hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島線 東九龍線 最新項目進展
開啟左側

北港島線 東九龍線 最新項目進展

hellomato 發表於 2023-3-28 10:10 | 顯示全部樓層

THB 發表於 2023-3-22 18:31
近郊綫同市區綫嘅定位唔同。除非將北港島綫升格成近郊綫嘅市區特快路段,否則銅鑼灣北站就算同銅鑼灣站嘅 ...

想到銅北站還有個替代方案——從會展站拉個“不可C2”出口去汽車會/SPCA附近地下(直線距離約300米~350米)
連接附近兩條好少人用嘅行人天橋(分別是馬師道天橋和鵝頸橋附帶)——呢兩條橋橫跨告士打道入返灣仔和銅鑼灣鬧市。
建議同時將兩條橋翻新重漆一邊(因為都有啲爛),最好甚至加長拉出軒尼詩道。
假如唔起銅北,又想北港島線serve到灣仔/銅鑼灣兼solve catchment problem,呢個可能就係lowest cost solution,唔係講笑。

P.S. 看地圖突然發現,香港大學站“不可C2”+B出口通道之間原來enclose咗一個頗為寬闊,可以用來起全新大堂及月台嘅空間,位於寶翠園和南里附近地下。
而且香港大學站大堂北面除B、C出口通道,皆屬付費區,只要把墻體打掉就能通往上述空間。
這下突然明白點解揀HKU做南港島線(西段)和交椅洲線嘅終點站。到時HKU嘅轉乘應該會好似鑽石山站咁,利用大堂通道換乘。
我是一部小小MMC~~~~
THB 發表於 2023-3-28 15:54 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2023-3-19 09:33
交椅洲三島人口預計有五十萬 (規模接近沙田區), 自己反而諗西部外走廊會不會頂唔順? (交椅洲島內線, 西北 ...

既然港鐵咁鍾意將啲綫駁埋一齊,咁不如 FF 駁埋去迪士尼綫啦。
eternalflame 發表於 2023-3-28 16:13 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-3-28 10:10
想到銅北站還有個替代方案——從會展站拉個“不可C2”出口去汽車會/SPCA附近地下(直線距離約300米~350米 ...

你都唔係新板友啦,係咪有咩天馬行空嘅建議都要講一餐?
行350米行人隧道出去上行人天橋,行到入去時代個邊要幾耐?
本身CBN個幅員至少都包到晒電車路以北仲要有多個出入口

HKU站個不可思議出口有連接山上山下作用
你呢個長行人隧道除左格硬加catchment仲有咩作用?

HKU站你講緊個空位,建議你望返WIL工程個時嘅圖則
我唔係話唔可能用得到,但宜家呢個位地底唔係乜都無

hellomato 發表於 2023-3-28 17:43 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-3-28 16:13
你都唔係新板友啦,係咪有咩天馬行空嘅建議都要講一餐?
行350米行人隧道出去上行人天橋,行到入去時代個 ...

1. 有得起CBN更係要CBN,但假如touchwood最後決定唔起CBN,咁應該要想辦法補位,讓北港島線盡量serve到銅鑼灣。
然後就見到呢兩條出灣仔東、黐住銅鑼灣西面嘅爛殘橋,駁埋會展站或者可以“廢物利用”。
其實仲可以將兩條橋改埋做地下隧道,咁就唔駛上上落落。

2. 其實起任何地鐵站(不論新建定擴建),地下空間都要大執啦~
我只係想講,以前一直assume HKU站將來用ISL月台下面起SIL(W)/ELM嘅新月台
但係就一直沒有想到B/C出口通道嘅inscribed area都可以用......(捂臉)
eternalflame 發表於 2023-3-28 18:24 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-3-28 17:43
1. 有得起CBN更係要CBN,但假如touchwood最後決定唔起CBN,咁應該要想辦法補位,讓北港島線盡量serve到銅 ...

