ky927 發表於 2022-9-3 04:28

首搭九巴41

今日落開旺角,之後落深水埗,見有啲時間,於是係花園街街市經地鐵站過快富街搭巴士,過到去先知原來呢個站幾條線都係去青衣同大西北,咁搭得幾個站,於是揀青衣線搭。
42A應該排左超10人,但仲要等7分鐘,反而41/44係4-5分鐘到。

上左架41,雖然黎架直梯龍運過檔車,但以1800時段黎講,架車真係多人。下層係剩兩三個位,亦都有人企。

雖然收費係41/42A/44 入面相對較高,但係又估唔到係不停有人落車。由旺角到怡靖苑,中途幾個站都真係多人從上層落車,作為區外人,真係有啲估佢唔到,$8.x 九龍城/何文田出旺角深水埗都咁多人坐。

雖然都係偶爾坐一班,但以$8 起標嘅路線有咁多市區客,呢個係我有啲無諗過。

亦都唔明點解有呢條貴價大流水,點解都仲想一刀切用241X取代。

Choi 發表於 2022-9-3 08:55

如果前面有45又唔同講法

TuNg''=) 發表於 2022-9-3 09:04

因為45都疏,基本上有41黎d人都照上。

相似情況係42
直情得2成客會搭到美孚之後。
大把人$8.6 四順彩雲虹 甚至太子道西搭去長荔深

HB00610 發表於 2022-9-3 09:07

其實夜晚搭真心唔少人,如果放工時間更加識企門口。
佢嘅作用同53似,睇落好兜好雞肋。

但又真係做到中途站去中途站,佢係最合理,甚至係唯一選擇

例如青衣碼頭/北去石硤尾邨,搭44去到荔枝角道尾,完全唔係願意行嘅距離,但41黃竹街相對行5分鐘就得

又試過我搞house warming, 教區外人一家大細黃金去我度(我住青衣碼頭),點叫人入汝州街搭44...?都係懶人包叫佢41算
甚至我屋企人落黃埔,講真夜晚返落去,41唔係慢過41A轉6C/6F/30X太多,尤其其實中途站呢4條線玩聯合走車班次係家常便飯

EX-TL 發表於 2022-9-3 14:35

有次星期六下午九碼搭45, 寶其利街上到要企人, 之後仲有人上, 去到何文田開始有落, 一路落車為主, 去到怡靖苑已經得番小貓幾隻, 41 45呢段位位新界價市區上落, 冇辦法, 都冇市區線揀.

ky927 發表於 2022-9-3 15:21

EX-TL 發表於 2022-9-3 14:35
有次星期六下午九碼搭45, 寶其利街上到要企人, 之後仲有人上, 去到何文田開始有落, 一路落車為主, 去到怡靖 ...

所以我好奇怪新界線做市區客但九巴都仲想用241X成條取代41
正常黎講應該長短腳,照開241X,做真。青衣何文田客;但同時keep 41做大流水。

衰D講,要犧牲,應該係41 食44(係要諗荔枝角道替代品)換241X

Gary_B 發表於 2022-9-3 15:24

ky927 發表於 2022-9-3 15:21
所以我好奇怪新界線做市區客但九巴都仲想用241X成條取代41
正常黎講應該長短腳,照開241X,做真。青衣何 ...

45 已經可以食晒 41 九龍段既功能 仲要唔加車零成本增加去做

Kj2052 發表於 2022-9-3 15:25

45 已經可以食晒 41 九龍段既功能 仲要唔加車零成本增加去做

我睇45隨時班班打爆
尤其去荔景方向

ky927 發表於 2022-9-3 15:28

41 最高收費過$8 同行得12m 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Gary_B 發表於 2022-9-3 15:29

$8.9 vs $7.3

241X 收幾錢?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 首搭九巴41