teddybus 發表於 2022-7-9 23:13

cky 發表於 2022-7-9 23:02
一個只係 24 年前只實行了 19 日的改動
響今時今日仲響度嘈話點解冇補償

係喎,殺337冇BBI補償嘅?
唔知要拉邊條過海線上葵盛呢?

tony223 發表於 2022-7-9 23:24

cky 發表於 2022-7-9 23:02
一個只係 24 年前只實行了 19 日的改動
響今時今日仲響度嘈話點解冇補償

咁平心而論葵盛D區內服務無論巴士或小巴都做得好差

小弟十幾年前大西北去葵盛東返學
個時真係寧願搭263M楊屋道轉87K然後由盛樂樓搭Lift上去
好過搭98排長龍同搭34左兜右兜

不過過左咁多年,
唔好計251M/263M無左荃灣轉車既話要行咁遠先到小巴站,
除左34改左直入荃灣西,其他車既服務都仲係十年如一日,仲要服務水平比以前仲差左

HB00610 發表於 2022-7-9 23:50

tony223 發表於 2022-7-9 23:24
咁平心而論葵盛D區內服務無論巴士或小巴都做得好差

小弟十幾年前大西北去葵盛東返學

成個九巴好多地方都做得差咗,其實講真最唔加資源做法係,加返34, 37M, 唔夠再加38同47X轉乘,呢D其實應該就唔會有咩人去嘈嘅

唔好話佢,我都喺今年先因為九巴借疫狂cut Peak車Cut到焗住要提早搬屋......

tina 發表於 2022-7-9 23:53

HB00610 發表於 2022-7-9 23:50
成個九巴好多地方都做得差咗,其實講真最唔加資源做法係,加返34, 37M, 唔夠再加38同47X轉乘,呢D其實應 ...

交通差最好辦法真係搬:Q

八卦問下巴打之前住邊區

HB00610 發表於 2022-7-9 23:59

tina 發表於 2022-7-9 23:53
交通差最好辦法真係搬

八卦問下巴打之前住邊區
錦上路沿線

251A喺疫情早繁返工個大約時間係15變25,追到就追,去到我嗰陣個站時,返工時間由7:40到08:15,由4班車變到得1班車,上到就上,上唔到就要飛的上的

我情況未係最差,仲有得企,臨上大欖兩個站就留後

仲未計大欖九龍西二寶繁時20分鐘聯合到達班次(69X鬼隱咗),等10分鐘上3個人就走......

tina 發表於 2022-7-10 00:04

HB00610 發表於 2022-7-9 23:59
錦上路沿線

251A喺疫情早繁返工個大約時間係15變25,追到就追,去到我嗰陣個站時,返工時間由97:40到08 ...

錦上路比大欖間接害死

51就都相對密車去荃灣
大欖通車,開咗條251M,直接整死51
251M縮車去上村,開咗條251A
251M唔夠客,縮剩3班開條251B

大欖呢面其實尾站係好蝕底,好多時都企落尾(尤其268X獨市特快)

HB00610 發表於 2022-7-10 00:12

tina 發表於 2022-7-10 00:04
錦上路比大欖間接害死

51就都相對密車去荃灣

251B而家仲“臨時調整”緊

其實最大問題都唔係呢D,係借疫Cut車Cut到完全唔係合理時間。

我另一半住西九龍區紅磡,兩架B線30分鐘聯合到達班次,仲要再加埋251A又30分鐘上去夾唔到要送車

仲未講轉大欖轉嗰兩架B車係貴過就咁上嗰兩架......

tina 發表於 2022-7-10 00:25

HB00610 發表於 2022-7-10 00:12
251B而家仲“臨時調整”緊

其實最大問題都唔係呢D,係借疫Cut車Cut到完全唔係合理時間。

好老實成元朗區大部份人已經放棄坐兩B出尖沙咀紅磡
坐251A轉西鐵仲實際

268B/269B其實係惡性循環嚟,因為慢過西鐵>趕客>減班>趕客,惡性循環冇得救
九巴亦都冇諗住救亡(係呢兩年先多少少攪作)

HB00610 發表於 2022-7-10 00:27

tina 發表於 2022-7-10 00:25
好老實成元朗區大部份人已經放棄坐兩B出尖沙咀紅磡
坐251A轉西鐵仲實際

小巴的士同64K度

我度搭251A去大欖同去西鐵站係幾個站同15+個站嘅分別
不過回程返大西北,其實係多返好多人搭,尤其假日/夜晚,269B中央郵政局打後係例企,炮台街隨時上唔到車,268B假日夜晚回程都坐到大半滿...

出九龍方向真係死症,班次太惡等,我哋已經係算係睇ETA搭,真係夾唔到佢寧願268X轉算

cky 發表於 2022-7-10 00:29

teddybus 發表於 2022-7-9 23:13
係喎,殺337冇BBI補償嘅?
唔知要拉邊條過海線上葵盛呢?
樓主講過要 930 改上葵興嘛
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2145262&extra=page%3D1&mobile=2

頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償