Tummy 發表於 2022-10-25 00:10

Tobychow 發表於 2022-10-25 00:03
趕哂大窗口客入地底
大窗口落地鐵站要行喎
今次又唔用你最愛嘅ETA 夾時間坐 930 嗱? :o

同埋趕唔趕客都係睇邊一區比較重要啫
你都講到大窗口會落地底嘞 咁就梗係拎上葵涌邨葵盛啦
反正人哋唔會行落地底 ;P

Tobychow 發表於 2022-10-25 00:15

Tummy 發表於 2022-10-25 00:16

Tobychow 發表於 2022-10-25 00:08
自己睇
你漏咗一個重點 : 930 ban 咗入銅記
咁有朝一日 930 入到銅記喇喎 ... ;P

更何況 930B 半全日就最唔符合效益嘞
東亞回程望住屋企落唔到車 大窩口又冇客出
葵涌邨又可以坐 930
到時 930B 眞係半全日唔知一年半載會唔會摺呢 ;P

又葵盛有 37MX 關佢哋會唔會落地鐵站坐車事 ? :o
照你咁講大窩口有你最愛嘅地鐵 咁 33A 34 930 都可以撤離了 :victory:

如果連一班常客都接受到 930B 走綫 更加快嘅 237A 走綫其實都唔會有人反對
(重點係唔使塞大窩口道落山 + 德士古道迴旋處 ;P)
更何況有 38P 237A 做樣板 兩條綫葵盛嘅客量都十分可觀 :victory:

同學仔聽日要返學就早啲瞓啦 遲到要記小過好慘㗎 :)

2076 發表於 2022-10-25 00:27

Tummy 發表於 2022-10-24 23:56
兩條綫就算一齊開 30@ 落到葵涌邨 - 葵芳其實祇係 15@
又呢位版友幾時講過 930B 半全日 ?
佢係話 930...

930B 半全日,不過係改線後版本,荃灣西站開經葵盛、葵涌邨落葵芳。

930 系列得 B 同 X 入到銅鑼灣,緊係用 930B 名義。

castanopsis 發表於 2022-10-25 06:43

Tummy 發表於 2022-10-23 21:54
930A 開埋朝早返荃灣 + 改行葵福路應該啱你口味
咁 930 就可以光輝圍 u-turn 返上葵涌邨載客

葵福路有自己價值
但講到尾葵涌道大連排,通勤客數量點都多過葵福路

我既睇法係,港島中西區朝早入荃葵,唔值得大幅加資源拆兩條線做
始終中西區人口其實唔多,港島東/西區南區有需求大可以自己開線
但既然本身有條930喺度,朝早11點前北行理順返走線,跟290去荃市再做埋柴灣角
會係最低成本最高效益既做法

castanopsis 發表於 2022-10-25 06:51

GD1570 發表於 2022-10-24 11:34
城巴依期興拆線,一條線一日內四五個不同嘅行車路線唔係新聞..
930可以拆啦
#曲

回正題: 其實朝早930返荃灣都唔係耐.. 今朝搭09:15會展班次,09:40已經到荔景, 10:10左右已經可以喺愉景新城落到車, 所以其實真係唔耐。 當然,可以有930X就緊係好啦,仲快啲添。 至於行光輝圍,嗰邊有935同936,930系想入去都唔係咁易, 又要一場長久嘅戰鬥。 可能叫九巴開兩三班935早繁回程仲實際,反正九巴都要回車返嚟。

中西區朝早入荃葵,本身基本盤已經唔大
仲要拆開930/935做,對乘客而言唔係好事
九巴檯底有無反對我唔知,但934A個種插完旗又唔做大,生人霸死地咁既樣,就真係好討厭

castanopsis 發表於 2022-10-25 07:22

Tummy 發表於 2022-10-25 00:16
你漏咗一個重點 : 930 ban 咗入銅記
咁有朝一日 930 入到銅記喇喎 ...

大窩口客量我估會少過葵涌邨/葵盛
但用930B客量分佈去衡量大窩口價值,就未免有少少武斷
你得一班車仲要尾站未必有位坐,又同常規930逆方向,少客等都正常
大窩口葵涌邨假假地都係既得利益者,930X/948/936全日已經搞到佢地疏咗唔少
如果要再分一半班次上葵盛,就點都講唔過去

宜家葵盛覺得930B慢
我覺得早繁係值得進一步拆散佢,大家一齊開心

930B葵涌邨>大窩口>荃富街>中上環>灣仔北>鰂魚涌
930P葵盛>葵興芳>中上環>金鐘>灣仔

但非繁下繁
一條930B按現有走線掃曬 葵盛/葵涌邨/大窩口,走唔甩
而930正線我就覺得應該飛甩新區大窩口,skip走中上環金鐘
直接轉型做荃葵<>銅鑼灣特快

2076 發表於 2022-10-25 08:32

castanopsis 發表於 2022-10-25 06:43
葵福路有自己價值
但講到尾葵涌道大連排,通勤客數量點都多過葵福路

其實 大連排/葵福路/光輝圍/橫龍街/柴灣角 各有通勤客源。

930 現時只做到半個大連排、橫龍街同柴灣角,改線後 5 區入面做到 4 區其實已經好理想,至少我覺得上面 5 區,一條線係做唔到 5 區的。

有鑑於 935 食左葵涌道,其實 930 全日改行葵興路,加停葵興站、葵興邨、健康街,已經做到 KCC 以及光輝圍一帶的客源,始終 930 本身亦都算係做緊橫龍街一帶的通勤客,直接改 290 走線會令到佢地冇左車。

2076 發表於 2022-10-25 08:37

castanopsis 發表於 2022-10-25 07:22
大窩口客量我估會少過葵涌邨/葵盛
但用930B客量分佈去衡量大窩口價值,就未免有少少武斷
你得一班車仲要尾 ...
大窩口始終有鐵,葵涌邨同葵盛都係冇鐵地區,930 半全日拆兩條,拉疏大窩口班次去比葵盛有半日直車出港島,其實都十分合理,最重要都只係葵涌邨同葵芳的班次不受影響即可。

我諗法係
930 荃灣西站 - 大窩口 - 葵涌邨 - 葵興路 - 葵芳 - 中上環 - 灣仔北
930B 荃灣西站 - 葵盛 - 葵涌邨 - 葵康苑 - 葵芳 - 中上環 - 銅鑼灣

930 唔再浪費時間兜銅鑼灣,慳到車夠 930 同 930B 半全日時段各開 30 分鐘一班。只要城巴在葵涌邨總站/修頓做定時點,葵涌邨同葵芳就有穩定 15 分鐘一班車來往港島。

castanopsis 發表於 2022-10-25 09:20

VP529Z 發表於 2022-10-24 19:32
930朝早有一定葵芳內街落荃灣流水客,行葵涌道會冇哂,所以行葵涌道冇得唸,至於葵興路就真係有得唸 ...

一個長途客頂三個流水客
如果走線對長途客無大影響之下,做埋流水當然好
但930理順朝早逆向走線,講緊長途客分分鐘翻倍
咁既情況下,商業角度唔應該俾流水客影響重組方向
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]