kei_hk 發表於 2022-6-15 11:37

純推測 :

因為 「新」「城」要分開2條數﹐要獨立計算收支﹐所以月票不能2邊路線全面cover。
即係﹐只有新巴月票﹐可坐新巴所有路線﹐不能包括城巴月票。反之亦言。

變相﹐月票覆蓋層面太細。

新巴的網絡出月票﹐算鬼數啦。

而城巴月票﹐基本上會用的人就係大嶼山及大西北的人﹐所以定價唔會太平。
結果就未必做到合理回報。
定價低吸引埋港島區的人﹐又會蝕晒比上述的2類超長途客﹐違反了補貼月票這個原則。

分成2種月票﹐似乎就係政府唔批。
九巴當初都講考慮再推出新款月票﹐供一些中短程的乘客選用。
結果就係到現在都未見任何風聲。

EvilKo 發表於 2022-6-15 11:40

kei_hk 發表於 2022-6-15 11:37
純推測 :

因為 「新」「城」要分開2條數﹐要獨立計算收支﹐所以月票不能2邊路線全面cover。

「城」仲要分「城一」「城二」

不過其實可以學九巴
剩做城一月票、城二或新記就用回水解決

kitarolo 發表於 2022-6-15 11:42

不過其實可以學九巴

的確載通都行緊呢套
九巴月票乘龍運A線回贈模式
但咁樣做嘅乘客相信唔太多

avianwind 發表於 2022-6-15 11:48

唔俾月票的話
可以玩自家過海線第二程8折

kei_hk 發表於 2022-6-15 11:49

不過其實可以學九巴

就算用晒灰色地帶﹐定價問題都好難有非東涌/大西北的乘客買。

受惠乘客覆蓋層面唔夠全面﹐唔符合政府的條件﹐唔批都一點不出奇。

GD1570 發表於 2022-6-15 11:51

受惠乘客覆蓋層面唔夠全面﹐唔符合政府的 ...

跟九巴定$780或以下,正常都無理由唔批。

至於回水,唔一定要APP,八達通機都做到回水功能,
係睇新城做唔做㗎姐。

htpxcw 發表於 2022-6-15 11:52

應該定價出咗事,折扣太少,變相用月票補貼市區客
覆蓋面係其次,因為本身都預咗係for西北出市區用

koneotis 發表於 2022-6-15 11:52

中長途即日來回優惠相信會比月票更適合屎水班客

EvilKo 發表於 2022-6-15 11:55

受惠乘客覆蓋層面唔夠全面﹐唔符合政府的 ...

路線Network已經出晒事九巴月票班新界客星期六日唔返工都仲用到張月票係區內用
城巴月票班新界客,唔通叫佢地下下等過海車?

ahken 發表於 2022-6-15 11:56

AVBWU291 發表於 2022-6-15 11:04
當初九巴出月票嗰陣,正苦希望月票有以下效果:
- 月票覆蓋面不能太小,以適切地滿足乘客需要;
- 優惠要實 ...

個人估計都係定價出事(高過780其實冇問題,但大幅高過780就有問題了)
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 傳新城推出月票被拒