FBI2 發表於 2022-6-15 10:47

傳新城推出月票被拒

據膠廣掃地姐姐話,新城想學九巴和港鐵出月票留客,但被運吉否決,原因不明。

kay 發表於 2022-6-15 10:54

用慶回歸25年推出咪得;P

ahken 發表於 2022-6-15 10:55

竟然唔俾?定價高過九巴?

AVBWU291 發表於 2022-6-15 11:04

當初九巴出月票嗰陣,正苦希望月票有以下效果:
- 月票覆蓋面不能太小,以適切地滿足乘客需要;
- 優惠要實在,月票收費不能太高;
- 巴士公司有能力推出這些月票而無須將成本轉嫁於不使用月票的乘客,以免為日後帶來加價壓力。

到最後九巴出月票嗰陣,九巴話月票定價主要有三大考慮,包括:
- 希望月票乘客在交通費上有所調減;
- 月票與非月票乘客不會出現補貼情況;
- 九巴在財務上具可持續性。

屎水而家情況係,長途線客量佔成個網絡嘅比例唔高,即係月票覆蓋面太細。同埋以屎水嘅財政能力,出月票會唔會造成更沉重壓力?

JC8385 發表於 2022-6-15 11:07

阻頭阻勢,人哋終於肯出月票你又唔俾,焗屯門天水圍做韭菜?

edhong 發表於 2022-6-15 11:14

edhong 發表於 2022-6-15 11:16

AVBWU291 發表於 2022-6-15 11:19

edhong 發表於 2022-6-15 11:16
最尾一段已有矛盾性,既然已知月票作用不大,乘客也不是白痴嘅,即係買嘅人都唔會多,點會有財政壓力?
...

講得唔清楚。意思指,屎水出月票,用嘅人多,就會對財政構成壓力。用嘅人少,即係受惠人數少,運吉都唔會畀佢出。

edhong 發表於 2022-6-15 11:23

kitarolo 發表於 2022-6-15 11:36

用返九巴個月票定價計
大約要每上班日用到35蚊以上
乘客先至會有動力購月票,而放假
本身網絡夠大,即使不是前往上班
地區的日子用得著嘅機會高過善巴

另外用返上面假設,載通都仲有一堆
10至17蚊嘅線(包括月票不適用嘅E線)
多數可收足封咗蝕本門,唔存在非月票客
即僅數元嘅路線乘客補貼緊廿幾蚊過海線,
相反930都$18.8,紅隧線亦祗會越做越縮水,
要靠屯天西隧線高票價嚟救命,點樣定價都成疑。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 傳新城推出月票被拒