286X 發表於 2022-8-11 22:30

KM8453 發表於 2022-8-11 22:36

tina 發表於 2022-8-11 22:27
我搭兩句嗲啦

02年276A仲要行晒成個天水圍個陣,有條天澤邨去上水嘅非法村巴。收7蚊,當時都幾多客下㗎 ...

當時 276B 係點出黎?好好奇!

原來以前有非法邨巴出現,同埋走線改過黎,可唔可以係度 share 下。

KM8453 發表於 2022-8-11 22:38

286X 發表於 2022-8-11 22:30
屯門用路面幾遠天水圍又幾遠 屯門搭西鐵出市區幾耐天水圍西鐵出市區又幾耐
屯門堆邨巴可以係屯門區內兜路 ...
嘉湖啲村巴唔係仲生存緊?NR906 應該仲做緊?我記得應該行大欖喎。

當然,我黃昏見過一次,客量就的確麻麻。

不過都係頭先咁講,既然都無可能發生,我都講明係 ff,點解仲係度跳掣?

tina 發表於 2022-8-11 22:42

KM8453 發表於 2022-8-11 22:36
當時 276B 係點出黎?好好奇!

原來以前有非法邨巴出現,同埋走線改過黎,可唔可以係度 share 下。

去相(算啦好曚我copy過嚟)
目前天水圍北區只有一條巴士線往上水,惟該巴士線車程長、分站多,造就營辦商開辦邨巴線行走 兩區。有上水旭埔苑居民最近發現,每日下午至晚上有大型旅遊巴士或小巴停泊在該苑清湖閣對開 路面,接載乘客往天水圍多個屋邨,該些車輛停泊期間長開引擎,發出噪音和廢氣,對居民構成滋 擾。運輸署證實有關路線未經批准,並指會進行調查。九巴表示,已計畫為276A 線加入特別班次 ,以應付乘客需求,現正等待運輸署批准。
居於上水旭埔苑的蘇太投訴,三、四個月前開始,每日下午四時至晚上十一時,均有大型旅遊巴士
或二十四座位小巴停泊在該屋苑清湖閣對開,鄰近彩園邨停車場的路面,接載乘客往天水圍天恒邨
。由於有大批乘客候車,加上車輛停泊時開着引擎,發出噪音及廢氣,對附近居民構成滋擾。
她懷疑有關路線屬非法經營。
記者到上址了解,發現在連接火車站與彩園邨的樓梯盡處,有一女子手持寫着「天恩、天澤、天恒
」的紙牌,不斷叫嚷「往天恒邨車三分鐘後開出」,並向途人指示上車位置。記者按其指示步行約
一分鐘到達彩園邨停車場側、旭埔苑清湖閣對開,見有一輛六十一個座位的旅遊巴士停泊,正在上
客,車頭有一女子負責向乘客收取車資及找續,每程八元,車旁另有三名男女手持對講機,數分鐘
後該輛旅遊巴滿客駛離,站頭一名女子隨即用對講機通知另一輛車前來,不到一分鐘便有一輛二十
四座小巴駛來接載乘客。
行車時間較巴士快一倍
記者在場逗留一個多小時,見到多輛大型旅遊巴及小巴輪流駛來接載乘客,約十至十五分鐘一班。 記者曾乘搭該線車輛,發現車輛由上水駛往天水圍北只需約二十五分鐘,並分別在天恩、天澤及天 恒三個屋邨停站落客,全程約半小時,較乘九巴276A 線快一倍時間,車資則只貴四毫。
居住天恒邨的莊小姐稱,天水圍北只有一條九巴276A 線往上水,而該線分站很多,單是行駛天水圍 已要半小時,全程接近一小時,十分費時,盼九巴縮短該線路線。
運輸署回覆,若居民服務巴士獲准行走經營,必須在擋風玻璃展示行走的路線編號及目的地,以及
服務細則。
該署並沒有批准營辦商開辦上述居民巴士路線,現正進行調查。根據《道路交通條例》,該署可因
持證人未有遵從有關條件,暫時吊銷、取消或更改有關客運營業證。
天水圍區議員周永勤表示,現時只有一條276A 巴士線行走天水圍北(天恒邨、天澤邨)至上水,而 該線巴士在天水圍北及南區行駛至少二十五分鐘,全程差不多一小時,不少乘客均感路線太長,故

