teddybus 發表於 2022-6-15 16:24

ky927 發表於 2022-6-15 14:05
因為退標玩野所以運吉玩返野😂😂😂😂 亦都可能係運吉都驚呢間公司走數😂😂

九巴月票圍到$26/day 仲要3送1 ...

炮北唔知點搭先圍到$20-$22一日呢?

EvilKo 發表於 2022-6-15 16:24

其實會唔會係驚月票客要市區客貼?

通常九巴客到港島都有足夠BBI轉定車先,唔洗喺市區轉多程去到目的地,就算要轉都用唔到月票
但城巴本身BBI唔夠,乘客好多本身都要貼錢轉多程車(例如轉970、轉南區線去黃竹坑、轉車入東區),如果有月票唔單止substitute左本身過海車資,駁腳果程更加可以慳埋,變相要市區客貼?

反之,由於要計埋班客駁多腳嘅車費,所以因為咁屎水月票好難平過九巴?

EvilKo 發表於 2022-6-15 16:33

又加價 發表於 2022-6-15 16:18
其實冇理由唔得,日本有大把唔同公司嘅通票,集團內部拆數更加唔會係一個大問題

不過正如其條版友咁講, ...

新城2011-2014都做過即日回程八折優惠

不過當年係因為賺到而回水
而家如果做就只係為求存 :L

edhong 發表於 2022-6-15 17:05

teddybus 發表於 2022-6-15 17:10

edhong 發表於 2022-6-15 17:05
每早起身先102後110原地轉個圈打底先O唔OK?

又啱喎,買晒2隻膘,邊間嚟先上邊架,今鋪仲唔係最識睇住荷包?

nwfb1001 發表於 2022-6-15 17:12

teddybus 發表於 2022-6-15 16:24
炮北唔知點搭先圍到$20-$22一日呢?

102>紅隧>104>中環 :victory:

edhong 發表於 2022-6-15 17:17

12Lane 發表於 2022-6-15 17:22

ky927 發表於 2022-6-15 14:05
因為退標玩野所以運吉玩返野😂😂😂😂 亦都可能係運吉都驚呢間公司走數😂😂

九巴月票圍到$26/day 仲要3送1 ...

問題就係,新城就算出月票,定幾錢都係不討好。

九巴個版圖大,$26/日個定價範圍至少都cover到大西北、北區大部份出市區需求,仲加埋少部份獨營過海線。主要目的就係同Mtr爭長途客,特別是比西鐵火車打到正果堆線,用綑綁式銷售去留一班巴鐵游離客,打埋新城過海線只不過係順手。

九巴賣網絡,新城就賣果幾條線,靈活性又低。新城出月票,貴過780又唔夠吸引力,平過780又驚吸唔到新客仲做死自己堆長途過海線。咁真係不如做番以前長途回程八折算吧。真係有吸客價值嘅,就應該賣港島區內線月票,咁就直接打Mtr,但真正吸引到幾多客,成疑。

edhong 發表於 2022-6-15 18:15

ahken 發表於 2022-6-15 18:25

流星☆雨 發表於 2022-6-15 12:02
到最後非月票區幾乎全部爛做,平線客就係冇人權

所以而家屎水出又死(冇乜太多人買),唔出又死(而家九巴月票又擴大使用範圍,莫講本身地底都有月票,屎水繼續企喺度)
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 傳新城推出月票被拒