hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 全港-最屈機-鐵路-網民細數西鐵完勝位
開啟左側

全港-最屈機-鐵路-網民細數西鐵完勝位

jpoon 發表於 2019-3-12 02:10 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2019-3-12 01:20
九鐵晒錢起馬晒得值,真係有用d錢去落足本,有遠見
晒錢而家換黎既係豪華寬敞車站,能夠應付而家西鐵龐大 ...

咁馬鐵又點先
http://jpoon9394.blogspot.com/
GK9141 發表於 2019-3-12 02:25 | 顯示全部樓層

上面咪講左N次馬鐵本身唔夠資金
jpoon 發表於 2019-3-12 04:35 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2019-3-12 02:25
上面咪講左N次馬鐵本身唔夠資金

簡單嚟講唔係馬鐵唔夠資金,係政府唔畀錢
但點解兩條綫有不同待遇呢?
http://jpoon9394.blogspot.com/
cruisesnet 發表於 2019-3-12 09:34 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2019-3-12 04:35
簡單嚟講唔係馬鐵唔夠資金,係政府唔畀錢
但點解兩條綫有不同待遇呢?

當年比人話大白象ma, 當然要cut budget起得"實而不華"la
jpoon 發表於 2019-3-12 15:52 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2019-3-12 09:34
當年比人話大白象ma, 當然要cut budget起得"實而不華"la

馬鐵我覺得設計好差,一啲都唔「實而不華」,最差嘅係恒安站,個車站大堂位置有問題,應該放響AB同C中間,而唔係好似而家咁近AB但要人屈兩次上去,而C又要行一大段路
仲有就係唔少站扶手電梯方向唔係對正出入口
tomtom2015 發表於 2019-3-12 22:14 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2019-3-12 09:34

西鐵03年12月通車,之後運空氣先比人話大白像,但馬鐵係2000年左右已經起緊,所以兩者無必然關係。
其實同期通車既「尖沙咀支線」,尖東站都一樣好豪好靚,落馬洲站除左冇幕門其實根本係西鐵級數既車站

之於點解馬鐵起得特別簡單,網上猜測既原因不外乎︰
1.西鐵要同地鐵爭,但馬鐵係當東鐵支線直接比九鐵起,所以馬鐵唔洗咁豪爭合約
2.沙中線不明朗因素,因為唔知沙中線係咪比九鐵起,如果唔係,馬鐵永遠都止於大圍站,就永遠係接駁角色,唔洗咁大,當初亦起住4/5於月台及大堂
3.西鐵洗大左,但解釋唔到點解尖東站/落馬洲站咁豪咁靚

真正原因係咩,我真係唔知。

tomtom2015 發表於 2019-3-12 22:34 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2019-3-12 01:20
九鐵晒錢起馬晒得值,真係有用d錢去落足本,有遠見
晒錢而家換黎既係豪華寬敞車站,能夠應付而家西鐵龐大 ...

你講既野我冇反對,我可以同你講,以鐵路迷及外觀角度黎講,我絕對同意西鐵(尖東至屯門段)係香港最靚最正既鐵路,到今日依然比南港島線前衛,比香港西九龍站多D顏色。

1.千九外觀前衛。
2.天水圍站、元朗站同朗屏站月台,以及兆康站大堂、荃灣西站D出口、柯士甸站天幕出口、美孚站公園車站簡直靚爆
3.屯門站及兆康站隻藍色又襯返河上車站既特點
4.錦上路站帶點傅統中國圍村風格又不失現代化
(南昌站最普通唔講)

加上九鐵藍色指示牌、大型站牌及字體,醒目漂亮。而家換晒港鐵黑色指示牌真係破壞晒西咁靚既設計,每站不同顏色既站牌直情樣衰(朗屏隻粉紅色底黑色字真係唔知想點)

對比地鐵當時車站?機鐵車站係靚但要配合返機場設計而好灰好冰冷,西班牙車幾垃圾大家都知。將軍澳線用返紙皮石我真係唔識欣賞(有特色=/=靚),然後k-train問題,仲有一貫死氣沈沈既列車設計,冇廁所....

講咁多,我都係想講我同意你講法,但西鐵唔係冇缺點,當年亦有不少醜聞,亦比人話大白象,劣評如潮,好難想像今日西鐵會多人坐到比人鬧

groom1002 發表於 2019-3-14 15:46 | 顯示全部樓層

西鐵站唔近屯碼
通車初期常壞訊號/初期要轉多程車
欖隧段好像搭船咁搖晃南昌站南行非跨月台轉車

mckhgc 發表於 2019-3-15 22:45 | 顯示全部樓層
tomtom2015 發表於 2019-3-12 22:34
你講既野我冇反對,我可以同你講,以鐵路迷及外觀角度黎講,我絕對同意西鐵(尖東至屯門段)係香港最靚最正 ...

