tony223 發表於 2022-7-10 00:46

tina 發表於 2022-7-10 00:04
錦上路比大欖間接害死

51就都相對密車去荃灣

其實唔好話尾站,頭站都一樣出事。
小弟近排0700左右搭68A/68X/268X落元朗轉車出東九,
呢3條線往往都聯合到站,呢期班車仲要越整越晏到站(有時同前車大約15-20分鐘距離),
好多轉268C/P出東九都多得佢唔少。
而家好多時去到元朗轉唔到即班268C都寧願上欖隧轉車算。

尋日回程仲厲害,
元朗等車返屋企見到2部268X埋站諗住上後車,結果後車落完客飛站,
跟住等左半個鐘先有部68X埋站

ricky 發表於 2022-7-10 09:43

groom1002 發表於 2022-7-8 15:33
另外荔景南總站關閉,69M唔知點解沒跟57M搬去荔景北,而是葵芳站?

荔景北總站唔夠位。

groom1002 發表於 2022-7-10 11:30

ricky 發表於 2022-7-10 09:43
荔景北總站唔夠位。

當年荔景北有57M/46P,但46P只在繁忙時間行,理論上57M/69M 2條線可用到荔景北,同宜家情況(57M/61M)一樣

ricky 發表於 2022-7-10 19:42

groom1002 發表於 2022-7-10 11:30
當年荔景北有57M/46P,但46P只在繁忙時間行,理論上57M/69M 2條線可用到荔景北,同宜家情況(57M/61M)一樣
...

可能嗰時57M無而家無咁疏車。同埋,當時天水圍出葵涌,大部份都係返工客﹐乘客大部分去到葵芳前已落得九九十十,所以當時縮短至葵芳,影響唔大,但後來269M同265M開辦後,又發現葵芳同荔景都無位,結果連祖堯同麗瑤都霸埋。

HG6729 發表於 2022-7-10 19:54

ricky 發表於 2022-7-10 19:42
可能嗰時57M無而家無咁疏車。同埋,當時天水圍出葵涌,大部份都係返工客﹐乘客大部分去到葵芳前已落得九 ...

點解以前57M好客咁多? 其實都係服務山景最多大興D人咁行去搭咁解 但今日呢條線非繁開30 單層都得

ricky 發表於 2022-7-10 20:07

點解以前57M好客咁多? 其實都係服務山景最多大興D人咁行去搭咁解 但今日呢條線非繁開30 單層都得 ...

57M受到較平嘅66M搶客

tina 發表於 2022-7-10 20:13

點解以前57M好客咁多? 其實都係服務山景最多大興D人咁行去搭咁解 但今日呢條線非繁開30 單層都得 ...

3大原因

1)山景邨人口老化
2)66M搶客
3)屯門工業村(建安一帶)使用率下降

s3n370 發表於 2022-7-10 20:53

Kenchow 發表於 2022-7-8 07:25
唔係因為有希望先堅持
係堅持先有希望

呢句唔係錯兼且係勵志,但佢嘅前提係,
件事係堅持嘅人嘅能力可觸及範圍內,
仲要用啱嘅方法去堅持。

堅持錯方向,徒勞無功事少,今日嘅環境送頭事大...

回正題,你响呢個板拗贏哂全世界,都唔會有希望架喎。
呢度咁多唔啱聽嘅說話,㬨其實指佐一D路向,唔知你又睇唔睇到?

戴下頭盔:在本網發表的文章若提出批評,旨在指出相關制度、政策或措施存在錯誤或缺點,目的是促使矯正或消除這些錯誤或缺點,循合法途徑予以改善,絕無意圖煽動他人對政府或其他社群產生憎恨、不滿或敵意。

大西北人 發表於 2022-7-21 23:18

大西北人 發表於 2022-7-21 23:20

頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償