CBN個圈CAB都一樣做到,唔係點解宜家想度縮數想飛左佢
你係乘客會揀係NOP過對面月台去CAB,定係坐多個站去EXC行一大輪先去到?唔好玩啦
海底隧道交匯處一帶地底仲邊有咁多位起行人隧道?天橋你都講無人用,起左行人隧道就會有人用
呢個想法會唔會天真左啲?

hellomato 發表於 2023-3-28 21:01 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-3-28 18:24
CBN個圈CAB都一樣做到,唔係點解宜家想度縮數想飛左佢
你係乘客會揀係NOP過對面月台去CAB,定係坐多個站 ...

點解要make sure北港島線有個位去到銅鑼灣,
首要任務是方便東鐵線過海客去銅鑼灣
然後是舒緩CAB全天候擠迫(引人去搭東鐵線)
最後先至係分走將軍澳線過海客去銅鑼灣——學你話齋,東鐵過海照舊到北角轉車就得。
所以起CBN點都係first choice全力爭取,被政府ban先至考慮EXC拉出口。
eternalflame 發表於 2023-3-28 23:10 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-3-28 21:01
點解要make sure北港島線有個位去到銅鑼灣,
首要任務是方便東鐵線過海客去銅鑼灣,
然後是舒緩CAB全天候 ...

NIL個最重要目的係紓緩ISL NOP>CAB一段個混雜率
唔係吸引EAL乘客喎
你係咪搞錯左呀?

樓主| helloabc 發表於 2023-3-29 00:25 | 顯示全部樓層

https://www.legco.gov.hk/yr2023/chinese/panels/tp/tp_rsc/agenda/rsc20230418.htm
鐵路事宜小組委員會特別會議
2023年4月18日(星期二)
I. 東涌線延線
(下午3時至3時50分)
II. 建議在路政署開設3個首長級編外職位以成立北部都會區鐵路辦事處協助推展北部都會區相關的鐵路項目
(下午3時50分至4時55分)

未知在特別會議的東涌線延線文件中,會否順度交代,機場鐵路掉頭隧道延展段(AREOT),以至北港島綫的最新發展

延伸閱讀
鐵路事宜小組委員會會議
2020年5月5日
政府當局就東涌綫延綫提供的文件
https://www.legco.gov.hk/yr19-20/chinese/panels/tp/tp_rdp/papers/tp_rdp20200505cb4-438-3-c.pdf
政府當局就增東涌綫延綫提交的文件(電腦投影片簡介資料)
https://www.legco.gov.hk/yr19-20/chinese/panels/tp/tp_rdp/papers/tp_rdp20200505cb4-536-1-ec.pdf

hellomato 發表於 2023-3-29 10:00 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-3-28 23:10
NIL個最重要目的係紓緩ISL NOP>CAB一段個混雜率
唔係吸引EAL乘客喎
你係咪搞錯左呀?

你只係睇到高峰TKL過海,NOP到CAB需要diversion。
但同時EAL過海,都想有條express link去銅鑼灣+港島東,而唔係堆曬落ADM轉車。
兩批客嘅流動方向剛好相反,所以並不衝突。
而家嘅argument就係:假如NIL直接從NOP去EXC而無CBN(或者EXC直接拉出口)
咁大家搭地鐵出入銅鑼灣,就只能夠繼續落CAB,
對你講嘅“紓緩ISL NOP>CAB一段個混雜率”效果其實有限——
因為CAB本身就係呢個混雜最大嘅source之一(換句話講,最多人係去CAB,以及打後幾個站)

而且CAB三個大堂,東大堂(SOGO+希慎廣場)確實係最多人。
所以理解CBN在大多數plan都係靠近CAB東面(最容易抽到人過去)。
THB 發表於 2023-3-29 16:33 | 顯示全部樓層

helloabc 發表於 2023-3-10 00:14
港鐵業績關於北港島綫重點

-「我們正與政府商討有關南港島綫(西段)及北港島綫項目」,港鐵正式退出東九 ...

如果北港島綫繼續喺添馬站交匯,就可以促進金鐘一帶嘅政商活動,定位類似 Park Row Terminal。