PF2802 發表於 2022-8-11 23:21

KM8453 發表於 2022-8-11 23:03
只有上到車與否,服務可否更好問題。或者咁講,最大問題係我。

佩服你毅力,如此看你應該係隧道口企足一 ...
我介意呀,點貼都取代唔到265M地位㗎啦,貼來丟醜咩。

由1920特車去到你架車埋站都係20分鐘左右,點樣分析到1個鐘呢?20分鐘,等68E同268M都唔止啦,講乜毅力。
你點會冇毅力?紀錄265M嚟講直頭係不遺餘力啦。
加上你可以成日用咁多時間上嚟打論文,郁啲又上唔到265M要留後,企轉車站20分鐘甚至你已經慣咗。

喔,坐唔滿就今日開快咗,今日特別少客。但唔知點解268C又會頂閘
1825開車1927到欖隧算快定慢?我唔知。

PF2802 發表於 2022-8-11 23:25

286X 發表於 2022-8-11 22:49
咪就係得返呢條吊緊鹽水其他全部死晒囉
同埋咩叫跳掣
呢到係討論區嚟實有人發表同你唔同既意見

客觀覺得該位版友更似跳掣,唔係冇可能成日都寫論文咁長篇,但係往往啲內容都係差唔多:L

KM8453 發表於 2022-8-11 23:32

PF2802 發表於 2022-8-11 23:21
我介意呀,點貼都取代唔到265M地位㗎啦,貼來丟醜咩。

由1920特車去到你架車埋站都係20分鐘左右,點樣分 ...
當你曾經每日上唔到車,每日留後一段長時間,每日等四個字唔知上唔上到車,有無位坐,你同樣會觀察力變得非常強。只有設身處地,才能理解對方痛點。

回歸主題,上一班車,亦即係 1805 班次,通常大約 1910 - 1915 先到,當然行車時間有分別乃非常正常。

268C 頂閘的圖片,相信你有的。20 分鐘,應該可以數到幾班 C 車(雖然你係影未落客的,我地方法唔同),請分享吧,擊倒我,用 69C 去直接 vs 268C / 269C 客量人數,一直唔係我地主軸,我地係睇載客率同班次密度。

KM8453 發表於 2022-8-11 23:36

PF2802 發表於 2022-8-11 23:25
客觀覺得該位版友更似跳掣,唔係冇可能成日都寫論文咁長篇,但係往往啲內容都係差唔多
...
你要批評我,可以話我長氣。

跳掣挑釁別人,呢個係另一回事。

料不怕舊,你又何嘗不是老調重提呢?最好天北訴求永遠消失吧。

其實之後佢肯加大班,我都無需要繼續講,到時我亦會退場,不再爭一日長短。天水圍一家,相煎何太急。

KM8453 發表於 2022-8-11 23:37

tina 發表於 2022-8-11 22:42
去相(算啦好曚我copy過嚟)
目前天水圍北區只有一條巴士線往上水,惟該巴士線車程長、分站多,造就營辦商 ...

究竟搞邊科。。。直出就直出啦,點解開線可以變另一個樣。。。

KM8453 發表於 2022-8-11 23:49

tony223 發表於 2022-8-11 22:22
68X/ 268X呢對孖寶其實好多要轉車既洪屏人係會搭到落元朗先轉佢地,
欖隧唔多人上車係好正常。
至於你話 ...
我認同,隧道口不能反映全況。元朗密密執短途客,都可以好搵,雖然兩部一齊拖入去,另外又有 276P,依家呢班客人數應該比以前略少。

好似之前咁講,其實我地絕對唔係魚蛋論嘅,只係既然其他線都唔係要班班滿,為何不可以慷慨一點,讓北部路線都可以做到同樣效果呢?唉。

最直接答法,當然係「唔夠人唔夠車」,但我同樣覺得管理層同運輸署應該正視問題。好似 HJ8388 師兄話齋,車長多病缺勤,就好好關心員工,了解下點解部分路線(好似你提果堆)成日失班。其實元朗 / 天水圍的確經常失班,只差在邊條多,倘若有人問我我當然會答 265M 啦,嘻嘻嘻。

tina 發表於 2022-8-11 23:53

KM8453 發表於 2022-8-11 23:37
究竟搞邊科。。。直出就直出啦,點解開線可以變另一個樣。。。

李月民愛好係搶線

凡是由天北開辦的新路線,都必須要搶

PF2802 發表於 2022-8-12 00:03

KM8453 發表於 2022-8-11 23:36
你要批評我,可以話我長氣。

跳掣挑釁別人,呢個係另一回事。

其實呢我冇反對過你爭取加班,不過冇必要吓吓攞其他線嚟比較,咁樣唔會顯得你特別淒涼。呢個問題都唔止我一個咁講

另外閣下講乜都可以自圓其說,乜都係其他線嘅責任,
一係要轉移視線人講A你講B,避重就輕
成日話69C多人,半滿又話開快咗,你講哂。
講到尾,唯一訴求係要其他線「慷慨啲」減班去成全你加車
幾時搵265M坐唔滿嘅車去成全968加班?
連268X長期空都講得出,真係唔夠你講,
所以我都係退場先,打攪晒。

12Lane 發表於 2022-8-12 00:09

KM8453 發表於 2022-8-11 17:51
1.
「點解自己冇」,前提當然係「人地有」。我前面都有寫過,既然「人地可以有」,為何不可以同樣提供同樣 ...

真係唔駛次次都咁長篇大論,我前幾個post都講過,就係我完全支持增強天北服務,比起265m加班更應做係69c/269x等線加時。

三日唔埋就一個post講天北,講265b講269m/a/p分工,仲要次次都見到相同版友長篇大論,no offence,欣賞你地毅力,但再係咁我諗冇咩人會再想討論落去。冇咩事我都係出番去先,繼續同版友鬥影相泥漿摔角就無助成件事。

JV1376 發表於 2022-8-12 00:36

PF2802 發表於 2022-8-12 00:03
其實呢我冇反對過你爭取加班,不過冇必要吓吓攞其他線嚟比較,咁樣唔會顯得你特別淒涼。呢個問題都唔止我 ...

呢個就係雙重標準既極致,269C前後腳到站就話無乜客要整合資源,69C一少人坐就即刻用其他藉口幫手開脫
我想講我坐左268C/269C轉265M呢個組合超過5年,幾乎日日都坐,好多時段都坐過,以前成日坐69C,依家間唔中先坐到
根本一班兩班真係唔代表乜野,我長期同一時段等車,268C/269C見車有位就上,可以一時要罰企,一時頂閘,一時又大把位坐
好多時都取決於路面交通因素,班次可以一時好密,一時又好疏,每日等車好似睇佢心情咁, 同理69C客量有時都一樣好飄忽

你問我想唔想69C加班加時,我就一定想,見到RPP講69C延長服務時間就一路好期待,仲希望好似其他RPP項目咁可以提早實行添但我又唔會因為恨69C加班就係咁講A線載空B線無客,其實12Lane版友係#122已經完全講左我想講既野

頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27
查看完整版本: 265M又双叒叕收車