tina 發表於 2022-8-12 11:48

石頭 發表於 2022-8-12 02:03
梗係啦,276B當年收7個幾,架NR902已經收9.5,

少數怕長計,結果越做越頹~

記住,以前嘉北爭取嘅276A都係要兜西南面,後期嘅276B依然要兜天慈。咁NR902直出嘅必定係受歡迎

但長遠計276AB都要係整合返
276A 班次密 客量多
276B 同276A NR902重疊,客量中間,班次算疏

天空之神 發表於 2022-8-12 12:30

tina 發表於 2022-8-12 11:48
記住,以前嘉北爭取嘅276A都係要兜西南面,後期嘅276B依然要兜天慈。咁NR902直出嘅必定係受歡迎

但長遠 ...

各有各做,276B 最大問題係兜新田

PF2802 發表於 2022-8-12 12:40

天空之神 發表於 2022-8-12 12:30
各有各做,276B 最大問題係兜新田

冇乜問題喎.
其實正常過關時期新田一向有穩定客源
同埋3條線都好生意, 各有各目標客源
絕對可以共存

tony223 發表於 2022-8-12 22:58

KM8453 發表於 2022-8-11 23:49
我認同,隧道口不能反映全況。元朗密密執短途客,都可以好搵,雖然兩部一齊拖入去,另外又有 276P,依家呢 ...
首先欖隧線(除左68E)轉276P係無優惠,其次元朗返洪福呢3條線走線上及站位係有少許分別,
變相有人係會繼續選擇68X/ 268X(尤其268X元朗返洪福走線係最直接)。

至於唔係班班滿,其實好多時唔係太多車,
而係班次編排方面出現問題,相近路線好多時總站已經前後腳開車,導致空位未能充份利用
我同意265M係要加班,但係十個茶煲七個蓋,
今日265M攞左上人地條線資源加班,難保他日第二條線唔夠車會取265M資源加班,我認為呢種搶車生態係絕對唔健康。
而且唔好忘記天北好多時係要靠轉乘,你cut左個條線可能唔少客係要搭佢去欖隧轉車,拉上補下等車既時間其實都喺返度。

KM8453 發表於 2022-8-13 12:27

tony223 發表於 2022-8-12 22:58
首先欖隧線(除左68E)轉276P係無優惠,其次元朗返洪福呢3條線走線上及站位係有少許分別,
變相有人係會繼續 ...
68X / 268X 短途客,多極亦有限。某幾個班次長期少人,九巴係應該知道得清清楚楚。其他的,我都明白。

所以我地就提出,既然空位未利用好,不如就分車去 69C / 新增 268C 元朗南回程班次,等大家無需要依賴轉車站吧。

前面都講,69C / 265M 如果唔好客,亦請減班整合班次。如果 69C 早繁減班 / 整合班次換直出(跟 967 早繁班次),多左嘅車改做 69C 天華路及嘉湖北班次,相信居民唔會反對。

幾年前,元朗南要車,268C 特別班次加班,係由 269B 天水圍北特別班次進貢。

同等地,265M 要車,是否應該由 68M / 69M / 269M 班次著手檢討呢?69C 下繁 17:45 及 18:05 客量好,係咪應該減一班 268C / 269C,俾 69C 開多一班,舉例改開 1745 / 1757 / 1810 呢?我地都唔係要求開 5 / 6 分鐘一班。

事到如今,其實我地大家都知,九巴非常大可能即將要做 69C 重組 / 265M 再加班(現時已經開表外加班車),上面所謂「鬧」我嘅版友,係 69M 同 269C 常客。

上面激辯,純粹一場網上輿論戰,嘗試用輿論去淡化天水圍北需求,希望天水圍北加車唔好加咁多 — 因為車源有限,大家都知道事實,如同過去一年 967X 多次加班,係分走左 969 資源。

呢套戲碼,2014 年三 M 重組都發生過。

等於你睇 967X 以前下繁三班客量,根本無可能支持 967X 開足全晚,更加都估唔到點解依家全晚客量都唔差。更甚,967X 已經直頭改變埋北部居民外出習慣。

以前都有人話 265M 早繁部分班次去到三湖仲有位坐,所以無需要,亦唔應該飛走天水圍南,因為要尊重天水圍南乘客。

我地心願好簡單,69C 服務,為何仍然停留 20 年前啲新區咁,可否拉密下午繁忙時段班次;265M 服務,獨力難支,一堆怪胎分走寶貴資源,點解仲要北部 / 濕地新樓居民兜路,可唔可以認真加班。

反動員,打輿論戰唔難,難在承認事實。就算要分走其他區資源(特別係天水圍南),我地訴求都好克制,爬下文就會明白。

SLsTuDiO 發表於 2022-8-13 12:58

68X / 268X 短途客,多極亦有限。某幾個班次長期少人,九巴係應該知道得清清楚楚。其他的,我都明白。

所 ...
68X自己日日都脫班 車都未回得切 仲要抽車比你? 未有276P經洪水橋既時期, 元朗基本上可以將一部原本落得7788既MMC重新再打爆 部車翻到灰沙圍都仲有人企緊車頭 唔知你又有無見過? 係依家有3條線 叫做鬆動少少
幾年前抽269B天北特班做268C特班 有無諗過點解會係個到抽? 真係有咁多人坐 我諗傻既都識得唔會係抽個多人搭既線掛

又唔諗下唔係淨係得你堆天北線脫班收車既;P

286X 發表於 2022-8-13 14:36

286X 發表於 2022-8-13 14:40

68A_ 發表於 2022-8-13 16:14

所 ...

68X/268X短途客多極有限唔通你265M有?

HJ8388-S7 發表於 2022-8-13 17:30

286X 發表於 2022-8-13 14:40
https://gia.info.gov.hk/general/201905/15/P2019051500565_310016_1_1557920441557.pdf
月票最多人嗰十 ...
FYI, 69C 同 269C 同組
265M 轉落 968 都唔少人

淨低天北需要用月票得 265B
如果我出荃葵 265M 269M 269AP
上水大埔 276A 276B
用月票嚟做乜?

頁: 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29
查看完整版本: 265M又双叒叕收車