hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [建議] 探討修訂東九龍綫及東西綫(屯荃鐵路)走線的可能 ...
開啟左側

[建議] 探討修訂東九龍綫及東西綫(屯荃鐵路)走線的可能

樓主| ViviTse 發表於 2020-3-22 00:03 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-3-21 22:49
又係你話南行超負荷,咁佐敦會好過旺角?上繁南行旺角都上唔到車嘅時候,你覺得佐敦上到?反而尖沙咀多人 ...

我都係參考番有幾篇新聞報道(其中一篇另一篇),上繁(早幾年)油麻地落佐敦已經113%載客率,換言之如果東西綫駁落旺角,要去佐敦嘅乘客就會上唔到車;
相反,接駁去佐敦,要去旺角嘅乘客就可以使用荃灣綫(逆繁忙方向)北行至旺角。
而如果你想講過海,其實早一個站喺紅磡轉東鐵已經可以,唔使佐敦轉荃灣綫南行。

東九龍綫沿線(秀茂坪)現時主要使用巴士路線過海,去觀塘站轉車唔係無,但比例上較少;
所以東九龍綫就算過海,將軍澳綫過海班次仍然無法增加,
故難以有效地分流觀塘區、持續上升緊嘅將軍澳區過海需求。

長唔長就睇你郵輪碼頭駁去港島邊個站啦,但都係果句:
要說服政府/公司起一條新過海線並唔容易(先唔講仲有咩其他區爭取緊佢地嘅第六條過海隧道),
屯馬綫土瓜灣段、九龍灣西段(輕軌又好/東西綫都好)、東九龍綫秀茂坪一帶先至新鮮滾熱辣起咗堆新綫,
就服務需求而言,短時間內應該好難立即起多條過海路綫;
當局或者會希望若起新過海綫,能夠一次過解決晒九成嘅九龍東、新界東等過海問題。

p.s. 我仲有好多threads要覆,你見我個個reply都打咁大段、有排打,煩請稍等,稍安無躁

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2020-3-22 01:50 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-3-21 22:01
下面你又話有唔少人利用九龍塘站轉去旺角/旺角東,唔通呢個唔係理由?打通咗兩個站已經減少咗呢班人轉乘啦 ...

一、但現行嘅鐵路又真係足以服務果班客wo(e.g.觀塘->旺東、荃灣->旺東)

二、經旺角對於做parallel to觀塘綫嘅作用係唔錯嘅,但駁唔到佐敦,所以我同意可行,
但個人只會放plan B。同埋旺角東<>紅磡官方時間5分鐘+實際依家限速,可能會再多少少時間,
所以吸引將軍澳站、藍田站、牛頭角站等乘客搭一個站去轉東西綫、再轉東鐵過海效益差dd。

六、東西綫令到科大、寶琳、坑口、觀塘、九龍灣西直駁到紅磡有兩個好處,
第一,就係出中西區可以直接坐東西綫;第二,就係油塘過海段班次可以加密。
油塘過海班次可以加密原因:將軍澳綫基於寶琳站單月台設計,
寶琳站開出嘅列車就算去到第2個站已經上爆/留後,都最盡只可以開到2.5分鐘一班;
而康城站雖然客量較低,但雙月台設計令到最盡可以開到2分鐘一班。
拉勻以一個鐘去計,多幾班車真係差好遠。
所以東西綫直接分流寶琳班次去東區以外嘅乘客(無論去港島、定唔係港島都好),
咁康城班次及寶琳班次開到1:1就唔驚「留後」問題惡化,
而油塘段聯合班次又會密咗(由繁忙時段2-2.5分鐘一班,提升至2分鐘一班)。
所以乘客用唔用東西綫轉東鐵過海,根本只係分流作用嘅其中一半。

