hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員反對72減班
開啟左側

[其他] 大埔區議員反對72減班

YY487 發表於 2022-10-30 21:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
YY487 發表於 2022-10-30 22:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Steven_BUS 發表於 2022-10-30 23:03 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-10-30 20:40
對九巴嚟講
近深夜工業邨啲人都收晒工冇咩客
如果唔係73就唔駛喺呢個時段縮去大埔中心

有時唔明73A南行尾車仲堅持00:00做乜
華明開,碌哂大窩西再到大埔墟寶鄉街, 都唔夠15個人,
過廣福邨上山客量肯定10隻手指數哂, 跟住都係載空到第一城,
仲要派ATENU行更加顯得吉車遊街
2013北區重組後,搭得73A都識用八仔雙向分段,
多數當73代替品 粉南<>大埔, 全程票價高未必旺財, 夜晚南行更加少全程客
夜晚10點打後呢個時間, 72A南行30分班每班可能有超過15人, 上山前往沙田沿途各站
如果72A縮時前, 深夜時段有15個全程客, 73A南行數據上唔值得開到凌晨, 交埋比73做慳返d燃油好過
仲有72A入夜都上客多嘅站都係怡雅,大元,寶鄉街,廣福邨, 工業邨咪當有服務

我都明白埔公沿途人口少, 供過於求而縮減服務在所難免, 但要知道埔公4寶不只服務 雍宜雅苑<>九肚山路 一帶
好似72咁 係來往大埔至西九龍 唯一全日服務巴士, 又可以直達禾輋,新城市 借一段埔公少客不斷減班, 又無其他選擇
真係唔搵 "其他營辦商" 開新線來敲醒返厹, 咁 北區<>大埔<>沙田 通勤, 而至 西九<>新界東 通勤 就不斷頹落去
cz9328 發表於 2022-10-30 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2022-10-29 22:07
根本當初RPP應該改架72X入白石角,而272X照樣全日但不入白石角。

如果改72x大巴線繞經白石角, 咁旺角道返大埔方向呢個站好可能會失去大量乘客去投靠紅色小巴 (該線紅色小巴唔知有冇$2 福利呢?) , 打搞條72x 會否變成變相自殺亦未可知。

講真條272x如果淨做白石角 + 少量 「荔枝角D2 place 一帶往大埔方向」識得夾 ETA 估算272x 到達青沙轉車站時間, 而搭286c /286x 上去轉272x 嘅大埔客...一年半載後272x業績如何都幾難預估。

可惜依家劃咗條線北行方向經奧運站, 比較難劃條線改經西九龍走廊然後停一停美孚再上青沙......

當然, 用現有走線北行方向安排條線再停一停美孚, 用多3-5 分鐘應該都OK有辦法的, 但旺角/奧運站一帶市場反應/觀感就...

當然, 由九龍返白石角嘅客想一程過搭巴士嘅, 應該唔會太介意北行方向經一經美孚 (可能仲幫到手假日搭車方便咗), 但以大埔作目的地嘅朋友點諗就...

其實星期一至五工作日,  試搞一至兩班早上 繁忙時間 "反向" 由九龍開出272x經一經美孚上青沙去科學園嘅特別班次, 唔知有冇得做???
KE7066 發表於 2022-10-30 23:22 | 顯示全部樓層
Steven_BUS 發表於 2022-10-29 23:52
天真又真係天真左少少, 不過有時從現實屎水資源狀況, 以及老九無競爭就懶理心態, 目前

74A就60分鐘一班,  ...

支持你幫屎水倒多幾分錢
中大校巴東鐵密密到你搵多十個競爭者都只係無用

留意返 74A 正常到中大時間係夾到課程表,你開 30 唔會賺多好多
kmb71k 發表於 2022-10-31 00:45 | 顯示全部樓層
Steven_BUS 發表於 2022-10-30 23:03
過廣福邨上山 ...

因為要同73玩聯合班次
除非73都一樣早收
以上回應,是否可行?是否合適?
da93 發表於 2022-10-31 01:41 | 顯示全部樓層

Steven_BUS 發表於 2022-10-30 23:03
過廣福邨上山 ...

其實有d野係同當年取消70有關
12Lane 發表於 2022-10-31 01:45 來自手機 | 顯示全部樓層
過廣福邨上山 ...

多唔多過十五人咪一樣係溏水滾溏魚,一樣咁衰唔駛分咁細。埔公線所謂有人坐咪又係貪一程車貪有位坐嘅跨區客焗住陪兜,72A放工係識坐滿人呀,短途佔左三四分一之外,其餘係一程過想番源禾同乙明果班友,焗兜。試下72A直接飛公路落河東,分分鐘條線識番生添呀。唔好聽講句一條72一條74A跟住加一抽雙向分段同轉乘優惠已經搞掂晒成個埔公需求,鄉郊地區本來巴士喺營運上對比小巴就冇著數,大大部車載百幾人唔通開車海去搶小巴果十幾個客咩。
da93 發表於 2022-10-31 02:14 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-31 01:45
多唔多過十五人咪一樣係溏水滾溏魚,一樣咁衰唔駛分咁細。埔公線所謂有人坐咪又係貪一程車貪有位坐嘅跨區 ...

72A其實經沙田大會堂/市中心再過沙乙博上水泉澳好過

反而咁樣做然後再執過72班次,就真係有條件玩聯合班次,對沙田市中心,瀝源禾輋,上路,大埔墟嘅客都有好處。

而288久唔久就會出現清唔晒人嘅情況,留架72A執手尾亦都冇壞,而更重要嘅係解決到當年區佬嘈288嘅走線問題,而本身72A本身都有雙向分段,只係話點樣整理個區間而已。

大圍果段72A本身真係客少,俾28K拉過去做隨時除笨有精。

而假設好似272E果種青沙西九龍線全日到的話,到時cut 72班就無話可說,但依家甚麼都不是嘅時候走去減班,人地唔嘈先出奇。

而且好現實一句,如果72A真係咁霉嘅,晨早好似74A咁一個鐘一班啦,就算唔係74A級數都82K咁40分一班啦,真係仲同你行呢個班次咩

都係果句,九仔做大埔線,近呢十年嘅策略其實錯晒,反而推番上2000-2010年間,冇乜大野俾人插。
da93 發表於 2022-10-31 02:51 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-10-31 00:45
因為要同73玩聯合班次
除非73都一樣早收

記唔記得當年取消70後,73嘅尾車時間?