kay 發表於 2022-10-30 08:38

ahken 發表於 2022-10-30 03:07
完全同意,可以填番薄扶林冇得用九巴月票嘅窿

但我自己覺得城巴會爭取指派唔招標

九巴新界咁多地方玩

走去爭條南荃又怪怪地

不過年頭夠有人話屯門有車入南區最後唔見有
呢類南區新線要開似乎有難度

尤其屎巴只會自己打自己既970系

ahken 發表於 2022-10-30 09:00

九巴新界咁多地方玩

咁冇所謂嘅又,如果要“維持現狀”,都唔係唔得,例如薄扶林繼續綠小+黨鐵或者香旺紅小撞手神

又例如好似而家九巴對90同97都似乎想“儲客”先,同樣道理,黨鐵+九巴或者全黨鐵

閣下冇講錯,九巴太多地方玩,而家focus咗落皇后山同和菁田,唔太理南區同將軍澳都真係冇辦法

KelvinSJ743 發表於 2022-10-30 09:27

Ricky403 發表於 2022-10-30 11:27

九巴新界咁多地方玩

淨係拎九巴啲線出黎招標九巴會嘈
估計今次城巴衰在話考慮開南荃但無喺deadline前交到貨,運署又覺得有得做,於是拎咗出黎招標

Ricky403 發表於 2022-10-30 11:31

AVBWU291 發表於 2022-10-29 21:49
作為日日往返薄扶林道嘅人,好同意條線非繁開嚟係托嘅。樓上已講咗重要原因,屎水開條線嚟,只係將原先兩條 ...

荃灣市中心搭埋薄扶林道,兩道都係甚具戰略意義嘅地方,我估計九巴肯定瞓身去搶;P
匯達想防守都要更加審慎,應該本來唔想開半日或全日都焗住蝕出去

kay 發表於 2022-10-30 11:49

Ricky403 發表於 2022-10-30 11:27
淨係拎九巴啲線出黎招標九巴會嘈
估計今次城巴衰在話考慮開南荃但無喺deadline前交到貨,運署又覺得有得 ...

我就等多幾個月睇下結果點先算
FF唔係問題但近年要好似炒股票咁睇埋政治因素

今年RPP過海巴可以接近捧蛋
間接搞到948要以加班車頂檔

東鐵過海拎走咁多過海車變左黑洞
或者去左北部都會區燒錢或793 795P

以迫切性都係948優先
其他講真慢慢做都唔會有人丙
呢類好在暫時無KPI迫人限期內開線

WR309 發表於 2022-10-30 12:07

KelvinSJ743 發表於 2022-10-30 09:27
948 紅日又係滿可以加 0700-0800 3 班半小時應付

早上5:40開頭車都唔過份, 根本有客

另外回貼文#116嘅朋友, 依家應該唔係K唔KPI,
睇咗fb個九世發關注組一段時間,
人地短短一個月左右已經捉到多個證據證實多個時段都符合加班標準,
比果啲荃乜青交通計數科學好多

我諗官府已經無得迴避,
應盡快拉埋兩巴去傾點樣去合作加班,
麻煩都最少要將暗盤加班車落正表找數先

cruisesnet 發表於 2022-10-30 12:46

九巴新界咁多地方玩

屎水真係窮到連面子都唔要。
自己踩人地頭就ok,掉轉就不應該

Choi 發表於 2022-10-30 14:51

WR309 發表於 2022-10-30 12:07
早上5:40開頭車都唔過份, 根本有客

另外回貼文#116嘅朋友, 依家應該唔係K唔KPI,

如果招標預俾對家不如各退一步聯營,類似當年373B翻版。

nokia 發表於 2022-10-30 16:18

希望可以分開2條線,變成獨營就好。 948多人搭唔係今年嘅事!
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14
查看完整版本: 膠液廣場吹水料之九世發篇