kay 發表於 2022-10-25 12:39

1320 發表於 2022-10-25 10:30
其實最慘係去左 如心 之後又要去返 沙咀道, 而唔係楊屋到直走, 咁既定線, 直係見到得怕怕 ...

沙咀道客倉唔經唔得
但沙咀道本身都係極品
有時塞到預唔到時間

反而荃灣西開既930
係荃灣既行車時間仲短過條X

但做晒成個荃灣就過海
城巴係貪心但唔見得唔合理

Ricky403 發表於 2022-10-25 12:53

castanopsis 發表於 2022-10-25 11:07
呢個case好難同情九巴
934/930其實並存咗咁多年,九巴大把機會去做嘢
等到城巴將930拉去愉城,開始做930A ...

其實934A開嗰陣930X都只係單向四班
荃威亦唔係無嘗試過搵城巴睇下可唔可以兜上黎荃景圍,但運署係兩間公司嘅加強服務建議都ban哂

934想做大都唔係咁易,莫講話九巴2003-2012年有幾頹,而家開到半全日都畀人嘈無客
深井同楊屋道分別喺2004年同2009年都被對家插咗旗

Ricky403 發表於 2022-10-25 12:58

kay 發表於 2022-10-25 12:39
沙咀道客倉唔經唔得
但沙咀道本身都係極品
有時塞到預唔到時間

930都仲要兜埋大窩口新區葵芳先過海
荃灣區入面理應行車時間係要短少少

fly831 發表於 2022-10-25 13:03

Ricky403 發表於 2022-10-25 12:58
930都仲要兜埋大窩口新區葵芳先過海
荃灣區入面理應行車時間係要短少少

好明顯係城記唔捨得唔做荃灣-葵芳既貴價流水
如果唔係930係冇咩留喺荃灣既價值

不過就係荃灣段好多時搞到行車時間唔穩定, 連原本葵興芳班客都倒走埋之嘛

Tobychow 發表於 2022-10-25 18:22

2076 發表於 2022-10-25 20:05

Tobychow 發表於 2022-10-25 18:22
大窩口有什麼補償?

乘客可使用大窩口站乘坐荃灣綫,或乘坐減班後的 930 線。當年 962 重組,對黃金海岸的影響仲大過大窩口好多。

Tobychow 發表於 2022-10-25 20:10

2076 發表於 2022-10-25 20:12

castanopsis 發表於 2022-10-25 10:19
大窩口某啲位都唔近鐵路,但呢個都小事
最大問題係,以荃市/銅鑼灣燈陣同路況,你啲定時點會好趕客
葵盛3 ...

上環來往葵涌都係 930 贏幾條街,又點可以正線飛走佢。另外係 930 資源冇可能全日拆 2 條,葵芳過海疏過 20 基本上你幾快都爭唔贏鐵。早繁入新界走線,又冇可能抽走原本有車的地區,城巴本身冇區內線做轉乘補位。所以 930 早繁入新界最盡都只係改行葵興路,本身葵廣個站位太靚,停葵芳商場,去葵福路班客唔會賣帳。

既然 930 班荃灣過海客一早倒晒比 930X,早就要改行葵興路搵新客仔先,小改動但做多好多客,城巴一早應該要做。

2076 發表於 2022-10-25 20:19

Tobychow 發表於 2022-10-25 20:10
葵盛半粒鐘一班仲要得單向服務不如唔好要

逸東 E11B 40分鐘一班仲要得單向服務不如唔好要。北葵涌 936 30分鐘一班仲要得單向服務不如唔好要。麗城 934 30分鐘一班仲要得單向服務不如唔好要。白石角 900 30分鐘一班仲要得單向服務不如唔好要。

咁全港都唔駛開半全日線。

Tobychow 發表於 2022-10-25 20:21

頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]