hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 轉貼新聞 梅窩居民拒正生書院 港府籲理性包容 孩子們哭 ...
開啟左側

轉貼新聞 梅窩居民拒正生書院 港府籲理性包容 孩子們哭了

cky 發表於 2009-6-16 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由 pstommy 於 2009-6-16 12:01 發表
有梅窩居民激動的說自己子女每天要山長水遠出港島返學,很可憐很辛苦,為何有空置校舍不先讓主流中學優先?

那空置校舍原先是南約區中學,因收生不足遭殺校,我覺得若真的如此般的咁大需求,原本南約區中學便不會被迫結束辦學。 ...

很同意, 這在小弟的另一個 blog 都提出過 (不賣廣告了, 有心者自己找)
梅窩家長大叫梅窩學生學位不足
另一方面, 卻不斷有學生 "中途" 由梅窩轉到市區學校讀書
可真是大諷刺

現時位於梅窩及附近的小學
分別有梅窩學校同埋不足十分鐘車程的貝澳公立學校
兩間都係各級只開一班的小學
而兩間同樣亦面對收生不足的情況

剛剛上梅窩學校的網頁, 找到了他們上一年的校務報告
http://www.mws.edu.hk/doc/doc0809/0708_year.doc
看到初小部是仍然有學額提供的
(以政府當年一班標準人數為 32人來計算)

再看看梅窩學校的三年發展計劃書中:
http://www.mws.edu.hk/doc/20062009p.doc

有關危機部份, 他們提出了五點
當中第一點和當日居民大會所提出的, 可以吻合
第二點是大圍環境
但後面三點, 多多少少就是反映梅窩居民本身的心態
梅窩老人家呢頭哭訴佢地 d 孫兒要長途拔涉咁出去返學

但係, 知唔知有部份的學生, 只是基於家長不願意讓子女留在離島的中學,
所以 "中途" 把孩子送出市區, 讓他們到中西區, 灣仔區, 甚至九龍城區等小學就讀?
為的就是可以進入這些區份的名牌中學就讀?

呢種講就一套, 而自己卻做緊另外一套的
不禁使人質疑佢地用此作為借口而已
053h4 發表於 2009-6-16 13:15 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-6-16 13:18 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2009-6-16 13:40 | 顯示全部樓層

我帶出的論點只是
居民既帶出學位不足
另一方面, 現存的學校卻仍學頧, 甚至出現收生困難
然後要求把南約區中學交予梅窩學校使用

就當最後這樣做好了
梅窩學校可以搬到較大的校舍, 可以擴班
那些外流的學生是否願意回流梅窩
令到梅窩本土的學校得以壯大
還是學位加了, 但家長仍然追求進入名校?

我看到的, 以及我所知道的, 是後者為主導
Snoopy@FB8617 發表於 2009-6-16 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-6-16 03:23 發表
其實, 係唔係真係無人出來爭取話反對殺校呢
張文光係唔係真係代表事實的全部呢?
而英中學額不足, 又係唔係一個梅窩不需要有中學的理由?

全港咁多間中學比人殺, 要融入社區, 又點解要選梅窩呢?
要融入社會, 為什麼不 ...

但係梅窩既人口係唔係真係需要一間中學?
今年該區得五十多個適齡學童
即使係個個都讀既話
都係得五十多個
更加有問題既係
根本唔係個個都係lee到讀
係既話根本就唔會咁la
點解2004年間中學可以得一班中一,一班中二,一班中三
中一既更加只係得十三個人就一班
若果當時D家長係真係咁唔想南約中學冇左既,點解又會一方面又推自己個仔女去其他地方讀?
社區設施定確係一個需要既物體
但係有冇足夠既人用先?
正如一條開左冇人搭既巴士線咁,係唔係因為成個區得佢一條出到去市區就要開?D地區人士就話唔取消得,但係自己區D又唔搭,個個走去搭其他線,其他交通工具,甚至行半個鐘去搭其他野,條線係正佢樓下都唔搭
梅窩本身根本對於公共設施既需求根本就唔大,簡簡單單講佢個體育館,要book下午4-5個鐘頭個排球場完全唔係難事,簡唔中有D人book左一個羽毛球場咁先至冇得再book多個鐘
公共設施係開俾人用,但係連人都唔夠,咁,南約中學係唔係真係一定要服務佢地自己梅窩區?完全有保留既地方

S3BL100 發表於 2009-6-16 14:22 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-6-16 13:18 發表

出市區番校的人, 唔通間間都係名校?
現實係唔係咁好呢?

有能力的人, 應給予更好的上學條件
可是, 不是所有人都是有能力的上英中的

唔少香港人都希望自己仔女上中西區的名校
但是否代表其他地區性的學校沒有存在 ...

撇開成本效益不談(實際上我覺得成本效益從來不應該是教育的考慮因素),
一個人口如此少的地方,坐船到中環不過一小時,沒有學校亦非不能接受。更
重要的是,人口如此稀少,倘若建立一所中學,極可能只可以開每級一班,在
適齡學生人數極少的情況下,能否做到全體學生水平不致出現太大的差異而影
響施教?統計學上,這是很難做到的事。

而且,為甚麼沒有學校就要complain呢?個多小時的路程是否不可接受?想當年
我讀中學,位於港島半山,離家的路程足足要一小時,有些同學住得更遠,例如
元朗天水圍屯門愉景灣,他們有沒有complain?

complain complain complain,這種風氣實在非常惡劣。
053h4 發表於 2009-6-16 15:38 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2009-6-16 15:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-6-16 16:00 | 顯示全部樓層
Crotone 發表於 2009-6-16 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-6-16 16:00 發表

就好似巴士線咁, 需求唔大是否無必要先?
好似51, 早就CUT得, 為什麼今日重維持有限度服務?
原因正是公共資源的必要性

公共設施是比人用的, 但地區性的設施少人用是否唔應該存在?
收唔足學生就要殺校, 在學校多都算是合理, 但唯一的方是講得過去嗎?

梅窩需要一間學校, 本身並不是唔合理的, 而有能力的學生要讀名校, 亦都係合理的
而辦學團體辦不好, 學生要跨區入學, 完全是居民的責任嗎?

係新界的沙頭角和西貢,政府建立了標準校舍中心小學.此舉是去代替周邊收生不足的鄉村小學之餘,也可以改善了鄉村小學設施不足的問題.

而係大嶼山,東涌和大澳都有中學係度.小弟估計大澳果間都會有收生不足的情況(因為我係東涌都見到果間中學的banner.)
梅窩居民除港島的中學外,也可以選擇係同是大嶼山的東涌和大澳的中學.我覺得那不是公共資源的問題.

One Door Closes Another Door Opens