12Lane 發表於 2022-6-16 11:53

edhong 發表於 2022-6-15 18:15
下?港島區巴士收費已經跑輸大市,仲要港島專用月票?🤔‼️ 你係咪畀炮北板友洗腦
...

我嘅角度只係覺得。
出得月票嘅目的就係一定係對既士公司有一定吸客能力,出左吸唔到客,仲倒蝕,白做,都係冇意思。你吸果班多數就係游離客,例如番工地鐵放工巴士,呢一班客。
對於長途線,962 969呢堆本身市場佔有率已經唔低,出張月票都係只係吸番一少部分九巴客,唔抵做。佢仲要冇其他路線選擇去比居民去港島以外地方消遣,所以我嘅結論係唔出好過出,一係就留番喺自己有網絡優勢嘅地區出,但正如你所講,本身都收得平,唔出也罷

rusf101001 發表於 2022-6-16 12:08

KW2523 發表於 2022-6-15 22:12
屎水出膘都作用唔大 冇咁多貴線
一係出個屎水新界過海通用膘
包埋170, 182, 307, 678, 680, 681屎水班次 ...

如果屎水出到月票應該要同九巴傾下聯營線互通

GD1570 發表於 2022-6-16 12:12

我嘅角度只係覺得。
出得月票嘅目的就係一定係對既士公司有一定吸客能力,出左吸唔到客,仲倒蝕,白做, ...

咁又咁講啦!
港鐵啲月票一樣只可以用於特定路線,又係咪真係無用呢?

個人覺得如果價錢具吸引力,自己又真係會成日搭到指定路線通勤嘅話,
其實某一區覆蓋細絕對唔係一個弱點。

GD1570 發表於 2022-6-16 12:12

rusf101001 發表於 2022-6-16 12:08
如果屎水出到月票應該要同九巴傾下聯營線互通

咁到時候九巴月票更加無敵啵:lol:lol

巴士的膠 發表於 2022-6-16 12:16

kitarolo 發表於 2022-6-15 12:00
咁仲弊
E線擺明唔想做大
包括埋A線 但要嚟賺$救全廠

城巴A已經有員工價,唔合資格用員工價但又日日搭A車嘅客應該唔多。倒不如賣皇后山/54區線套票,一次俾例如150蚊,有10-12張佢哋用,淨係喺該區總站賣。

巴士的膠 發表於 2022-6-16 12:18

我嘅角度只係覺得。
出得月票嘅目的就係一定係對既士公司有一定吸客能力,出左吸唔到客,仲倒蝕,白做, ...

改到79X行大欖同加返50/55去正常服務時間同班次先再諗點用張月票去街。

GD1570 發表於 2022-6-16 12:20

巴士的膠 發表於 2022-6-16 12:16
城巴A已經有員工價,唔合資格用員工價但又日日搭A車嘅客應該唔多。倒不如賣皇后山/54區線套票,一次俾例 ...

套票都唔錯,可以好似都會票,或者新渡輪月票咁,每日限搭兩程,價錢可以優惠啲。

HV7967 發表於 2022-6-16 12:23

月票可以分幾張出
短途
中途
長途
屎網絡無厹咁大,咁會吸引啲

kei_hk 發表於 2022-6-16 12:24

HV7967 發表於 2022-6-16 12:23
月票可以分幾張出
短途
中途

當初九巴都有話會出多款月票供中/短程的乘客﹐結果咪又係無左下文:L

edhong 發表於 2022-6-16 12:25

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16
查看完整版本: 傳新城推出月票被拒