造就非法邨巴經營。
據他所知,九巴已有計畫開設一條276B 線往上水,該線將只行經天水圍北,不經天水圍南,可省卻 乘車時間,相信該線啟用後會減少市民對非法邨巴的需求。
九巴表示,現時往來天水圍及上水的巴士線有276 (天慈至上水),276A (天恒邨至上水太平)線 及276P (天慈至上水)輔助巴士線。該公司有意為276A 線巴士加入一些特別班次,在相同地點設 終點站,但途經不同地方,有關計畫已於去年中呈交運輸署,需待該署與其他公共交通營運商協調 及騰出天恒巴士總站位置後方可落實。
管理彩園邨停車場的豐企停車場業務經理馮志強表示,以往非法巴士在邨外停泊,數月前改為停泊
邨內,該公司曾多次勸喻有關營辦商,但未見改善。
由於車輛停泊停車場附近,阻塞通道,該公司已囑職員如見到車輛停泊,即時報警,亦已去函運輸
署要求正視有關問題。
本報亦已將投訴轉介警方跟進。
(042030 、042375 、050587 )
■記者 趙美賢 圖中女子(圈內)正向登上旅遊巴的乘客收取車資。

286X 發表於 2022-8-11 22:43

PF2802 發表於 2022-8-11 22:44

KM8453 發表於 2022-8-11 22:12
隧道口特車,我地不只一次提過,特別班次同前後 265M 夾唔勻,而且前段 268C / 268X / 269C / 269D(四個 ...
坐唔滿又係人哋問題,收車留後又係人哋問題,做你生意真係攞命,我都唔知答你乜好。

冇咩好講唯有附上今晚69C尾車相乙張

286X 發表於 2022-8-11 22:49

tina 發表於 2022-8-11 22:54

286X 發表於 2022-8-11 22:43
去上水唔同冇隧道費呢個考慮
去長沙灣唔係話冇得做
問題未知有冇客已經要比多額外155出嚟而且沿線又咁多 ...

村巴都係齋吹啫
佢寧願搵城巴開條元朗線去WSP都唔開村巴去西鐵站就知咩回事

叫九巴求其開幾班265B不經天南嘅特車仲實際

冇咩心情講了,走先~

286X 發表於 2022-8-11 22:58

KM8453 發表於 2022-8-11 23:03

PF2802 發表於 2022-8-11 22:44
坐唔滿又係人哋問題,收車留後又係人哋問題,做你生意真係攞命,我都唔知答你乜好。

只有上到車與否,服務可否更好問題。隧道口專車已經落左《服務詳情表》,乃新加條款,足見特車清客功用。況且,265M 特別車已由 2021 年,只由隧道口開出,慢慢轉移至有兩班由荃灣開出(大約今年 1 月先開始有第一班),亦足見我地論點非常紮實,有考慮實際客況。

當然,亦有可能最大問題係我。我承認,係 265M 同天水圍北問題,我係努力跟進,為求大家可以儘快返屋企。此乃人之常情。我不介意你呼我「大帝」,如果你希望。

佩服你毅力,如此看,你應該係隧道口企足一個鐘,我相信你手頭上應該都有唔少其他線客量,甚至應該咁話,全部線客量 / 相都有,唔知你介唔介意一次整合,恕我真係無時間長期企係個站。

至於 69C 今日 18:05 班次,探子回報,派 WM8564 (12.8 米),企 15 人左右(睇到站時間,你應該有機會影到)。就如我強調,工作重點係加密班次,因為 1805 班次真係長期多人,而且乘客自己都分流走去其他線,寧願轉車。

至於 1825 呢班車,普遍開得快,但今日真係少人,非常少人,睇班車係得 30 人(?),平時應該係多人啲,因為我間唔中都會搭。我下星期睇下 track 唔 track 到呢部車,到陣再同大家分享。
頁: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26
查看完整版本: 265M又双叒叕收車