286X 發表於 2022-8-11 19:38

286X 發表於 2022-8-11 19:42

KM8453 發表於 2022-8-11 19:58

HJ8388-S7 發表於 2022-8-11 18:40
企落建明街望下
VJ9167 1825 到建明街 留後
WF1602 1829 到建明街,上到頂閘,荃景園飛站

我比較遲搭 265M,主要係六點半後,密度大跌嘅時間。同 1745 / 1805 有荃灣特別班唔同,後段應該只有 1920 大欖隧道特車幫手救亡。

貼實討論,今日數一班車,比我平時出沒更遲。

數據

SJ2902
18:59 開出班次 (每 9/10 分鐘一班)

到站時車上約 10-15 人
葵芳邨 +15
耀榮里 +16
健全街 +7
大窩口站 +4
眾安街 +29
建明街 -2 +16
(企人)
荃景圍天橋 +14
(頂閘)
大欖隧道 -22 +30
(再頂閘,留後 10-15 人)

沿途分站備註:

i. 葵芳邨:58P +9
ii. 眾安街:跟尾 69M 及 269M 各 10-15 人排隊
iii. 建明街:跟尾 69M 及 269M 各 8-10 人排隊
iv. 荃景圍天橋:WU4443 @ 269M 爬頭,客量 40-50 人

個人意見:

請運輸署同九巴睇下八達通數,落隧道口望下,點下人頭。今日就算遲左上車,隧道口見其他車多數半滿都無,請不要再厚此薄彼了。

7 點呢個時段,265M 開 9-10,實在太疏。既然其他線都仲可以做到密密開,可唔可以加翻班 265M 落去,推上去 7-8 分鐘一班?

現時:1849 1859 1909 1919
建議:1849 1856 1903 1911 1919

sunhoo 發表於 2022-8-11 19:59

繁時行屯公就塞車 行大欖就皮費重仲要老遠揸架吉車入天水圍
同埋天北繁時都有唔少對外線同K76/輕鐵都好密 ...

邨巴難做,九巴又唔加資源,咁點算?搵城巴做?現時城巴在天北只有過海線,想城巴做埋天北至九龍市場嘅話……
1 在西隧口過對面轉車,不過只解決到油麻地至尖沙咀,旺角以北咁轉太耐
2 城巴開皇后山經大欖至九龍線。唔在於俾北區客用,志在俾天北客在大欖轉到城巴去九龍。

PF2802 發表於 2022-8-11 20:34

KM8453 發表於 2022-8-11 19:58
我比較遲搭 265M,主要係六點半後,密度大跌嘅時間。同 1745 / 1805 有荃灣特別班唔同,後段應該只有 1920 ...
的確係有留後嘅,不過小弟數唔到10-15個啊,你點數的?
PS: SJ2902離場時排最後仍然係同一人
PS2: SH2902埋站時冇乜車同時埋站(上圖可見),請問你點樣見到其他車多數半滿都冇?而我企咗一陣最吉嗰架應該係265M欖隧特車

KM8453 發表於 2022-8-11 21:16

PF2802 發表於 2022-8-11 20:34
的確係有留後嘅,不過小弟數唔到10-15個啊,你點數的?

PS: SJ2902離場時排最後仍然係同一人

臨尾有班客行上黎,我都係側邊推算,咁睇呢度應該係 7-8 個人上唔到車?佢地聚埋一堆,部 265M 又多人,我實在睇唔清楚,只能靠平時經驗去估約數(所以你見係一個 range)

至於你講批車,前面有 2 部黃燈 E6X,一部係 68X,另一部 268X。另外又有兩部車排係前面,最起碼有一部 WU4443,269M。我 100% 肯定。

265M 同站上落 50 人,你影到上客水尾,好似有班客強烈堅持,先成功夾硬逼上車 (?),呢度都搞左兩三分鐘,自自然然前面堆車都開走曬。如果你揀相黎講,你呢句當然可以成立。

既然你都在站,有無其他路線客量分享下?其實 1 分鐘後 69M 都到站,前面都有部 269M,佢地客量如何,唔知你有無影相呢?可以大家一齊討論下。先謝。

定係你淨係想捉啲唔滿嘅 265M 出黎。。。其實班車都留後啦。。。你唔會咁得閒掛。。。要黎做乜。。。放工咁攰,即刻返屋企啦。。。

KM8453 發表於 2022-8-11 21:22

繁時行屯公就塞車 行大欖就皮費重仲要老遠揸架吉車入天水圍
同埋天北繁時都有唔少對外線同K76/輕鐵都好密 ...
皮費貴與否問題,其實現時大把村巴由元朗 / 錦繡 / 錦田 / 天水圍開出,經大欖隧道出城。邨巴政策係另一因素,並非你想開就開到。

K76 每日都有唔少班次留後,同樣唔理想。只係 265B 競爭力差,都推走人落鐵。

成本問題,我地懷疑係咪真係咁大 -- 隔離成本壓力更大,都做到。論順向表現,九巴一樣係可以做得好。

幾日前搭 269X 上繁頭班車,全車都幾乎坐滿,應該有錢賺啦。

286X 發表於 2022-8-11 21:33

KM8453 發表於 2022-8-11 21:35

286X 發表於 2022-8-11 21:33
你講堆邨巴得NR906先係天水圍經大欖出去
其餘大部份都係鄉郊地方開出嚟
天水圍有輕鐵駁西鐵邨巴同咁多對 ...

所以我咪話,邨巴政策囉。。。

係咪要粗體俾你睇。。。

好似之前坑口討論咁,要 highlight 埋出黎?

PF2802 發表於 2022-8-11 21:40

KM8453 發表於 2022-8-11 21:16
臨尾有班客行上黎,我都係側邊推算,咁睇呢度應該係 8 個人上唔到車。

至於你講批車,前面有 2 部黃燈 E6 ...

臨尾班客咪相中嗰班,點都數唔到10-15啦

無可否認69M/269M點都唔夠265M好生意㗎喇
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 265M又双叒叕收車