hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 265M又双叒叕收車
開啟左側

265M又双叒叕收車

YY487 發表於 2022-8-7 23:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
arfung 發表於 2022-8-7 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-7 22:51
265B 案例,有啲車會走去大欖隧道起載(南行北行都有),又或者天水圍頭站 / 美孚站起載,幾種都見過。

2 ...

記得有資深版友分享過,68A 265M在元朗區的M線當中表現其實唔差,但係基本上係無人無車會救,除了編定的小量特別車或柯打車外,基本上大多數都是靠自己車隊由頭行到尾,亦少會踢車中途起載(因為編定的班次和車輛都比較緊張),收車/塞車就自求多福。

有錯請指正。
KM8453 發表於 2022-8-7 23:08 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-8-7 23:00
你投訴 50 次,佢咪車長缺勤 50 次 hea 你囉

「hea」字都已經好好用,無答案就係一個答案
KM8453 發表於 2022-8-7 23:16 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-8-7 23:05
記得有資深版友分享過,68A 265M在元朗區的M線當中表現其實唔差,但係基本上係無人無車會救,除了編定的 ...

我都記得資深版友們係這樣分析。

然而,只係好奇既然 68A / 265M 表現好,為何唔安排更多人操車?為何有額外車都唔肯正正式式 slot 落去加班,尤其 265M?68A 尚且有 63X 大力護駕,條線呢排因為城巴 50 開線而行情看漲。

葵芳荔景大把車救急,會唔會係司機們只差在有無線底?265M 走線唔複雜,一入到天水圍一條大直路,去到頌富迴旋處向北就搞掂,反之亦然(68A 都尚且話難啲,而且青衣難調車),機會多的是,點解唔做?
Happypig375 發表於 2022-8-7 23:28 | 顯示全部樓層
同時建議城巴加967班食客
轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-7 22:05
某巴以為呢度無人關注?錯,錯,錯啦。人在做,天在看,the world is watching。

今日下午 4 點半,265M  ...

九巴同運吉每次咁覆
俾人感覺就係寧寧舍舍全個大西北係 265M 嘅車長缺勤得最嚴重
如果係咁九巴管理層應該要正視下揸呢條線員工嘅情況喎
病假率特高

搵晒啲拆四張凳企得返四個人嘅冇載多咗返反而少咗位嘅車行 265M 都算,而家車都唔見埋
HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-8-7 23:16

然而,只係好奇既然 68A / 265M 表現好,為何唔安排更多人操車?為何有 ...

265M 平時見佢一定有 276A 265B 269M (69M?) 啲柯打車行
朝早仲有 968 柯打
我會懷疑係咪少人識揸呢條線到咁誇張
不過講緊其他天水圍線應該都係九個蓋冚十個煲

但唔該下午5點幾入天水圍嗰班 269M 柯打唔好再出過ATSE
荃灣次次都飛站 靠害
tina 發表於 2022-8-8 00:51 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 00:33
265M 平時見佢一定有 276A 265B 269M (69M?) 啲柯打車行
朝早仲有 968 柯打
我會懷疑係咪少人識揸呢條線 ...

其實間時都見到269M order會行足幾更好似17__麗瑤,1825左右天恆

其實都既然行幾更,點解唔直接出12800
265B 22年不變
天空之神 發表於 2022-8-8 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-8-7 23:16

然而,只係好奇既然 68A / 265M 表現好,為何唔安排更多人操車?為何有 ...

68A 二奶命,多流水,多轉車客
但車程長,路程遠
只係盤數夠哂靚

265M 多數欖隧往返天水圍
除非殺左 269M 倒埋落 265M 度否則好難攪
唔係無客但多數 $0.0
老九只係見有幾多空位質班客上車就算

不過,TCU 啦
人地 270B 傾左幾百頁都叫有成果啦
265M 拆咁多 thread 點會有sound
tina 發表於 2022-8-8 01:08 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-8-8 01:03
68A 二奶命,多流水,多轉車客
但車程長,路程遠
只係盤數夠哂靚

其實265M咁多轉車客條數靚極有限

真正要做嘅係加強天北嘅交通服務
265B提速
69C、269X半全日,客量理想可以再拓展服務時間及加班
967 延長去銅鑼灣

呢啲先係真正可以賺到錢嘅位
而轉車客少咗,亦可以減返大欖隧道特

死谷265M都冇用,當你開到3分鐘1班