Tummy 發表於 2022-10-25 21:44

castanopsis 發表於 2022-10-25 21:16
拆完之後930唔會再上山
專心做葵興芳荃市銅鑼灣特快

就算荃葵特快入銅記有幾多人都好
葵興芳 <> 中上環 非繁得幾個散客 呢個前設已經錯到離譜
平時坐 930 過咗中環最起碼冇咗半車人 :L
金鐘再落一啲人 可能得返 10 個客坐到去灣仔

要將 930 飛走中上環先成全到銅記特快 一啲都唔可取 :L
(都未計港島方向點樣行都係慢 ...)

1234567 發表於 2022-10-25 21:45

2076 發表於 2022-10-25 21:11
現實上上環點都抽唔走,中環金鐘都仲可以話係荃灣綫直達爭唔贏。當連 978 都未抽走到上水的時候,搞 930 ...

健康街之後行返大窩口道對荃灣嚟講真係慢得滯,同依家930冇分別。當然行返大窩口道可以做得返流水。
所以我希望上繁入荃灣自己都有條快線,可以係930X,可以係南荃線,可以係933,就算係行完葵芳/葵福路先出荃灣都起碼比原930快唔少。

Tummy 發表於 2022-10-25 21:51

1234567 發表於 2022-10-25 21:45
健康街之後行返大窩口道對荃灣嚟講真係慢得滯,同依家930冇分別。當然行返大窩口道可以做得返流水。
所以 ...

其實行青山道先至做到最多人嘅位 :L
本身城門谷又係行落大窩口坐車 東亞又係行去大窩口坐車
就算我以前過海去城門谷練水 都係坐 934A 荃富街行上去
行大窩口道不單止單邊冇站 仲要燈陣 :L

Tobychow 發表於 2022-10-25 21:51

1234567 發表於 2022-10-25 21:52

castanopsis 發表於 2022-10-25 21:10
東區好應該朝早開車入荃灣
但如果得一條線我都係會建議跟返290掃葵涌道荃市
你不妨睇下42C/38/40/290客量 ...

最重要都係比唔比行葵涌道,跟290系走線對去荃灣/葵涌嘅行車時間都係合適。如果係933全日可能唔會跟290走線而係跟930X走線兼延長至柴灣角,即係愉城

ricky 發表於 2022-10-25 21:53

castanopsis 發表於 2022-10-25 21:16
拆完之後930唔會再上山
專心做葵興芳荃市銅鑼灣特快

930B拆出來,930可以行青山公路、葵涌道去葵興。

castanopsis 發表於 2022-10-25 21:56

Tummy 發表於 2022-10-25 21:44
就算荃葵特快入銅記有幾多人都好
葵興芳中上環 非繁得幾個散客 呢個前設已經錯到離譜
平時坐 930 過咗 ...

非繁930我見過無數次
十一二點啲南行班次,好多時窗口位....一半....都唔滿
當中仲要有一半係新區/大窩口/葵盛行落來既客,呢班客930B覆蓋到
葵興芳上車既客,仲有一堆係去西隧轉車,本身新930又會做返
真真正正葵興芳去中上環,其實真係散客級數

南行我個願景入面
葵芳可以搭新930/933去西隧轉車海出中上環,影響真係好細
北行半個上環可以行去砵典乍街上車
除非你話金鐘好多葵興芳人搭930,否則呢個一換一係絕對值得做

走線問題
港島方向可以繞道直飛會展,菲林明道入返電車路
總站拉埋去北角做埋北炮

1234567 發表於 2022-10-25 22:01

Tummy 發表於 2022-10-25 21:51
其實行青山道先至做到最多人嘅位
本身城門谷又係行落大窩口坐車 東亞又係行去大窩口坐車
就算我以前過 ...

如果上繁入荃葵得一條過海線,健康街後出青公停大窩口站會比較好,對荃灣而至大窩口附近嘅客來說比較快到達

如果上繁入荃葵有兩條線的話,即係一條做葵涌、一條做荃灣的話,咁荃灣嗰條線停寶石大廈已經可以做到東亞/荃富街一帶,去嗰到搭荃灣嗰條已經足夠,即係葵涌嗰條可以專心做流水,行返大窩口道落荃灣。另外城門谷其實都係消閒為主,快唔快都冇所謂,大窩口道嗰站位行過去都ok。

Ricky403 發表於 2022-10-26 14:35

castanopsis 發表於 2022-10-25 20:31
咁人哋930X/962B插完旗之後,至少有個可行既plan俾全日服務
如果934A插旗之後係打算同934整合,934繁時以 ...

成件事其實都唔關九巴,934A本身開線係代NR34,仲好似33咁係運署點名要九巴做
九巴都知實畀人嘈山下面930X有全日服務,所以934/934A一直都有動作,不過運署唔畀九巴玩非繁,背後係要保鐵保城定係玩班居民就唔清楚
消息人士直頭傳過九巴連934A都想玩半全日添,但運署就淨係批934半全日

根本運署認為930X個愉景新城總站就足夠成為「荃景圍」過海嘅保巴選擇;P
係有心畀荃威有過海巴士,都唔駛攞934A ban 930X,再攞第二啲理由ban埋934A

Ricky403 發表於 2022-10-26 14:39

kay 發表於 2022-10-25 21:38
934唔開半日又比人話HEA
開半日又比人話倒米
結論:講咩都會比人話(任何話題都適用)

兩班人各說各話;P
話九巴hea嗰個嘅標準係要989開全日
話九巴倒米嗰個嘅標準係795X唔應該存在
頁: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]