2076 發表於 2022-10-25 20:56

1234567 發表於 2022-10-25 20:44
全日行葵興路葵涌邨唔會反對?上繁冇人入葵涌邨就話可以行葵興路返荃灣啫。雖然依家有部升降機接駁大窩口 ...

跟 33A 行其實都做到葵涌邨,秋葵樓個站,街坊會/葵馥苑/健康街都做得返,係夏葵樓麻煩少少,要用扶手電梯/葵馥苑行返去。

當然如果半全日拆到條 237A 走線的路線,呢條線就可以停返晒 930 大窩口道的站。

Tummy 發表於 2022-10-25 21:04

castanopsis 發表於 2022-10-25 20:54
問題係葵興芳中上環客量已經見頂,仲隨著948/936做大,不斷回落
930非繁客量感覺上仲差過914

930 日中新都會上 15-20 人走唔甩
仲要本身 新葵興花園 + 新都會 已經有人葵盛行落嚟坐車
邊有可能祇做山上就維到本呀 :L
拆完綫山上有兩條綫 反而葵芳得一條綫
完全講唔通 :L

castanopsis 發表於 2022-10-25 21:10

1234567 發表於 2022-10-25 20:22
如果港島東區/南區開條直達線入荃灣的話我也同意不用開930X上繁,因為最起碼西隧口有條荃灣特快線轉。
呢 ...

東區好應該朝早開車入荃灣
但如果得一條線我都係會建議跟返290掃葵涌道荃市
你不妨睇下42C/38/40/290客量分佈,大連排同屏麗徑,繁時係客倉得好緊要

而朝早北行如果要再拆線
我會建議 東區 喺正線以外再拆條線做 葵福路/龍德街
始終東區人口基數最大

2076 發表於 2022-10-25 21:11

castanopsis 發表於 2022-10-25 20:54
問題係葵興芳中上環客量已經見頂,仲隨著948/936做大,不斷回落
930非繁客量感覺上仲差過914

現實上上環點都抽唔走,中環金鐘都仲可以話係荃灣綫直達爭唔贏。當連 978 都未抽走到上水的時候,搞 930 爭議只會更大。葵涌<>上環,去港島方向可以話係轉車海,但去葵涌方向,根本冇有效轉乘,962 967 969 都係貴過 930,城巴又唔做回水轉乘,冇得搞。而且你要葵芳<>上環客轉車,一定係倒晒落鐵。

930B 本身走線亦都有問題,大窩口尾站出唔到客,做葵芳穩陣好多,半全日 237A 走線的 930B,客源會係最穩陣。而且 930B 入到銅鑼灣,930 本身就算做灣仔銅鑼灣特快,其實 TD 都唔批擺銅鑼灣。

930 本身生客都唔少,統一全日走線其實有利逆向客發展,行葵興路之後行大窩口其實唔會慢過出青公好多,倒不如一動不如一靜,只係改行葵興路就 ok。

另外就係有資源其實搞南荃,行葵芳、葵福路、楊屋道、柴灣角去愉景新城,做到的通勤客會多過改 930 早繁入荃灣的走線 (930 早繁好多西隧轉車客),又唔駛令到大窩口葵涌邨早繁真空。

Tummy 發表於 2022-10-25 21:12

castanopsis 發表於 2022-10-25 07:22
大窩口客量我估會少過葵涌邨/葵盛
但用930B客量分佈去衡量大窩口價值,就未免有少少武斷
你得一班車仲要尾 ...
價值係人哋畀嘅
葵涌邨一樣得一班車 一樣同常規 930 逆方向
甚至 930 930B 同一時間埋曉葵樓 照樣大把人瞓身支持 930B

如果係尾站怕冇位坐 咁點解 934A 綠楊已經要企
照樣有人大窩口上車逼車頭 ?

castanopsis 發表於 2022-10-25 21:16

Tummy 發表於 2022-10-25 21:04
930 日中新都會上 15-20 人走唔甩
仲要本身 新葵興花園 + 新都會 已經有人葵盛行落嚟坐車
邊有可能祇做山 ...

拆完之後930唔會再上山
專心做葵興芳荃市<>銅鑼灣特快

山上完完全全交曬俾930B

ahken 發表於 2022-10-25 21:18

1234567 發表於 2022-10-25 20:49
城巴西隧線轉南荃線有冇轉乘優惠,如果可以補返差額就最好,如果唔係得返930可以轉南荃線 ...

屎水當然唔會同你補差額啦,收足就梗㗎啦

1234567 發表於 2022-10-25 21:37

ahken 發表於 2022-10-25 21:18
屎水當然唔會同你補差額啦,收足就梗㗎啦

其實堆大西北線上繁返新界都運載力過剩,利用一下做西隧口轉乘都不是壞事。

kay 發表於 2022-10-25 21:38

Ricky403 發表於 2022-10-25 12:53
其實934A開嗰陣930X都只係單向四班
荃威亦唔係無嘗試過搵城巴睇下可唔可以兜上黎荃景圍,但運署係兩間公 ...

934唔開半日又比人話HEA
開半日又比人話倒米
結論:講咩都會比人話(任何話題都適用)
;P

castanopsis 發表於 2022-10-25 21:44

2076 發表於 2022-10-25 21:11
現實上上環點都抽唔走,中環金鐘都仲可以話係荃灣綫直達爭唔贏。當連 978 都未抽走到上水的時候,搞 930 ...
嗱,我本身唔反對930B跟237A走線,全日取代930
咁就唔會有葵興芳<>中上環真空問題
但問題就輪到大窩口真空,而你個AB走線搞定時點就一定唔work

而且 930B 入到銅鑼灣,930 本身就算做灣仔銅鑼灣特快,其實 TD 都唔批擺銅鑼灣

講真宜家條條線由頭碌到尾好唔理想
尤其962P個啲,車海出港島然後班班得十幾個真係要入銅鑼灣,效率係好低
與其搵辦法拉930/930B入銅鑼灣,我會寧願930B全日之後繼續灣仔止步
然後銅鑼灣交曬俾新930

930 本身生客都唔少,統一全日走線其實有利逆向客發展,行葵興路之後行大窩口其實唔會慢過出青公好多,倒不如一動不如一靜,只係改行葵興路就 ok

葵涌邨大窩口逆向真係無客,朝早北行你兜上去做乜?
後面荃市啲客就係長年俾新區啲燈陣倒走曬
而逆向最多人始終係去大連排同行上去屏麗徑,葵涌道效果絕對好過葵興路
尤其屏麗徑班客本身已經要行,葵興路遠上加遠

你話生客,晨咁早入荃葵多數都係通勤客多
本身組重組亦唔複雜,純粹係930朝早逆向變成930E,飛走葵芳路新區咁解

頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]