tina 發表於 2022-7-22 14:46

大西北人 發表於 2022-7-22 10:48
提議中仲有一條諗住開1條元葵線可以幫其他2m食轉車客

條元葵你打算點做?
同埋你搬嚟搬去
不如直接將條元葵線改靚佢仲h好

tina 發表於 2022-7-22 14:47

大西北人 發表於 2022-7-22 10:58
我認為3m由大欖到葵興都係重疊 而269m客量長期偏低
去東北葵搵新客源都ok 而且祖堯本身有用車限制
至於天 ...

由03年講到依家

齋做嘉湖北同天慈唔會夠客

大西北人 發表於 2022-7-22 23:39

大西北人 發表於 2022-7-22 23:42

tina 發表於 2022-7-22 23:50

大西北人 發表於 2022-7-22 23:39
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2147587&extra=page%3D1&mobile=2

加 ...
好叻呀,解決咗成個葵涌冇車問題:handshake咁都比你諗到

想問下樓主幾個問題,樓主咁醒一定答到我

1)根據樓主上述意見,由祖堯邨、葵涌、大窩口乘客前往天慈邨及嘉湖北可以乘搭第265M號線於大欖隧道轉乘269M線。請問第265M線可否負荷這些乘客?
1.1)倘若不能負荷,樓主會否考慮加強第265M線的班次
1.2)樓主會抽取那條巴士路線加強第265M線的班次

2)根據另一位版友的建議,乘客如欲由屏廈路前往上水可乘搭第54線轉乘276線。樓主有否顧及到屏廈路的需求?
3)276線現時主要使用11.3米巴士,倘若這些巴士交付至第268線,268線是否使用短身巴士?
3.1)若268線不使用11.3米巴士,會由哪一條路線交換用車?

4)第54線現時為循環線。若延長至天水圍,天耀路、天福路、天湖路的交通信號燈會嚴重影響第54線的班次,樓主會怎樣解決班次失準問題?

謝謝

大西北人 發表於 2022-7-23 00:05

大西北人 發表於 2022-7-23 00:22

HB00610 發表於 2022-7-23 00:26

大西北人 發表於 2022-7-22 23:42
但你話69m上葵盛用唔到12.8
咁269m連12m都用唔到唔叫用車限制?

你覺得呢個係有意義嘅回應?唔好為反駁而

269M一直都有限制,最多係維持不變(去東北葵最多變12,甚至更壞情況係只能維持11.3),但你搞69M係加多一個限制所以擾亂派車,明唔明兩個問題分別?

tina 發表於 2022-7-23 00:28

大西北人 發表於 2022-7-23 00:05
如果69m繁時拉上葵盛真係會脫班的話咁每日上下繁繼續維持天中到葵芳都未嘗不可
而且3m都有一部分人轉車返 ...

wait你要搞清楚一樣嘢

雖然265M有一定嘅葵涌客,但有唔少客都係坐到天北
而69M亦都有唔少嘅葵芳客去大欖轉車,遺憾地268線係唔途經的
所以都係冇辦法大量疏導69M乘客,只能夠作為輔助之用

其實我係極度支持葵盛及東北葵加強服務
我亦覺得現時葵盛及東北葵服務係極度垃圾

我只係反對用一啲現有而且有一定客量嘅路線去做
例如你話屏廈路用上水線換葵盛線
雖然而家276客量唔標青,但你都冇得直接抽走人哋北區嘅資源落荃灣

又或者69M延長
你都用葵芳站至荃灣返天南乘客去換取葵盛嘅方便
尤其69M線係多客,咁咪唔得

其實你咁想葵盛同東北葵有車,唔一定去搵現有根基已經打穩嘅路線去做
部份區域其實係欠缺一啲去荃葵嘅路線,係咪可以串返有關區域開一條呢?

例如洪水橋同屏山想要一條特快路線去欖隧(aka 263M復活)
咁你都可以開一條屏山直出大欖,之後去東北葵嘅路線
仲可以一雞兩味

又或者濕地公園
濕地開條直出路線去荃灣、葵涌、葵盛
咁大家其實都係開心

係現有路線延長下,比較重要係唔好影響到太多現有乘客
尤其0補償嘅服務

大西北人 發表於 2022-7-23 00:45

頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償