Kenchow 發表於 2022-7-23 01:29

HB00610 發表於 2022-7-23 02:02

Kenchow 發表於 2022-7-23 01:08
但係都想問吓點解九巴唔搞葵盛大西北BBI?
其實嚴格來講,葵盛係有屯門線嘅BBI,37轉61M係有轉乘,佢設立嘅目的就唔係方便你去葵盛咁解。

當年大推八達通轉乘,其實可能係2000年左右啱啱八達通開始推行,想客多用用八達通反而先係真正目的。

唔知兩位提出呢堆大搞天水圍M線嘅站友有冇留意到一個問現象 - 大西北轉東北葵有轉乘嘅線呢,全部都係D車去荃灣或者大窩口嘅(32M係停大窩口站出面有站,而且佢去嘅象山已經係荃灣區),葵芳幾架上東北葵嘅車呢(31M,36M同235M)係全部都冇轉乘,只有去荃灣嘅先有咋。

我唔排除上咗山嘅34係唔係因為冇合適嘅站做同站轉乘,不過我唔係當事人作唔到準。

再去到後期嘅轉乘,其實係為攞走原來居民嘅巴士線先整,例如摺70一堆,青衣去荃灣M線轉大欖有轉乘係因為執咗251M,甚至37轉61M有都係因為執66

所以就會有D好搞笑嘅事:
青衣荃灣M線轉大欖車有轉乘(但43B因為去荃灣西冇),去屯門就冇轉乘
68A轉248/9M,如果喺轉車站先上68A的話,係冇轉乘嘅

講到呢度,你可以睇睇發生咩事同可以做咩了

Kenchow 發表於 2022-7-23 20:36

Ricky403 發表於 2022-7-23 21:40

其實嚴格來講,葵盛係有屯門線嘅BBI,37轉61M係有轉乘,佢設立嘅目的就唔係方便你去葵盛咁解。

當年大推 ...

其實係當年替代68M嘅68A淨係去到葵興站就算,分咗手
後面68A因為取代63M拉咗去青衣站,葵盛就已經正式同68系緣份盡
幾年前68A直頭改埋行青荃橋唔再經葵涌,即係曾經嘅初戀直頭移埋民搵唔番

成件事係樓主好懷念廿年前嘅初戀想佢返黎...殊不知物是人非

lsc04d11 發表於 2022-7-23 21:42

當年大推 ...

37轉61M? 你睇睇方向先好喎
起碼以我認知 開線就有嘅61M轉乘我都熟 如果你話後期加過我就無話好講

HB00610 發表於 2022-7-23 21:45

lsc04d11 發表於 2022-7-23 21:42
37轉61M? 你睇睇方向先好喎
起碼以我認知 開線就有嘅61M轉乘我都熟 如果你話後期加過我就無話好講 ...
其實我都諗到你講嘅問題,睇落其實係覺得方便61M出市區多過方便葵盛🤣

(睇錯當我冇講過)

Kenchow 發表於 2022-7-23 23:40

Kenchow 發表於 2022-8-1 03:31

Tobychow 發表於 2022-8-6 15:37

天空之神 發表於 2022-8-6 18:01

當年大推 ...

咁無左 251M 263M 又應該要比返轉乘去大欖隧道既

不過屯門從來都無咁解

(洪水橋以南/ 富泰以北) 既屯門都係無補償
頁: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22
查看完整版本: 集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償