車站設計,東涌線/機快同西鐵(紅磡站除外),可謂同樣最高水準之作(除左地鐵洗手間呢個老問題),好記得97年尾,路過擴建中、已見雛型既荔景站上層月台,嗰種震撼感真係可一不可再。
之後,兩鐵都不進反退,九鐵「兩隻馬」唔使再講,地鐵就時光倒流80年(代)回歸紙皮石,兩鐵都再冇出現月台有冷氣同幕門(非閘門)既非地底站.......

不過,「車遊」顯徑站粗略所見,月台上既好似係幕門而非閘門?有冷氣同幕門既非地底站會唔會再現呢?

列車,西班牙車漏水垃圾同意,但論外型,西班牙車絕對首推。

話時話,當年兩隻英國車,用左廿年未夠就要翻新,而家西班牙車都用左超過廿年,千九都接近廿年,點解仲未有聲氣翻新?
最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2019-3-15 23:44 | 顯示全部樓層

tomtom2015 發表於 2019-3-12 22:14
西鐵03年12月通車,之後運空氣先比人話大白像,但馬鐵係2000年左右已經起緊,所以兩者無必然關係。
其實 ...

仲有一個網上流傳既原因,就係話「兩隻馬」係東鐵支線,所以同東鐵睇齊。

如果係真,就真係唔好笑既笑話,唔upgrade舊野都算,仲要downgrade新野去同舊野睇齊?傻的嗎?仲有馬鐵收費唔同東鐵睇齊?馬鐵唔整12卡唔整頭等?

不過亦好彩落馬洲站冇裝幕門,如果裝左,東鐵就算全部換新車,都可能因為落馬洲站幕門問題,永遠冇機會改善嗰D有問題門位。

至於真正原因,可能永遠成謎,又可能根本就係冇原因,因為九鐵呢間公司既作風,就係亂七八糟、一時一樣、毫無標準。

離題講下,從以下情況,不難想像九鐵既作風,係幾咁混亂幾咁冇標準無厘頭:

1.一直有輿論要求九鐵同地鐵睇齊,提供12歲以上學生優惠,九鐵一直堅拒,指政府已提供學生車船津貼,九鐵冇必要冇義務再提供學生優惠。但點解同屬九鐵既輕鐵,又有學生優惠(當時輕鐵雖然12歲學生當成人,但設個人八仔積分優惠,學生八仔儲分條件較成人八仔優惠,詳情待補)?輕鐵有,點解其他線東西馬又冇?

2.90年代初,兩鐵為車站出入口編上ABC代號,地鐵全部編晒,九鐵(東鐵)就編D唔編D,僅部份車站有編,連大旺站如九龍塘站都冇編,又係合併後港鐵執手尾。

3.路線命名,有否留意,東輕西均以「九廣X鐵」命名、偶然用「X鐵」簡稱,唯有馬鐵寧舍唔同。印象中,九鐵官方物品一直以「馬鞍山鐵路」或「馬鐵」稱之,從來冇出現「九廣馬鐵」(可能有錯,有錯請指正)(都仲未講佢唔叫「XX線」而叫「X鐵」係幾咁不倫不類)?

4.K巴不均,西鐵就話輕鐵專區政策,東鐵點解零零舍舍優待大埔?零零舍舍優侍大埔之餘又點解零零舍舍無視富亨?

5.紅磡站由「九龍」改名「紅磡」既過程,1996年開始,含含糊糊拖拖拉拉足8年,至2004年至完成。1995年同之前,叫「九龍」;1996年起,出現「九龍」、「九龍紅磡」、「九龍(紅磡)」等幾種版本;1998年,至叫「比較正式」改名「紅磡」,但其他各站南行月台指示牌,仍然係「往九龍」;甚至2003年,大圍站配合馬鐵大裝修後,新裝指示牌仍然係「往九龍」;2004年尾,變成「往尖東」後,呢個含糊不清問題至告一段落。

以前我都問過,tonyng師兄有詳盡解答。
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-251485-1-1.html

一次過由「九龍」改名「紅磡」,真係咁困難?我明白呢個係總站,改名涉及既元素會較多(各站「往XX」指示牌、月台同車廂廣播.....),但含糊不清咁1996拖到2004(如果唔係2004年伸延尖東,各站指示牌可能永遠「往九龍」),點講都唔合理啦下話?

所以,新不如舊既問題,可能只係九鐵一貫無厘頭作風既冰山一角。

最差配套 狗也不D