12Lane 發表於 2022-10-31 15:54

fly831 發表於 2022-10-31 14:31
區外線比較黎冇意思

大家都係區內線, K54上座率肯定高50M一截,

K線無論去唔去市中心都一定會係最好客果條,喺輕鐵同鐵巴網絡覆蓋晒成個屯門嘅前題下,淨係全日駁西鐵已經係必要需求,多客都一定係定律。

12Lane 發表於 2022-10-31 16:08

1320 發表於 2022-10-31 15:32
而且用單層先易加車到10分鐘既理想 區內線 班次, 繁時/日間做10/12/15 分鐘先易KEEP到客
...
咁我諗打定輸數都得啦。而家巴士公司唔會再玩呢種低載密車,只會行疏車高載模式。284日日比人mon住有冇行單層,一唔夠載已經擺晒上網借題發揮,鐵巴都冇咩點出單層做正班咁滯,正常入晒伙繁時根本好難應付需求,而家K53入多幾個伙都已經雙層都就搞唔掂。

leefung 發表於 2022-10-31 16:20

12Lane 發表於 2022-10-31 15:50
加埋青公先咁見得人?
50、55繁時都唔見得人,真係唔知何德何能開全日啦,咪盞變左78X 79X 2.0.
但咪住先 ...

54區到今日既人口我估只得規劃既1成人口左右....
兩條邨共9座樓平均入住2成左右,NOVO land 14座樓未入伙
菁田2期果兩座樓依家只係地基...

佢潛力係有..但路線等到多d人入伙,應該會優化.....

KU_7002 發表於 2022-10-31 16:35

mokmk1456 發表於 2022-10-31 15:44
有吖!嗰條叫67A繁時仲私下加密到10分班都企人,
你話見唔見得人

又有幾多人係坐67A去54區先

cz9328 發表於 2022-10-31 21:34

天空之神 發表於 2022-10-30 02:51
其實係咪好想好似安達臣 有哂所有全日線 213D 213X 213M 214 88 613 先滿意?

屯門公路開咗大型轉車站之後, 基本上未來屯門嘅新住宅區預計都係開一條全日服務路線落屯轉, 頂多開埋幾班繁忙時間限定出港島/九龍市區。

至於安達臣住宅區, 因起初政策唔想開線落觀塘市中心, 即98A/296A轉乘觀塘區路線嘅八仔BBI概念不能在安達臣山區重演, 咪唯有開不同路線出其它旺區。

安達臣往返新界東嘅其實都係得一條88 線去大老山隧道, 只不過當時未有88 線時沙田市中心/鐵路站直達大老山隧道轉車站嘅路線略嫌唔夠(或唔夠快), 咪拉埋條88 線去沙田市中心。

tommy14D 發表於 2022-10-31 21:50

cz9328 發表於 2022-10-31 21:34
屯門公路開咗大型轉車站之後, 基本上未來屯門嘅新住宅區預計都係開一條全日服務路線落屯轉, 頂多開埋幾 ...

88係將觀塘山+大圍兩個盲位去完善大老山轉乘,沙中又有快車上大老山

fly831 發表於 2022-11-1 09:25

12Lane 發表於 2022-10-31 15:54
K線無論去唔去市中心都一定會係最好客果條,喺輕鐵同鐵巴網絡覆蓋晒成個屯門嘅前題下,淨係全日駁西鐵已 ...

唔多認同

假如掉轉K54由城記做, 50M由鐵巴做, 就算城記冇埋西鐵轉乘, 我寫包單K54依然會多D客, 只係差距冇咁大
50M由始至終都係定線問題注定捱打

同埋, K58夠接駁西鐵啦, 咪一樣唔夠客做全日

fly831 發表於 2022-11-1 09:43

尋日下繁5點幾咁岩路過54區, 觀察左一陣
K54 10分鐘內有3班過, 兩班坐滿, 另一班就疏落D, 半車左右
67A 約大半車
50M 約十幾人
同時間亦有唔少真漢子行返出寶田搭車

其實我一直諗城記如果肯開一兩班55/56逆向, 暫時專做裝修客, 應該都有一定客源

DR1666 發表於 2022-11-1 09:44

fly831 發表於 2022-10-31 15:11
正確

早前另一個POST小弟都講過,

我同意 50M 搵部單層嚟行就夠
不過唔係話唯一中標公司攞到呢堆線既原因係因為佢可以提供雙輪椅巴士服務咩?
咁如果佢派架單層出嚟, 就肯定違反承諾喇 ;P;P;P

DR1666 發表於 2022-11-1 09:46

mokmk1456 發表於 2022-10-31 15:44
有吖!嗰條叫67A繁時仲私下加密到10分班都企人,
你話見唔見得人

又咁講, 67A 要企人係因為佢落到青山公路食返 67M 啲客啫
而家 67A 離開 54 區最多都係坐滿窗口位喇

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13
查看完整版本: 新區居民投訴上唔到巴士, 但唯一中標者卻無客.