八、觀塘至油塘超載可以考慮參考「黃大仙起載往黃埔」、
「將軍澳起載往北角」,必要時可以考慮「九龍塘/鑽石山起載往調景嶺」;
當然,同時亦會有東西綫直達紅磡、轉東鐵過海往中西區作分流之用。

而東九龍綫駁寶琳做唔做到分流真係想講講:
(Case 1) 乘客目的地為港島
若東九龍綫駁寶琳而非油塘,東九龍綫做寶琳過海嘅分流作用係0,仲要油塘過海段無得加車,
甚至連秀茂坪、順利、康翠、科大都會落晒寶琳轉將軍澳綫過海,令寶琳班次負荷更重。
變相寶琳班次列車上,往港島嘅乘客百分比(相比轉觀塘綫)會比現時多,油塘站更難上。
仲有,寶琳站因為轉乘令將軍澳綫需求大增,變相坑口站唔會上得到將軍澳綫,
乘客轉而搭對頭車入寶琳再出港島,寶琳站月台又會頂唔順,將軍澳站就更甚,更莫講油塘。
(Case 2) 乘客目的地為市區線各站
假設寶琳站出發,基於鑽石山站「東九龍綫轉觀塘綫步行距離」比調景嶺站「將軍澳綫轉觀塘綫步行距離」長,
加上調景嶺站轉車「有得揀位」(長途少少去旺角等地坐足全程,短途d去黃大仙就怕鑽石山轉車未必上到),
除咗屯馬綫馬鐵/土瓜灣段之外,應該其餘目的地都會用觀塘綫轉。

九、東邊走線方面,初步傾向一係parallel to觀塘綫,一係parallel to將隧睇吓起唔起到,
真係做唔到先考慮經馬游塘入,不過工程技術問題可以再傾。
東西綫駁去觀塘碼頭、不去觀塘站果樣noted with thx,不過會否站內可以有通道互通呢?

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
jpoon 發表於 2020-3-22 03:43 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-22 00:03
我都係參考番有幾篇新聞報道(其中一篇另一篇),上繁(早幾年)油麻地落佐敦已經113%載客率,換言之如果東西綫駁落旺角,要去佐敦嘅乘客就會上唔到車;
相反,接駁去佐敦,要去旺角嘅乘客就可以使用荃灣綫(逆繁忙方向)北行至旺角。

其實你知唔知點解油麻地至佐敦係最繁忙先?係因為幾條綫嘅人都要經荃灣綫過海囉!
當東鐵過到海,已經少咗班人由九龍塘轉觀塘綫到旺角再轉荃灣綫過海啦
朝早真係用佐敦進出嘅人唔多咖,2026年朝早預計都係大約六千人出四千人入咋(尖沙咀站萬四人出,尖東站二萬二出)
佐敦商業樓宇唔多,主要都係娛樂飲食場所咋

而如果你想講過海,其實早一個站喺紅磡轉東鐵已經可以,唔使佐敦轉荃灣綫南行。

我個轉車站放旺角/旺角東,個假設同你唔同囉
東九龍綫沿線(秀茂坪)現時主要使用巴士路線過海,去觀塘站轉車唔係無,但比例上較少;
所以東九龍綫就算過海,將軍澳綫過海班次仍然無法增加,
故難以有效地分流觀塘區、持續上升緊嘅將軍澳區過海需求。

長唔長就睇你郵輪碼頭駁去港島邊個站啦,但都係果句:
要說服政府/公司起一條新過海線並唔容易(先唔講仲有咩其他區爭取緊佢地嘅第六條過海隧道),
屯馬綫土瓜灣段、九龍灣西段(輕軌又好/東西綫都好)、東九龍綫秀茂坪一帶先至新鮮滾熱辣起咗堆新綫,
就服務需求而言,短時間內應該好難立即起多條過海路綫;
當局或者會希望若起新過海綫,能夠一次過解決晒九成嘅九龍東、新界東等過海問題。

p.s. 我仲有好多threads要覆,你見我個個reply都打咁大段、有排打,煩請稍等,稍安無躁

講緊規劃,唔好咁快閂門話唔可以起多條過海綫,同埋邊個話起完新綫唔可以再起?沙田區起完馬鐵之後都可以將馬鐵拉去做屯馬綫啦,東九龍綫拉過海又點解唔得先?唔計山上,新綫過海對九龍灣都有吸引力吧
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2020-3-22 04:12 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-22 01:50
一、但現行嘅鐵路又真係足以服務果班客wo(e.g.觀塘->旺東、荃灣->旺東)

