koneotis 發表於 2022-11-1 12:30

Ricky403 發表於 2022-11-1 11:43
948系列問題唔係兩間公司傾唔掂數咩
運署已經做咗次野,夾咗兩巴將服務時間拉長
如果唔係可能到今時今日 ...
運署有心搞就唔會而家下繁近乎一半班次“表訂加班車”。根本最根本問題係TD唔批正式加班,又唔肯夾住兩巴改時段,搞到而家加班車可以任由巴士公司隨便收車,最大責任一定係TD

講真,係尚方寶劍的話,948又唔係無賺,如果有一間唔肯做咪比另一間lor,以前九巴咪就係唔肯做6點半打後,結果咪成個6:30-7:30時段比曬橙巴。點解而家又做唔出呢?

kay 發表於 2022-11-2 10:42

運署有心搞就唔會而家下繁近乎一半班次“表訂加班車”。根本最根本問題係TD唔批正式加班,又唔肯夾住兩巴 ...

最大問題係青衣需求有增長
但RPP可以交白卷
我諗運吉同巴士公司一人分一半責任就差唔多

不過運吉年頭都比人話部份入紙加班都唔批
迫人用加班車頂住需求

睇返以往大重組前夕
相關既區多數唔會有好多提升服務(只會折墮)
而東鐵過海點名觀察所有隧巴
有咩賴晒落東鐵過海可能好過D

WR309 發表於 2022-11-3 09:38

運署有心搞就唔會而家下繁近乎一半班次“表訂加班車”。根本最根本問題係TD唔批正式加班,又唔肯夾住兩巴 ...

其實夠哂料去申訴專員file,差在有冇人去做,同埋時間問題
如內部中人寫開Sequence of Event已經夠哂料入

我諗近年都冇見過一條綫好似948系咁狂落加班車都唔落正表加班,印象中40P都唔係咁
官方唔拉兩巴坐底去傾係失職,兩巴而家一收一班加班車都被人投訴,
明顯係不符合乘客需求

OT一問, 有冇呢處朋友知道當年307搞全日點解被人推到上立法會?

koneotis 發表於 2022-11-3 10:47

如內部中人寫開Sequence of Event已經夠哂料入

如果跟足正式班次的話,948 1830-1930班次會剩係得呢3班:
1836 1858 1920

請問邊一條西隧線可以誇張到咁?22分鐘一班,簡直笑大人個口

noname617 發表於 2022-11-3 10:52

當年立會好似係泛民揸住最多櫈仔,白鴿係交運會質詢逼運房局交代307點解咁多客都仲係兩繁,全日困難係邊!逼廖秀冬交代
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]
查看完整版本: 膠液廣場吹水料之九世發篇