hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府籲長者搭短途車 孫玉菡:用緊公共資源、料大多願配 ...
開啟左側

[報刊新聞] 政府籲長者搭短途車 孫玉菡:用緊公共資源、料大多願配合

YY487 發表於 2022-8-25 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-8-25 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
有D線路,營辦商會傾向於取消分段收費。佢覺得只做2蚊客都夠食,無謂以分段收費引來非全價客令佢賺少左
1320 發表於 2022-8-25 15:39 | 顯示全部樓層
其實改25折, 最低消費2蚊已然會有改善, 10蚊以上既線就會開始有明顯差距
The Designer
kei_hk 發表於 2022-8-25 16:30 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-8-25 15:39
其實改25折, 最低消費2蚊已然會有改善, 10蚊以上既線就會開始有明顯差距

改25折﹐同一時間最低消費$2﹐肯定好多人反對。

我有排都未到60歲﹐我都反對有最低$2。

試想一下﹐有幾多區內線係唔夠 $8﹐這一堆線改為 25%﹐這班客仔自然有著數﹐比起現時仲平﹐反對改制式的聽音自然減少。

要推行改革﹐都要有D甜頭比人的。

WR309 發表於 2022-8-25 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2022-8-25 12:13
其實2蚊用咗幾多億公帑,近年增加咗嘅開支又用咗幾多億,公佈個數出街大家自有判斷,而家係有啲數收收埋埋 ...

2021/22:14.18億
2022/23:預計60.39億(因降低咗門檻去60歲)
立法會文件預測去到2031年, 開支最少去到86億

其實變相間接補貼咗各大營辦商,
補貼比例應該係渡輪公司先食得多,
呢個政策原意係好, 實在太多濫用

而市面流通嘅非記名長者八仔亦出奇地多,
條數係合資格長者人口嘅接近三倍
TPCYP 發表於 2022-8-25 16:50 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-8-25 15:39

全部半價再半價最公平,不論平貴線, 唔駛再加咩最低消費$2, 咁樣中間有D位會平過$4以下唔公平。用家自自然然會移返去平線。
例子如下

好處:
- 長者可有比現時更平嘅選擇
- 即使長者繼續用長途線作區內用途,政府公帑補貼較少

Happypig375 發表於 2022-8-25 16:51 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2022-8-25 12:13
其實2蚊用咗幾多億公帑,近年增加咗嘅開支又用咗幾多億,公佈個數出街大家自有判斷,而家係有啲數收收埋埋 ...

民生支出要減少,騰出財源畀大陸割韭菜囉

大陸經濟下行,無錢喇

轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
kay 發表於 2022-8-25 16:52 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2022-8-25 16:44
2021/22:14.18億
2022/23:預計60.39億(因降低咗門檻去60歲)
立法會文件預測去到2031年, 開支最少去到 ...

2031年到86億但依家一年九巴總成本先60幾億
即係如果全部錢收唔返
長者補貼夠開多個間巴士公司
全民免費搭

不過政策洗大左
又比人孤立為巴士係主因
間接幫小巴同渡輪甩身
成件事背後應該無咁簡單
世界很簡單 人類很複雜
TPCYP 發表於 2022-8-25 17:02 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-8-25 16:52
2031年到86億但依家一年九巴總成本先60幾億
即係如果全部錢收唔返
長者補貼夠開多個間巴士公司

好簡單,
制定政策嗰啲有幾可搭公共交通工具,有幾可好似我哋普通人咁點諗點搭平車。唔用腦嘅求其UP個看似幫長者嘅政策,利益得益者(公共交通營辦商)一定唔會出聲
kei_hk 發表於 2022-8-25 17:03 | 顯示全部樓層

TPCYP 發表於 2022-8-25 16:50
全部半價再半價最公平,不論平貴線, 唔駛再咩最低消費$2, 咁樣中間有D位會平過$4以下唔公平。用家自自然然 ...

正解

一定有人睇錢份上﹐區內出行就用番區內線﹐使用者可以支出少D﹐政府又可支出少D。
只要區內線係 $8以下﹐使用者就會比現時慳到錢。

而且﹐在這個方式提供優惠補貼﹐亦可以增加長者們正確使用雙向分段收費﹐一舉多得。