214P_world 發表於 2022-11-22 01:21

93常客 發表於 2022-11-20 10:36
其實康城都有幾多學生上半山區名校返學,不如中環之後上堅道之後收蒲飛路價,做一班車開早小小。 ...

幾多和幾點?會否本身坐緊私家車 或者幾個人夾一架車?

214P_world 發表於 2022-11-22 01:22

3asv@59x 發表於 2022-11-20 11:16
同意
其實行偉業街冇乜意思
應該行將藍,然後去程出返觀塘道,之後去九龍灣循環點,沿現有路線,返去觀塘 ...

偉業街反而係797唯一獨市位,九龍灣有793,將轉(如果唔介意+$5.4或者經將南)亦尚有其他車

214P_world 發表於 2022-11-22 01:25

ivan920 發表於 2022-11-20 23:15
新繁忙時間路綫,值得諗諗應該係去數碼港
值得一試,如果有心吸納過海客源,朝早可以試辦 1架康城 1架將南 - 將藍東隧.繞道特快.直達中上環,
想做埋數碼港(當幫107P加班車)/其他轉乘網絡,就開多架 經將隧紅隧 嘅線,
3管齊下理論上全部過海客都做齊,如果咁樣3條都冇客就真係取消得

qunow 發表於 2022-11-22 03:36

214P_world 發表於 2022-11-22 01:25
值得一試,如果有心吸納過海客源,朝早可以試辦 1架康城 1架將南 - 將藍東隧.繞道特快.直達中上環,
想做 ...

吓點解要紅隧
將藍》東隧》中灣繞》中環》天橋》高樂》李陞》港大》瑪麗》數碼港,咪得

214P_world 發表於 2022-11-22 03:40

qunow 發表於 2022-11-22 03:36
吓點解要紅隧
將藍》東隧》中灣繞》中環》天橋》高樂》李陞》港大》瑪麗》數碼港,咪得
...
兩睇,如果想當多班107P加班車咪紅隧,而且有人話東隧塞(雖然紅隧咪又係塞),
如果咁做就囊括晒全個過海嘅轉乘網絡(除咗西隧),若仍然冇客就即係真係冇得做

ivan920 發表於 2022-11-22 07:13

214P_world 發表於 2022-11-22 03:40
兩睇,如果想當多班107P加班車咪紅隧,而且有人話東隧塞(雖然紅隧咪又係塞),
如果咁做就囊括晒全個過海嘅 ...

其實行將藍一定就東隧,同107P分開兩件事,城巴獨營咪開608轉乘,城巴係東隧口欠嘅係快速入中環嘅獨營綫。
港島北可以行告士打道,而家東隧起計 20 分鐘到交易廣場,一次過做灣仔同中環

JX9097 發表於 2022-11-22 09:51

214P_world 發表於 2022-11-22 01:16
繞道直去中環值得試,不過薄扶林預期做咩乘客? 係非繁忙時間定返工客?
薄扶林係做返工客主(數碼港)
沿線只得瑪麗人流較高
但都唔足以支持一條過海線去九龍東/ 將軍澳

JX9097 發表於 2022-11-22 09:58

214P_world 發表於 2022-11-22 01:20
灣仔始終鐵路吸引,行繞道逆走可以試吓將中上環d客「擸晒」

不過,出咗繞道點做上環我也很好奇,似乎頂 ...

可以嘅,只係兜啲
中灣繞一出,跟「機場快綫站」路牌出
轉入金融街後停IFC
然後跟673咁u-turn落隧道出干諾道中
最後經林士街轉入電車路東行

當然,呢個走線對灣仔有冇競爭力就自己諗啦
咁走線擺金鐘站都夠

JX9097 發表於 2022-11-22 10:01

ivan920 發表於 2022-11-22 07:13
其實行將藍一定就東隧,同107P分開兩件事,城巴獨營咪開608轉乘,城巴係東隧口欠嘅係快速入中環嘅獨營綫 ...

其實東隧計,307/ 603走線入中環已經好快

ricky 發表於 2022-11-22 10:13

214P_world 發表於 2022-11-22 00:59
797 縮到將轉也不可惜,就算唔縮咁短,也至少唔好再喺新蒲崗吉車遊街吧

如果縮返九龍灣,其實同屯門54區 ...

咁要搞雙向分段收費喎。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12
查看完整版本: 膠液廣場吹水料之將藍後續篇