你會唔會前後矛盾咗啲呢?另外我都想知有邊D人會由荃灣轉兩次車去旺角東站,時間又唔係快。觀塘去旺角東我信會有人咁轉,因為真係慳到時間,同埋九龍塘南行冇咁迫,但荃灣綫咁轉真係冇乜著數囉,時間又唔係差好遠,車費仲有貴9毫
用旺角/旺角東做轉車站主要係分流觀塘綫
二、經旺角對於做parallel to觀塘綫嘅作用係唔錯嘅,但駁唔到佐敦,所以我同意可行,
但個人只會放plan B。同埋旺角東<>紅磡官方時間5分鐘+實際依家限速,可能會再多少少時間,
所以吸引將軍澳站、藍田站、牛頭角站等乘客搭一個站去轉東西綫、再轉東鐵過海效益差dd。

正如上一篇文講,去佐敦轉車冇乜用,早繁利用佐敦嘅乘客唔多(其實早繁旺角同佐敦都係差唔多,反而早繁用旺角東出入嘅人仲多),不過一來旺角係大型轉車站,二來旺角係旺區,亦係九龍中心點,覆蓋點都大過佐敦啦
六、東西綫令到科大、寶琳、坑口、觀塘、九龍灣西直駁到紅磡有兩個好處,
第一,就係出中西區可以直接坐東西綫;第二,就係油塘過海段班次可以加密。

咩叫「直接坐」,乜東西綫過海咩?你條東西綫係去屯門喎
油塘過海班次可以加密原因:將軍澳綫基於寶琳站單月台設計,
寶琳站開出嘅列車就算去到第2個站已經上爆/留後,都最盡只可以開到2.5分鐘一班;
而康城站雖然客量較低,但雙月台設計令到最盡可以開到2分鐘一班。
拉勻以一個鐘去計,多幾班車真係差好遠。
所以東西綫直接分流寶琳班次去東區以外嘅乘客(無論去港島、定唔係港島都好),
咁康城班次及寶琳班次開到1:1就唔驚「留後」問題惡化,
而油塘段聯合班次又會密咗(由繁忙時段2-2.5分鐘一班,提升至2分鐘一班)。
所以乘客用唔用東西綫轉東鐵過海,根本只係分流作用嘅其中一半。

唔好講到你條東西綫咁偉大,事實係隨康城站發展,遲早港鐵都會1+1啦,根本就唔關你條東西綫事
八、觀塘至油塘超載可以考慮參考「黃大仙起載往黃埔」、
「將軍澳起載往北角」,必要時可以考慮「九龍塘/鑽石山起載往調景嶺」;
當然,同時亦會有東西綫直達紅磡、轉東鐵過海往中西區作分流之用。

其實你知唔知觀塘綫側綫同渡綫響邊,乜黃大仙調到頭咩?九龍塘又調到頭?
而黃大仙起載往黃埔有乜用?解決到下繁油塘西行超載問題?解決到朝早鑽石山東行問題?黃大仙居民搭乜?等下一班?
而東九龍綫駁寶琳做唔做到分流真係想講講:
(Case 1) 乘客目的地為港島
若東九龍綫駁寶琳而非油塘,東九龍綫做寶琳過海嘅分流作用係0,仲要油塘過海段無得加車,

