,而 948 搭正搭半有車開,俾我都搭 948 啦

嗱,議事論事

七分鐘叫做行餐死?

cky 發表於 2022-5-8 01:22

我今日去西九搭鐵
由中環 ABCD 下層閘口去到東涌線月台
慢速加更慢速電梯步行只需四分鐘

係咪行餐死真係睇人

HY1012 發表於 2022-5-8 01:32

williamau 發表於 2022-5-7 22:49
睇黎以你咁既標準任何線都唔洗加班
以948咁既需求量你可以話加1,2班就算?
盲反青衣都唔好做到咁明顯啦唔 ...

平日非繁忙時間, 只係頭車至11點值得加班
而現時同埋疫情期間, 都見過幾次朝早9點左右有加班車

kingprowm 發表於 2022-5-8 02:06

中午 12 點才開回青衣頭班車,個人沒大意見,但長安開尾班車理應最低限度開到晚 8 -9才合理
如果會展和維園有活動,應該要另開特別班次,要人搭鐵再轉 N243 根本係不理想安排

limited 發表於 2022-5-8 02:45

其實以948客量, 車費同行車時間
盈利能力應不遜甚至高於930X

不過有個問題, 自從有九巴月票後
好似 107, 678全日收入對分的聯營線
用九巴月票的乘客唔知計唔計?
若月票客當普通乘客車費計對分, 九巴因月票多左客善水都有得益
(撇除107, 678有自身因素客量不復高峰)
若果月票客唔需要跟對家分收入, 咁應該盡快令948系用收入對分模式
令善水知難而退 :lol
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 有民間組織準備發起持續性針對948的行動