0q9w8e 發表於 2022-11-1 09:53

fly831 發表於 2022-11-1 09:43
尋日下繁5點幾咁岩路過54區, 觀察左一陣
K54 10分鐘內有3班過, 兩班坐滿, 另一班就疏落D, 半車左右
67A 約 ...

有56A
55要經觀塘道囉

12Lane 發表於 2022-11-1 09:54

fly831 發表於 2022-11-1 09:25
唔多認同

假如掉轉K54由城記做, 50M由鐵巴做, 就算城記冇埋西鐵轉乘, 我寫包單K54依然會多D客, 只係差距 ...

K58大大條輕鐵平衡,點同?
我就覺得無謂討論水晶球問題,但個人睇法就係就算50M係鐵巴做,條走線都遲早會改到會經兆康北,而本身50M同兆康站都相距不遠。而家唔係冇得揀,而係有兩條線都經兆康,焗人搭城巴去西鐵站而比條行得遠嘅線比鐵巴,我就真係見唔到對社區同市民利益有咩益處,

621仲直接過K75系,最後都一樣難敵鐵巴先天優勢,一架免費,一架比錢,唔係完全冇得揀嘅搭鐵乘客應該都偏向搭K巴。

PF2802 發表於 2022-11-1 10:01

我就覺得無謂討論水晶球問題,但個人睇法就係就算50M係鐵巴做,條走線都遲早 ...

K54仲有個屯市做行街食飯客, 冇得攞621嚟比喎

12Lane 發表於 2022-11-1 10:21

PF2802 發表於 2022-11-1 10:01
K54仲有個屯市做行街食飯客, 冇得攞621嚟比喎

K54本身個原型就唔係去屯市。就算K54唔去屯市,50M條走線都唔見得係主力serve屯市。

不過去K54埋仲要屯公直去就真係變左無敵。
而50M已經比621個情況好唔少,至少區內穿梭點都有獨市客,唔會比鐵巴完全cover晒。

現實就係屯門本身輕鐵鐵巴優勢已經係壓倒性,真係邊間營運商嘅問題而唔係條線嘅問題,鐵巴就可以不惜工本開車做接駁,50m搵鐵巴或者K58食埋,我相信冇人會再話佢唔夠客要改線,因為鐵巴區內近乎社會責任地存在。

PF2802 發表於 2022-11-1 10:22

12Lane 發表於 2022-11-1 10:21
K54本身個原型就唔係去屯市。就算K54唔去屯市,50M條走線都唔見得係主力serve屯市。

不過去K54埋仲要屯 ...

乜唔係講緊假設K54交城巴做仍然唔會載空咩?? 呢個假設性討論同50M係咪做屯市冇關

fly831 發表於 2022-11-1 10:31

我就覺得無謂討論水晶球問題,但個人睇法就係就算50M係鐵巴做,條走線都遲早 ...

K58同50M由兆康到屯門站走線係完全一樣, 只係停既站位有少少分別, 有幾唔同? 同埋, 50M而家個所謂兆康站, 行去兆康西鐵站要成10分鐘囉

如果係原先招標得一條50M區內線既, 我都相信遲早會拉去兆康, 個問題係K54係好後期先爆出黎, 根本就係輸在起跑線

ahken 發表於 2022-11-1 13:41

PF2802 發表於 2022-11-1 10:22
乜唔係講緊假設K54交城巴做仍然唔會載空咩?? 呢個假設性討論同50M係咪做屯市冇關
...

我就唔覺得K54俾屎水做會有而家嘅客量啦

有嘅都係兩蚊客多

PF2802 發表於 2022-11-1 14:45

有嘅都係兩蚊客多

當然會少咗批轉乘客, 但應該未至於載空

hkcctim2012 發表於 2022-11-1 15:27

有嘅都係兩蚊客多

咁少咗嗰部分嘅客會坐咩去54區呢?67A?50/55?輕鐵去到田景行過去?

koneotis 發表於 2022-11-1 15:35

PF2802 發表於 2022-11-1 14:45
當然會少咗批轉乘客, 但應該未至於載空

只要係獨市駁54區,轉乘客都係要坐,唔係佢哋會坐咩?行過去田景?67A?
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13
查看完整版本: 新區居民投訴上唔到巴士, 但唯一中標者卻無客.