HJ8388-S7 發表於 2022-8-10 19:10

KW2523 發表於 2022-8-10 17:20
其實265M絕對有同屎水對打成份 (968轉乘)
所以九巴咁嘅態度就更加奇怪了

天北又可以打城巴 又可以打MTR 價錢牌又貴
但九巴都係冇乜心做
所以九巴只係有心做屯門
其他區佢都係躺平

286X 發表於 2022-8-10 19:30

b123as 發表於 2022-8-10 20:22

andy92 發表於 2022-8-10 12:08
尋日下繁係眾安街企左大約半個鐘
幾班 265M 都係前後腳到站

265/9M往葵涌運動場的迴旋處同轉右去運動場燈位間中會多車,影響班次穩定;69M葵芳站出/269P葵芳邨開,班次會較穩定;所以269M 同P車就算有心編都幾難做聯合班次⋯

AP149 發表於 2022-8-10 21:59

HJ8388-S7 發表於 2022-8-10 19:06
純粹日常觀察

269M 班 order 好睇同前車隔幾耐

1815班269P基本上一定係細車,因為係64K柯打

除非有突發事拉左第二架車過黎做

天空之神 發表於 2022-8-10 23:02

Ricky403 發表於 2022-8-10 18:16
新地都唔係好重視WSPB就真
睇下Novo Land幾多廣告幾多九巴優惠

因為屎水太廢

天水圍北得條 967 同將來既天北元朗線

同54 區係 2 個世界

天空之神 發表於 2022-8-10 23:04

HJ8388-S7 發表於 2022-8-10 19:10
天北又可以打城巴 又可以打MTR 價錢牌又貴
但九巴都係冇乜心做
所以九巴只係有心做屯門

攪清楚,265M 老九有心做既
佢無心做既係位位 $0.0 既欖隧返天水圍客

而且, 269M/A/P 都應該蝕緊大錢
奇怪老九咩都唔做姐

JV1376 發表於 2022-8-10 23:24

天空之神 發表於 2022-8-10 23:04
攪清楚,265M 老九有心做既
佢無心做既係位位 $0.0 既欖隧返天水圍客

其實九巴都算有心做欖隧返天北客,因為有隧道特清客

269M全日入濕地吸下新客,269A/269P改走線做967早繁走線俾濕地特快車,已經好好多

JV1376 發表於 2022-8-10 23:29

sunhoo 發表於 2022-8-10 17:28
天北服務不足已經講左好多年,唔通要等沙江圍輞井圍一帶發展左先有機會改善? ...

到時沙江圍輞井圍服務可能都靠269M做埋,除非招標新線 ;P

tina 發表於 2022-8-10 23:53

JV1376 發表於 2022-8-10 23:29
到時沙江圍輞井圍服務可能都靠269M做埋,除非招標新線

269M正係天水圍都要行15-20分鐘
延長埋去行23-28分鐘,邊個會接受到

正路少少有三個plan嘅(正係for M線)
1)拉埋洪水橋廈村發展區做(但長遠嚟講新發展區起碼要有兩條M線)
2)行濕地公園開條特快
3)同265M分拆,265M做濕地 天恆 天恩;新線做沙江圍同天華路

JV1376 發表於 2022-8-11 00:34

KM8453 發表於 2022-8-10 17:17
前後腳埋站,開出班次總數應該無變,兩班車同樣係坐唔滿。

前面塞車慢左,乘客理應會逼曬前面班車(265M...

你既所謂“當好多「一班兩班」疊埋一齊畫面就非常清晰”其實都係假設,假設緊非天北欖隧路線果段時間都客量不佳咁岩一班兩班俾你影到比較少客就講到要善用資源,實際就借題發揮想抽走人地資源

269C後面部車,你話坐唔滿,實際可能係上層車頭有兩位乘客落左下層準備轉車,而下層未到轉車站前一直都係企人?

看圖作文唔難,但問題係唔好下下影其他線一班半班就話人地無客,搞到俾人覺得你眼紅緊其他路線,68X/268X客量實際係點心照啦

如果好似其他板友咁講,265M眾安街特車經常大半滿就上公路,係轉車站俾我影到,我係唔係都可以講265M部分班次都係撲空,長期空,係可以整合班次(實際意思係減班)去節省資源?

我明白你想爭取265M/69C/269X增加班次,我亦都非常支持佢地加班,但唔係下下借其他線“少客”搵其他線開刀黎抬高自己地區既線,前天北區議員當年爭取967入銅鑼灣,就用類似心態想搞南區路線,結果就成為眾矢之的

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 265M又双叒叕收車