tony223 發表於 2022-8-6 23:56

HB00610 發表於 2022-8-6 23:31
我都明,其實問題係道路網真係麻麻地搞到轉車好麻煩,其實要搞嘅反而係改返快葵盛落荃灣嘅線,再用佢搞轉 ...

不過34本身做緊流水客生意,要改都有一定困難,
而且開條新線由荃灣上葵盛既話,大西北客要轉呢條新線估計要由青公行入沙咀道搭車,其實一樣都係唔吸引
如果純粹從轉車既角度加37M轉乘反而仲實際

至於如果有資源開新線既話,
好應該學之前板友講開條M線由洪水橋/朗屏經大馬路欖隧直出葵芳/興然後去東北葵既路線,
一來洪水橋/朗屏轉其他欖隧車唔使收附加費,
二來大馬路去葵芳根據欖隧轉天水圍3M條人龍我唔信唔夠客

tony223 發表於 2022-8-7 00:14

HB00610 發表於 2022-8-6 23:38
其實佢去到碼頭/宏福/青衣邨呢D,有時都係有搭佢把鬼嘅感覺,行都係15分鐘內,唔係慢搭加等好多

之前疫 ...

68A呢條線,以至行經青公屏山至藍地段既路線,
基本上無希望就唔會有失望。

Kenchow 發表於 2022-8-7 01:42

HB00610 發表於 2022-8-7 10:02

Kenchow 發表於 2022-8-7 01:42
37m冇大西北線同站

其實最簡單嘅方法,我諗拉佢入葵興前,出光輝圍行一個圈,用問題係你受唔受個觀感,同搭地鐵客點

第二個方向係開新線用葵福路出荃灣

S3bl430 發表於 2022-8-7 10:11

HB00610 發表於 2022-8-7 10:02
其實最簡單嘅方法,我諗拉佢入葵興前,出光輝圍行一個圈,用問題係你受唔受個觀感,同搭地鐵客點

第二個 ...

更簡單的方法是增加大西北線與38和47x的轉乘

HB00610 發表於 2022-8-7 10:12

tina 發表於 2022-8-6 23:39
而家九巴都冇咩意欲加強葵盛區嘅服務
開37X都要靠237A同37抽

其實有種唔做唔錯嘅問題。

青衣去屯門,由特快變成都冇68A服務水平係俾人鬧到點唔駛我多講,其實九巴由頭到都冇合理地補償過呢段服務

仲要收車,減班再抽細車樣樣齊 (換細車/80座唔係問題,問題係本身都多客時收車+換80座就會搞到人地上唔到車)

Kenchow 發表於 2022-8-7 12:34

HB00610 發表於 2022-8-7 13:20

Kenchow 發表於 2022-8-7 12:34
都ok嘅但係回程點搭先?

昌榮路掉頭返新葵興花園,再葵安路返葵興,最多擺部4蚊機/免費轉前車就算。

如果新葵興花園直接上山係冇咗地鐵站客源,一係就玩葵盛上面做總站,先地鐵站再光輝圍,再昌榮路掉頭,返返新葵興花園上山

HB00610 發表於 2022-8-7 18:48

S3bl430 發表於 2022-8-7 10:11
更簡單的方法是增加大西北線與38和47x的轉乘

其實加38可能比加47X有用,因為38係直落光輝圍

Kenchow 發表於 2022-8-7 20:07

頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22
查看完整版本: 集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償