Ricky403 發表於 2022-10-30 11:10

castanopsis 發表於 2022-10-30 10:36
荃景圍基本盤同西約比,唔係差咁遠
問題係,39M既profit margin,仲高過長途線
九巴拉長途線上去,反而賺 ...
咪話當930X全日嗰陣九巴係索性想934/934A一齊半全日,但淨係934半全日批到
可能城巴都睇死934個站位唔會有幾多客,所以934無太多阻力好快就半全日
934A回程本身都遲咗開,表面上就話車源問題,隨時城巴都好不滿934A借啲意停眾安街搶930X客,有份拖住就真

葵涌道有排都未稱得上巴士流量飽和
你說服咗運署先啦,除咗67A之外我就見唔到葵涌道呢一兩年有咩服務提升,九巴想加935班同開936分支經葵涌道直上三幹都ban
加埋下繁光輝圍個站的確係塞緊巴士,坐開嗰啲一定知

Ricky403 發表於 2022-10-30 11:14

castanopsis 發表於 2022-10-30 10:42
934中環站位係跟968
所以應該唔係專登避開城巴事
純粹係運輸署見條路繁忙,唔俾巴士停站停得咁密

以前934匯豐之後係停永和街
改咗前停上環站金龍之後咪顯得中間個距離好遠

ricky 發表於 2022-10-31 17:38

Ricky403 發表於 2022-10-30 11:14
以前934匯豐之後係停永和街
改咗前停上環站金龍之後咪顯得中間個距離好遠 ...

930X在中銀大廈同利源東街的距離都甚遠,係唔係應該在匯豐或置地加番個站?

1234567 發表於 2022-10-31 20:25

930X在中銀大廈同利源東街的距離都甚遠,係唔係應該在匯豐或置地加番個站?
...

冇需要,948/968咪又係匯豐之後永吉街,最旺嗰個利源東街站頭都冇停。反而930X應該停皇后街。有乜理由去程停回程唔停西環,只得單程車搭

clivetock 發表於 2022-10-31 22:14

kay 發表於 2022-10-30 10:46
其實城巴應該都同九巴一擔擔
因為主場係新界北(城巴同傳媒講明會玩北部都會區)

見過幾次傍晚6點半左右18X港澳碼頭上到企人,隨時下繁仲好執過上繁

Ricky403 發表於 2022-10-31 22:37

...

930X利源東街下個站就中環街市
應該改跟936停置地,934停番利源東街就真
而家934匯豐改到停最前,但無中間加站,可能同930X停嘅站有啲關係

Ricky403 發表於 2022-10-31 22:38

1234567 發表於 2022-10-31 20:25
冇需要,948/968咪又係匯豐之後永吉街,最旺嗰個利源東街站頭都冇停。反而930X應該停皇后街。有乜理由去 ...

930X夠客,應該搵唔夠客嘅934停;P

AVD1 發表於 2022-11-1 14:19

castanopsis 發表於 2022-10-30 10:36
荃景圍基本盤同西約比,唔係差咁遠
問題係,39M既profit margin,仲高過長途線
九巴拉長途線上去,反而賺 ...
39M 係睇落人多,但係計埋 BBI 之後係唔係真係咁多錢袋真係一個大問題,
當然我唔知九巴個邊點樣計數。(收入計落條短途線到定係條長途線到)。

反正短途線養大區外線客,自從有 BBI 開始就已經係咁行。

事實我只係知道一樣野就係,
成個荃景圍 (計埋愉景) 只係除左 30、230X、A38、930 系之外條條線都要經荃灣站;
A38 個 target 客源係西約、深井;真正講得出對外線而唔經荃灣站就係得 30、230X + 930 系;
可以見到九巴定線有幾失敗。

佢地如果係要搶港鐵客返黎拉高返個 margin,
根本就應該飛走荃灣站。

假如荃景圍堆線唔係左兜右兜,用車少返一兩架,條線直出又可以吸返班客返黎未自然可以拉高返少少個 margin。

就算講而家 930X 對於荃景圍黎講有幾兜都好,
荃灣區條走線點都合理過九巴條 30X。

ATENU135 發表於 2022-11-1 15:12

Ricky403 發表於 2022-10-31 22:37
930X利源東街下個站就中環街市
應該改跟936停置地,934停番利源東街就真
而家934匯豐改到停最前,但無中 ...

其實最簡單934跟936停置地咪得

s3n370 發表於 2022-11-2 21:22

AVD1 發表於 2022-11-1 06:19
39M 係睇落人多,但係計埋 BBI 之後係唔係真係咁多錢袋真係一個大問題,
當然我唔知九巴個邊點樣計數。( ...

39M嘅BBI客先至少,D客大多係B"M"I,
再唔係乜I都唔係。

39M係少有同綠小競爭,仍保持堅挺嘅線。
不過問題係山上直出市區嘅邨巴都唔係咁好景,
難怪九巴嘅線都要落山搵客。
頁: 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24
查看完整版本: 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]