hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴900開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴900開辦消息

61233 發表於 2021-4-21 12:22 | 顯示全部樓層

Reagan_214 發表於 2021-4-21 00:43
根據善水Facebook專頁條片,989係有經沙市

有經希爾頓同好運,但唔少人嘈佢唔入沙市總站唔太方便
shakugan2005 發表於 2021-4-21 12:25 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-4-21 10:30
你就亂叫一通。知唔知17/18點嚟?

你又知唔知AN咩意思?

咁不如叫HK, KW, NT? 明明就係亂叫一通, 以前就簡而精, 依家就亂咁加數字英文字, 我唔明點解唔係44/44A/44B數落去44C而會變左個44B1出黎
cz9328 發表於 2021-4-21 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-4-21 05:18
我又覺得 989 命仔唔會太差,始終東區去轉沙市有一定市場。但條命捱唔過東鐵過海係疑問黎。
而且停中環家 ...

睇返989沙田/大圍區站位,我唔太睇好佢搞半日化/全日化。
如果989走線原封不動,都應該做到怕轉車嘅每日返工客,但做全日嘅前景,有一處細節可能都幾致命。

如果呢4班車夠客,未來變3+2或3+3班,拆條989A出嚟專門做某啲站(兩班雙層或三班單層),條正線就或者有得諗再發展...不過,重心做大圍好定做駿洋好...個取捨...所以989發展前景,半日化時都已經未必做得晒所有住宅區,比較難搞。

900號就一開線時嘅走線都已經幾安全,問題係經唔經沙田大會堂/沙田市中心。

053h4 發表於 2021-4-21 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-4-21 12:33
如果989走線原封不動,都應該做到怕轉車嘅每日 ...

其實好多東區客而家係坐102/106過海轉鐵去新界,未來有直車好過過坐102/106.

989有幾樣可以做:
1)停中上環
2)琴行街落橋
3)同686重組,例如686都係西隧,美林比986(say) 去做,989改直行。
由沙田去東區全部都係新城線,18X本身都多人轉乘又係自己線,而沙市一帶現時無過海中環線,重組阻力有限。
cz9328 發表於 2021-4-21 12:42 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-4-21 06:02
用5字頭咪得,九龍新界都冇5字頭線,唔計輕鐵

5字發音唔夠響亮唔太順口,少數路線用,個問題或者不大,但用來辨別啲線行某隧道/某轉車站,就未必合適。

但其實,對家都有非過海嘅388/389線,大不了淨係將沙田區青沙線改做 "38乜" 系列俾科學園區訪客在九龍搵車搭時有個目標易啲識認,淨番啲270B, 271x, 272x 之類暫時唔搞住。

Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-21 12:46 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-4-21 12:33
如果989走線原封不動,都應該做到怕轉車嘅每日 ...

如果屎水真係醒到條989全日都兜美城松
咁當然無野好講啦
不過衰極當做唔到沙田
單係大圍都有排食

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVBWU291 發表於 2021-4-21 12:47 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-4-21 12:25
咁不如叫HK, KW, NT? 明明就係亂叫一通, 以前就簡而精, 依家就亂咁加數字英文字, 我唔明點解唔係44/44A/44 ...

AN係間公司名嚟喎。

44B1係指44B嘅輔助線,類似九龍嘅28MS
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
cz9328 發表於 2021-4-21 12:59 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-4-21 05:25
每朝有半車 280X 客轉 96X 系過海,你話個市場大唔大?而家班客唔全投月票,就係回程跌左落港鐵,
就係 9 ...

未開線之前其實都有少量客會坐914九巴班次轉280x返沙田,不過呢個方法都幾刁鑽(生客唔熟路/認路困難嘅一般人而言),要識在欣翔道落兼 914 限咗時段(月票客),比較難大搞。

依家有條正線自己玩,全日化初期大不了用住兩軸雙層行非繁忙時間班次儲客。
HR1377 發表於 2021-4-21 13:11 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-4-21 12:59
未開線之前其實都有少量客會坐914九巴班次轉280x返沙田,不過呢個方法都幾刁鑽(生客唔熟路/認路困難嘅一 ...

標書有冇規定用歐六車?

如果有這個規定900暫時只能用三軸車
cz9328 發表於 2021-4-21 13:28 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2021-4-21 13:11
標書有冇規定用歐六車?

如果有這個規定900暫時只能用三軸車

忽發奇想:將部PP9062 (兩軸B9) 換偈換做 UU8290 副偈 (UU8290車殼與PP9062 同屬Wright 殼)。
以前部LJ7006 變 MF5119 都試過一次換偈。

或者再簡單啲,陽光兩軸StreetDeck 過會俾沙田廠行900線(如果全日化)即可用兩軸雙層行西隧。
用StreetDeck 嘅商務形象可能比E400 更亮麗。

假如西隧過路費開支極快就有得下降,未來發展時可能乜都唔駛搞。