ATENU135 發表於 2022-10-29 19:06

peterkwan 發表於 2022-10-29 12:57
934 回程非繁少客一來入唔到銅鑼灣, 二來港島區停站唔夠 930X 好, 成個中環咁大只係得匯豐呢個邊皮位, 之 ...

起碼跟返936停置地/中環街市兩個站其中一個都好
而家係極度唔方便中環客

ricky 發表於 2022-10-29 20:22

Ricky403 發表於 2022-10-29 12:39
佢想攞又畏首畏尾
結果九巴知道咗咪要拎出黎招標

如果荃灣南區線招標,城/新巴中標機會大,970,970X,971,973呢堆行薄扶林道嘅過海線都係佢

shakugan2005 發表於 2022-10-29 20:28

ricky 發表於 2022-10-29 20:22
如果荃灣南區線招標,城/新巴中標機會大,970,970X,971,973呢堆行薄扶林道嘅過海線都係佢 ...

就算係屯門54區, 北區皇后山甚至啟德招標, 運輸處都明鬆章比城巴, 不過唔知係城巴做得差定係本身支標就係分明靠害

ricky 發表於 2022-10-29 20:54

shakugan2005 發表於 2022-10-29 20:28
就算係屯門54區, 北區皇后山甚至啟德招標, 運輸處都明鬆章比城巴, 不過唔知係城巴做得差定係本身支標就係 ...

新區客量難預測,但舊區開新線,如果係獨市,都有發圍

HN745 發表於 2022-10-29 22:24

peterkwan 發表於 2022-10-29 12:57
934 回程非繁少客一來入唔到銅鑼灣, 二來港島區停站唔夠 930X 好, 成個中環咁大只係得匯豐呢個邊皮位, 之 ...

岩岩先發現到

原來港島區930/930X 同934 除左係太古廣場之外其實幾乎冇重疊位

其實可唔可以當係因為 已經有930 同930X 所以唔比934停?

如果唔係,中銀, 利源東街, 中環街市, 應該都可以比934停啦

932gz6061 發表於 2022-10-30 01:02

Ricky403 發表於 2022-10-29 09:56
930X本身一拆出黎就係aim半全日/全日
城巴拉930入愉景嗰陣已經舖定路,愉景搵930就實係流水客佔多數,但 ...

所以直行青公再荃富街上跑道咁辛苦?咪又唔做,大家有眼睇
城巴對933態度? 933個行法比厹做實好架,食番930X呀嘛

兩間都係食對家先積極唔係第一日知

屎做930系係做到一pat屎,但另一公司自己唔爭取機會應該冇乜得講?

castanopsis 發表於 2022-10-30 10:36

Ricky403 發表於 2022-10-29 10:16
934兜埋荃景圍點都唔會係首選
九巴喺荃景圍堆線見得下人嘅就得39M
網絡角度,一定係就西約多過就荃景圍, ...

荃景圍基本盤同西約比,唔係差咁遠
問題係,39M既profit margin,仲高過長途線
九巴拉長途線上去,反而賺少咗

荃灣分餅仔分得好啲,係撐得起兩條全日中西區線
睇返934,客量唔算真係好差,日中唔覺得差過930幾多
如果當年延時既時候,兜荃景圍每班上多十零個客,客量已經上返正常水平

至於葵涌道,而家最大問題係運署認為巴士流量已經飽和 甚至借石籬客把聲去夾走35X回程石蔭特快,935/936系經葵涌道嘅提升服務建議全部ban哂 都唔好話九巴反對,根本運署都騎虎難下好難畀城巴入葵涌道 從來主導規則嘅都係運署,劃條西站東區過海線,佢可以揀跟290行,但佢揀咗跟930A/930X行

葵涌道有排都未稱得上巴士流量飽和
反而問題係內街有930全日,935停葵涌道其實構成直接競爭

而城巴行葵涌道
其實係合理過935/936經葵涌道全日

葵涌道本身無全日過海線
933/銅鑼灣特快經葵涌道,唔見得對九巴堆線有乜嘢直接影響
掉返轉,935全日,就直接搶走930葵芳個客倉
再間接連累新區大窩口過海班次

當然,以大局分餅仔既角度
935全日做葵興芳,930飛走葵興芳掟去葵盛,其實係幾理想既做法
但呢個係後話

933好難話運輸署錯曬
繁時單向,荃灣直出係合理走線
大連排朝早南行無客,而葵興芳要繁時東區線尚有其他處理方法,無必要用290走線
問題係全日,就好應該串埋咁多區一齊做
特別係東區居民應該有唔少會要去葵興芳/大連排/榮昌路返工
宜家只能希望933繼續發大既時候執返正

castanopsis 發表於 2022-10-30 10:42

岩岩先發現到

原來港島區930/930X 同934 除左係太古廣場之外其實幾乎冇重疊位

934中環站位係跟968
所以應該唔係專登避開城巴事
純粹係運輸署見條路繁忙,唔俾巴士停站停得咁密
但點解其他巴士線又俾停,中間係咪雙重標準,就要再考究

Ricky403 發表於 2022-10-30 10:43

岩岩先發現到

九巴好似唔諗住小修小補,始終934佢想一改就可以直接全日埋
港島回程站位可能會全日之後再補番

kay 發表於 2022-10-30 10:46

932gz6061 發表於 2022-10-30 01:02
所以直行青公再荃富街上跑道咁辛苦?咪又唔做,大家有眼睇
城巴對933態度? 933個行法比厹做實好架,食番93 ...

其實城巴應該都同九巴一擔擔
因為主場係新界北(城巴同傳媒講明會玩北部都會區)

其他區投到都無誘因開全日
同埋經歷疫情洗禮
18X轉車大法無增長之餘仲要倒退左

不過18X好笑在上繁有班車會同976差唔多時間到港澳碼頭
變相唔係18X執唔到客就到976執唔到
976諗住執下18X餅碎就搞到是但一條無客執到
頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24
查看完整版本: 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]