2076 發表於 2022-11-22 10:44

214P_world 發表於 2022-11-22 01:05
理論上係好,但新巴現時康城嘅網絡係 每條線分別直出一區,而唔係一條線直出晒幾區😂
而且零碳都有793, ...

理論上 790 兜偉業街同九龍灣食 797,793 將工開經跨灣橋直達調景嶺之後行將南直出,咁就唔會有零碳重疊問題,亦都可以令將工有快車直出調景嶺站。

至於環保大道去亞皆老街、太子、深水埗的問題,新巴的 796X 轉 793 仍然係有效轉乘,790 亦都可以九龍灣轉乘 793,或者推落去 98 轉 296C,甚至九巴進取的話,298X 半全日,793 就真係唔需要存在於環保大道。康城未來人口再增加就逐步 795 半全日,鋪路行中九龍幹線,如果 298X 冇反應就可以行埋太子、深水埗,一條解決康城所有問題。

Toz 發表於 2022-11-22 11:40

214P_world 發表於 2022-11-22 01:20
灣仔始終鐵路吸引,行繞道逆走可以試吓將中上環d客「擸晒」

不過,出咗繞道點做上環我也很好奇,似乎頂 ...
可以出干諾道中東行,係畢打街路口U turn

但將軍澳搭鐵去灣北無乜優勢,宜家690p都有唔少客灣仔落

ricky 發表於 2022-11-22 12:31

2076 發表於 2022-11-22 10:44
理論上 790 兜偉業街同九龍灣食 797,793 將工開經跨灣橋直達調景嶺之後行將南直出,咁就唔會有零碳重疊 ...

康城係無全日直車去荔枝角站同美孚啫,去長沙灣深水埗有仲有條793。

ivan920 發表於 2022-11-22 22:55

Toz 發表於 2022-11-22 11:40
可以出干諾道中東行,係畢打街路口U turn

但將軍澳搭鐵去灣北無乜優勢,宜家690p都有唔少客灣仔落

開咗中灣繞之後,其實告士打道都好快,港島段跟 690P 行就得,不過認真諗諗唔加價情況下去唔去到數碼港,中環後不停站入數碼港

214P_world 發表於 2022-11-23 00:15

ivan920 發表於 2022-11-22 07:13
其實行將藍一定就東隧,同107P分開兩件事,城巴獨營咪開608轉乘,城巴係東隧口欠嘅係快速入中環嘅獨營綫 ...

係,將藍直駁東隧最快,如果紅隧就將隧順

btw 唔知灣繞快告士打道幾多呢? (以中環計)

214P_world 發表於 2022-11-23 00:16

JX9097 發表於 2022-11-22 09:58
可以嘅,只係兜啲
中灣繞一出,跟「機場快綫站」路牌出
轉入金融街後停IFC

若揀上環,似乎就不會落灣仔;如果只停IFC/交廣,尾站灣仔都仲有得諗吧

214P_world 發表於 2022-11-23 00:17

ricky 發表於 2022-11-22 10:13
咁要搞雙向分段收費喎。

唔難,793也有先例

JX9097 發表於 2022-11-23 00:21

214P_world 發表於 2022-11-23 00:16
若揀上環,似乎就不會落灣仔;如果只停IFC/交廣,尾站灣仔都仲有得諗吧
...

行成條中灣繞基本上灣仔同上環只可以二揀一

214P_world 發表於 2022-11-23 00:23

JX9097 發表於 2022-11-23 00:21
行成條中灣繞基本上灣仔同上環只可以二揀一

如果揀灣仔,停交易再落金鐘灣仔會否太慢?

214P_world 發表於 2022-11-23 00:31

JX9097 發表於 2022-11-22 09:51
薄扶林係做返工客主(數碼港)
沿線只得瑪麗人流較高
但都唔足以支持一條過海線去九龍東/ 將軍澳

瑪麗同數碼港都有客嘅,但我也覺得唔多,如果停埋觀塘會唔會好少少?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12
查看完整版本: 膠液廣場吹水料之將藍後續篇