唔好偷換概念啦,油塘加唔加車同東九龍綫冇關啦
同埋康城入晒伙之後港鐵實會1+1啦
甚至連秀茂坪、順利、康翠、科大都會落晒寶琳轉將軍澳綫過海,令寶琳班次負荷更重。
變相寶琳班次列車上,往港島嘅乘客百分比(相比轉觀塘綫)會比現時多,油塘站更難上。
仲有,寶琳站因為轉乘令將軍澳綫需求大增,變相坑口站唔會上得到將軍澳綫,
乘客轉而搭對頭車入寶琳再出港島,寶琳站月台又會頂唔順,將軍澳站就更甚,更莫講油塘。

所以我咪話東九龍綫過海囉,如果科大站係以學生為主,咁上繁係以入科大客流為主喎,又點會有咁多過海客呢?如果個站係響科大入面,咁基本上可以當上繁冇乜過海客
(Case 2) 乘客目的地為市區線各站
假設寶琳站出發,基於鑽石山站「東九龍綫轉觀塘綫步行距離」比調景嶺站「將軍澳綫轉觀塘綫步行距離」長,
加上調景嶺站轉車「有得揀位」(長途少少去旺角等地坐足全程,短途d去黃大仙就怕鑽石山轉車未必上到),
除咗屯馬綫馬鐵/土瓜灣段之外,應該其餘目的地都會用觀塘綫轉。

其實你起得東西綫嚟,將藍同將隧轉車站都起好啦,到時寶琳去其他地方有大把選擇,未必一定搭鐵喎,到時將軍澳綫係咪仲係咁迫呢?

九、東邊走線方面,初步傾向一係parallel to觀塘綫,一係parallel to將隧睇吓起唔起到,
真係做唔到先考慮經馬游塘入,不過工程技術問題可以再傾。
東西綫駁去觀塘碼頭、不去觀塘站果樣noted with thx,不過會否站內可以有通道互通呢?

你知唔知馬游塘響邊?將軍澳隧道九龍出口上面咪就係馬游塘囉
你點樣"parallel to"將隧而唔經馬游塘呢?"parallel to"觀塘綫都係直去藍田油塘,又點樣入到將軍澳?仲有就係觀塘站以西又點走?去到九龍灣車廠前觀塘道兩邊都係密麻麻,邊有位畀你long多一條鐵路?
http://jpoon9394.blogspot.com/
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-22 07:13 來自手機 | 顯示全部樓層
del
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-22 07:18 來自手機 | 顯示全部樓層
del

258X 發表於 2020-3-22 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-3-22 15:06 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-22 07:18
點解東九龍綫山上一定要有直接過海鐵路先?東九龍綫永遠都會係中等客量鐵路,只有3-6卡,唔會過海,剩係 ...

咁點解馬鞍山綫又可以8卡先?
東九龍過海來來去去得幾個位,技術難度最低嘅係經啟德、郵輪碼頭過海同埋觀塘碼頭過海,但而家觀塘碼頭對出海面起緊T2,T2冇預留下穿管道下要起難度大增,同埋用呢個走綫變咗只有油塘/九龍灣二選一
如果係啟德、郵輪碼頭過海,正路都係拉埋去東九龍綫,所以用6卡過海
用3卡我就有保留啦,安達臣發展區規模唔細,3卡未必夠
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-22 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層
del
jpoon 發表於 2020-3-22 15:16 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-22 15:08
用六卡過海?得,呢個肯定否決

原因唔使多講,next

根據2036年推算,油塘上繁過海人數係大約五萬七千人(其實我覺得呢個數低估咗,最少我唔信康城得二千人),新過海隧道用嚟分流,同埋考慮到兩邊空間有限,亦有人認為未來香港發展「東移」(我諗佢意思係西移,到東大嶼),東九龍綫過海唔算近觀塘,如果覺得唔夠就要諗另外過海走綫,例如東西綫改啟德之後過海,用東九龍綫做觀塘商貿區