PF2802 發表於 2022-8-11 17:18

KW2523 發表於 2022-8-11 17:08
佢咁抽一兩班嚟講固然係失實 但係有不滿都落個眼紅label鬧人怨婦
咁可以執咗9talk唔洗討論 有咩意見都係眼 ...
吓吓都拖埋其他元天線落水, 一味數人坐唔滿又換大車
話佢眼紅實屬客觀描述, 亦同兩巴/運桔無關

12Lane 發表於 2022-8-11 17:29

KW2523 發表於 2022-8-11 17:08
天北係新增人口 天南需求又唔係跌咗 真心唔多明踩天南做乜 咁抽一兩班嚟講有pt都完全失實
不過呢有不滿就 ...

因為你要搞清楚「點解自己冇」同「點解人地有」係兩個完全唔同討論方向。講前者好多版友都會認為天北係需要加車;但當攞後者出黎講,就好容易惹起爭議,最後拉扯到去全香港所有線都拉晒黎講,完全係唔理想嘅切入方向。

KW2523 發表於 2022-8-11 17:35

PF2802 發表於 2022-8-11 17:18
吓吓都拖埋其他元天線落水, 一味數人坐唔滿又換大車
話佢眼紅實屬客觀描述, 亦同兩巴/運桔無關 ...

呢一點絕對認同嘅 不過反一個人唔代表反埋同意佢論點嘅人

可能見到某啲詞好似唔係淨指一個人而誤會咗啦

KM8453 發表於 2022-8-11 17:51

12Lane 發表於 2022-8-11 17:29
因為你要搞清楚「點解自己冇」同「點解人地有」係兩個完全唔同討論方向。講前者好多版友都會認為天北係需 ...
1.
「點解自己冇」,前提當然係「人地有」。我前面都有寫過,既然「人地可以有」,為何不可以同樣提供同樣水平俾天水圍北部呢?

我一直提出嘅,都係意見同事實,其實唔會令人氣憤,如同上面 PF2802 提出 265M 有班次會無人企(但係都差唔多全車坐滿),我接受,因為九巴近來安排更多加班車行走。

我睇最新 ETA,呢刻開出嘅班次,係兩架巴士一齊麗瑤起載,正好符合 andy92 同 HJ8388-S7 師兄觀察,至於我觀察嘅時段,一樣有同樣安排。

我地係討論區爭取,反映意見,向不同單位投訴,係有成效。

2.

意見本來就係意見,點解會所謂「攻擊」人?因為大家心知肚明,自己樓下條線做成點,怕被開刀,因為佢哋覺得資源有限。

如果樓下條線真係長期多人,真係多人由市區(譬如觀塘),搭足全程,隧道口後依然頂閘入天水圍(69C 同 265B 就間唔中都會咁),會慌嗎?會怕嗎,會反擊呢啲不實「意見」,要訴諸如此情緒字眼嗎?

好似國家外交部咁,要日日鬧人「怨婦」「眼紅」?何謂呢?

3.

當然,如果有任何人覺得被冒犯,我誠心表示非常抱歉。

我都檢討究竟爭取天北巴士服務時,係咪可以唔咁急進(然而,我爭取嘅,係居民同自己福祉,多一日留後,就浪費多十幾分鐘,一個月二十日返工,足足係幾個鐘時間)。

如果任何人要繼續狙擊,亦無大礙,我企定定。

任何天水圍北路線,如果要減班,包括 69C、265B,265M,客量如此不濟,就隨便開刀吧。

作為乘客,最少本人目的已經達到,我地知道巴士公司同運輸署會聆聽我地意見,會進行改善。這樣就足夠了。

KM8453 發表於 2022-8-11 18:03

KW2523 發表於 2022-8-11 17:35
呢一點絕對認同嘅 不過反一個人唔代表反埋同意佢論點嘅人

可能見到某啲詞好似唔係淨指一個人而誤會咗啦

如有冒犯,請抱歉。

大家都知一句:人不犯我,我不犯人。

(爬文:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2131997&extra=page%3D1&page=1&mobile=2)

KW2523 發表於 2022-8-11 18:03

KM8453 發表於 2022-8-11 17:51
1.
「點解自己冇」,前提當然係「人地有」。我前面都有寫過,既然「人地可以有」,為何不可以同樣提供同樣 ...
冇人擔心269C客量 條條線一開得密客量咪易飄忽
59MX都唔難搵到坐唔滿 因為幾分鐘前可能就有架企人頂閘
但係今日時間唔均 聽日可能路況唔同 成件事又變咗
邊有得拎嚟講
天北有人口之下 265B拆線 69C加時我都覺得做得過
但自己區迫爆唔代表既有其他線都應該減到迫爆吧

KM8453 發表於 2022-8-11 18:11

KW2523 發表於 2022-8-11 18:03
冇人擔心269C客量 條條線一開得密客量咪易飄忽
59MX都唔難搵到坐唔滿 因為幾分鐘前可能就有架企人頂閘
但 ...

1.

明白明白。

所以我一直建議,將班次整合拉勻,然後釋放資源支援其他路線,地區服務水平唔好咁失衡。

2.

應用同等概念,得益不只天水圍北,仲有屯門、元朗、北區,新界其他邊陲地區路線。

69C 回程開 20 分鐘一班,但係 268C 開到 6 分鐘一班,269C 開 5 分鐘一班,另外仲有大量加班車同特別班次。

對照過海路線(967 + 967X VS 968 VS 969),甚至上繁時段班次數量,69C 回程班次比例實在太少,係咪可以每小時加 2 班車,拉密至 12 分鐘一班?

3.

呢個就係我一直以來主張,純粹減車對象係佢哋地頭吧。

PF2802 發表於 2022-8-11 18:24

KM8453 發表於 2022-8-11 18:03
如有冒犯,請抱歉。

大家都知一句:人不犯我,我不犯人。

你想表達咩?

邊個犯你呀,你係我所講嘅對象之一?

sunhoo 發表於 2022-8-11 18:25

九巴唔肯投入新資源俾天北,咁不如搵下其他人?用N年前大埔泥鯭巴果種模式。最主要係話俾九巴知,你唔做,自然會有人來填補呢個市場空隙。

PF2802 發表於 2022-8-11 18:33

是大家嘅貼文起了作用!大家可以回家了!
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 265M又双叒叕收車